Un nou eșec al comunismului - vaccinul împotriva Covid 19. De ce Rusia și China au ratat realizarea unor seruri eficiente

Atât președintele Vladimir Putin cât și Xi Jinping au politizat cursa pentru găsirea unui tratament care să stopeze pandemia. Din acest motiv, soluțiile obținute în țările lor sunt contestate de cercetători și nu se bucură de încrederea oamenilor.
Un nou eșec al comunismului - vaccinul împotriva Covid 19. De ce Rusia și China au ratat realizarea unor seruri eficiente
  • În Rusia se înregistrează un record de decese și un număr mic de persoane care se vaccinează.
  • Pentru a crește eficiența, după o doză de Sputnik se va face o a doua cu AstraZeneca.
  • Mongolia, Bahrain și Seychelles, țări care au folosit vaccinuri chinezești, înregistrează o creștere masivă a numărului de cazuri.
  • Răzvan Cherecheș: “În China și Rusia există o problemă în ce privește etica în cercetarea științifică”.
  • Diplomația vaccinurilor, folosită pe scară largă de Putin și Xi Jinping, s-a dovedit falimentară. 

Dacă e o țară în care vaccinarea merge mai prost ca în România și Bulgaria, aceea e Rusia.

O combinație de eficiență scăzută a vaccinului Sputnik V, cu neîncrederea populației în acesta, la care se adaugă probleme de producție și distribuție au făcut ca Rusia să fie dezarmată total în fața noii tulpini Delta.

Țara se află în plin nou val pandemic, raportându-se cea mai ridicată rată a numărului de morți de la începutul crizei sanitare. Se înregistrează peste 760 de decese zilnic, începând cu data de 15 iulie.

Oamenii se infectează în număr mare pentru că nu au încredere în vaccinul Sputnik V, dar nici în autoritățile de la Moscova.

ADVERTISING

În disperare de cauză, guvernul a aprobat testarea asocierii vaccinului Sputnik V cu o doză de AstraZeneca pentru a crește protecția în fața noii tulpini.

Sputnik V, răspuns imun scăzut

Într-un studiu publicat în data de 12 iulie, revizuit de specialiști, se arată că vaccinul Sputnik V produce un răspuns imun scăzut împotriva variantei Delta.

În urmă cu un an, în data de 11 august, Vladimir Putin a anunțat cu mândrie faptul că autoritățile din Rusia au aprobat primul vaccin anti-Covid 19 din întreaga lume.

„Știu că funcționează destul de eficient, oferă o imunitate puternică și, repet, a trecut toate verificările necesare”, a declarat Putin la vremea respectivă.

Mai mulți specialiști și-au manifestat atunci nedumerirea, mai ales că soluția fusese aprobată numai după două luni de testare.

Russian Sputnik V COVID-19 Vaccine
Sputnik V a fost primul vaccin aprobat de un stat, dar eficiența lui a fost tot timpul pusă sub semnul întrebării - Foto: Hepta.ro

Procesele de verificare pentru vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson au durat luni de zile, chiar mai mult de un an. Chiar și în această situație au existat nenumărate controverse, de exemplu cele apărute în jurul soluției realizate de Oxford-AstraZeneca în legătură cu diferențe cu privire la cantitatea de ser administrat unor voluntari în faza a treia de testare, cea pe zeci de mii de oameni.

Din acest motiv, vaccinul AstraZeneca nu a fost nici până acum aprobat de autoritățile medicale din SUA.

Eșecul diplomației vaccinurilor

Vladimir Putin a folosit vaccinul ca instrument de propagandă, dar nu a reușit să păcălească pe nimeni, nici măcar pe ruși.

Prin Sputnik V, liderul de la Kremlin a încercat să creeze tensiuni în interiorul Uniunii Europene, ademenindu-i pe unii șefi de guverne, cum ar fi Viktor Orban, premierul Ungariei, dar și pe cel al Slovaciei, Igor Matović, cu contracte avantajoase.

Dar ineficiența vaccinului a făcut ca oamenii să-l evite.

În Slovacia, din cauza achiziției unui număr de 200.000 de doze, a izbucnit un scandal care a dus la demisia prim-ministrului.

Aceeași strategie păguboasă au avut-o și autoritățile din China. Acestea au început încă din luna februarie a anului trecut să anunțe că dezvoltă mai multe vaccinuri anti-Covid.

Presate de acuzațiile frecvente că au amânat deciziile de carantină, ascunzând faptul că în Wuhan a izbucnit o epidemie de coronavirus, autoritățile de la Beijing au văzut în vaccin o cale prin care puteau să-și refacă prestigiul. Dar au ratat.

Sinovac și Sinopharm, cele două vaccinuri chinezești aprobate și folosite pe scară largă, n-au oferit date despre eficacitatea în fața noilor variante de coronavirus.

China a folosit pe scară largă “diplomația vaccinurilor”, iar mai multe state au primit doze prin bunăvoința Beijing-ului numai că în termen de câteva luni au început să apară problemele.

World News - April 1, 2021
Sinovac, unul dintre vaccinurile chinezești folosit pe scară largă de guvern pentru a "cumpăra" bunăvoința unor state și care nu face față noilor tulpini de coronavirus - Foto: Hepta.ro

În Mongolia, Bahrain și Seychelles, state care au mizat pe vaccinurile chinezești și au imunizat o mare parte a populației cu acestea, începând cu sfârșitul lunii iunie s-au înregistrat un număr tot mai mare de infectări, chiar și la cei vaccinați.

Problema cu vaccinurile chinezești e că nu există date publicate, iar experții independenți nu au avut acces la studiile de eficacitate.

Practic, comunitatea medicală și științifică a fost obligată să ia în considerare doar datele parțiale puse la dispoziție de autoritățile chineze.

Acesta a fost motivul pentru care nici în SUA și nici în Uniunea Europeană, instituțiile care aprobă tratamentele și instrumentele medicale n-au luat niciun moment în discuție soluțiile din China.

O problemă de etică în cercetare

Vaccinurile realizate de China și Rusia nu sunt eficiente pentru că în regimurile politice autoritare “există o problemă de etică a cercetării”, a spus profesorul Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, într-o discuție cu jurnaliștii SpotMedia.ro.

“Cei care lucrăm în cercetare știm că articolele științifice care vin din China trebuie analizate cu foarte mare atenție pentru că au scăpări”, a arătat profesorul Cherecheș.

“Există o cultură a eticii în cercetarea științifică în Europa Occidentală și SUA, iar această etică garantează acuratețea rezultatelor. Rigurozitatea metodelor de cercetare, felul în care se raportează rezultatele, modul în care sunt verificate fac ca acestea să fie obiective”, a subliniat expertul.

“China și Rusia au greșit în același punct. Au modificat protocolul de cercetare în timpul procesului. Obiectivul lor a fost să obțină rezultatul dorit, nu să analizeze și să verifice ce au obținut”, a mai adăugat Răzvan Cherecheș.

“Pfizer, Moderna, AstraZeneca sunt soluțiile care au reușit să obțină rezultate încurajatoare în urma unui protocol foarte strict. Au fost o mulțime de alte încercări ale unor laboratoare și companii mari care au dat greș. China și Rusia și-au pariat prestigiul național pe vaccin, iar astfel au introdus o eroare în întregul proces. Nu-și mai puteau permite să rateze și, indiferent cum erau rezultatele, nu mai puteau să renunțe la vaccin”, a spus expertul în sănătate publică.

“Dacă Rusia și China anunțau că au eșuat în realizarea unui vaccin, eșecul ar fi fost unul al administrației, un eșec politic și ideologic”, a concluzionat profesorul Cherecheș.

Mulți au intrat în cursă, puțini au reușit

  • La sfârșitul lunii iunie, erau 53 de vaccinuri în faza 1 de testare, 39 în faza a doua și 32 în faza a treia de testare, ultima, cea ce trebuie realizată pe cel puțin 35.000 de voluntari.
  • Până la această dată, 11 vaccinuri au fost autorizate de diferite state, 8 au primit aprobare pentru utilizare pe scară largă și 5 vaccinuri au fost abandonate după rezultate sub așteptări obținute în teste.
  • În Uniunea Europeană sunt autorizate pentru utilizare de urgență patru vaccinuri: Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.
  • În SUA sunt autorizate trei: Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson. 

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇