Grecia vrea să impună vaccinarea obligatorie sau testarea Covid în învățământ. Cadrele didactice care refuză vor avea salariile tăiate sau concediu fără plată

Grecia vrea să impună vaccinarea obligatorie sau testarea Covid în învățământ. Cadrele didactice care refuză vor avea salariile tăiate sau concediu fără plată

În fața unei creșteri îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19, Grecia pregătește măsuri care să asigure că școlile vor putea să funcționeze în condiții de siguranță din septembrie.

La sfârșitul lui iulie, Ministerul Educației a depus un amendament care prevedea testarea obligatorie pentru tot personalul didactic nevaccinat.
Măsura ar urma să se aplice pentru ciclurile primar, gimnazial și liceal din țară, iar toți cei care nu se supun acestei reglementări vor fi suspendați, potrivit Greek Reporter. Măsura mai trebuie votată de Parlament pentru a intra în vigoare și nu este sigur când va avea loc votul.

ADVERTISING

Ekathimerini.com a prezentat însă, pe surse, detalii despre sancțiunile dorite de Ministerul Educației. Astfel, sunt luate în calcul tăieri de salarii sau chiar trimiterea în concediu fără plată a dascălilor care refuză vaccinarea sau testarea regualată. În cazul suplinitorilor, contractele ar urma să fie suspendate.

Totodată, refuzul ar urma să fie trecut în dosarele dascălilor, afectându-le posibilitățile de promovare sau angajare în viitor.

Până acum, peste 70% din personalul din Educație din Grecia a fost vaccinat cu ambele doze.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis anunța marțea trecută că nu dorește să impună vaccinarea obligatorie pentru dascăli, dar asta va însemna testarea frecventă.

Însă același discurs fusese folosit și în ce privește personalul medical și la finalul lui iunie același premier anunțase că cei din acest domeniu care refuză imunizarea vor intra în concediu fără plată. Măsura îi vizează și pe cei din centrele de bătrâni, care mai au timp până pe 16 august să se vaccineze, în timp ce pentru îngrijitori termenul limită e 1 septembrie.

ADVERTISING

Până acum, 90% din medicii greci s-au vaccinat și 73% din asistenții medicali.

În cazul medicilor, concediul fără plată va dura până când persoana se vaccinează sau până când pandemia e declarată încheiată. În cazul personalului didactic încă nu se știe dacă se aplică același tratament.

Și toți cei care lucrează în industria turismului sunt obligați să fie vaccinați.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇