Boko Haram confirmă moartea liderului său istoric şi numeşte un nou şef

Boko Haram confirmă moartea liderului său istoric şi numeşte un nou şef
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Gruparea nigeriană jihadistă Boko Haram a confirmat decesul liderului său istoric, mort în timpul unor lupte cu gruparea rivală Statul Islamic în Africa de Vest (ISWAP).

Confirmarea vine de la Bakura Modu, zis şi Sahaba, noul presupus şef, într-o înregistrare transmisă agenţiei France Presse de surse verificate.

Sahaba, comandant important al Boko Haram, cunoscut de experţi ca avându-şi baza pe Lacul Ciad, îi cere lui "Allah să îi binecuvânteze sufletul lui (Abubakar) Shekau", mort "ca martir", şi îl acuză pe liderul ISWAP, Abu Musab Al-Barnawi, "acest agresor pervers", că l-a ucis.

ADVERTISING

În mesajul său, pronunţat în arabă şi care se încheie abrupt, în mijlocul unei fraze, fără un motiv aparent, Sahaba, care se prezintă ca noul şef al acestei vechi secte islamice transformate în mişcare jihadistă violentă, face apel la răzbunare împotriva grupului rival, care s-a desprins din Boko Haram în 2016.

Boko Haram confirme la mort de Shekau, son chef historique

Zvonuri confirmate

Săptămâna trecută, ISWAP a anunţat moartea lui Abubakar Shekau, liderul istoric al grupului după decesul fondatorului Mohammed Yusuf în 2009, care s-ar fi aruncat în aer în timpul unor lupte între cele două grupări rivale, în pădurea Sambisa, din nord-estul Nigeriei.

ADVERTISING

Anunţul confirmă numeroasele zvonuri care vorbeau din mai despre moartea lui Shekau.

ISWAP

ISWAP, recunoscută de gruparea Stat Islamic, a apărut în 2016 în urma unei sciziuni de Boko Haram, căreia îi reproşează în special uciderea de civili musulmani.

După ce şi-a sporit puterea, a devenit gruparea jihadistă dominantă în nord-estul Nigeriei, înmulţindu-şi atacurile de amploare împotriva armatei nigeriene.

Din 2019, armata nigeriană s-a retras din sate şi din baze de mai mică importanţă, pentru a se instala în 'mari tabere', o strategie criticată, pentru că le permite jihadiştilor să se deplaseze fără obstacole între zonele rurale.

ADVERTISING

De la începutul rebeliunii grupării islamiste radicale Boko Haram în 2009, în nord-estul Nigeriei, conflictul a făcut aproape 36.000 de morţi şi a dus la strămutarea a două milioane de persoane.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇