Liderul Boko Haram a murit când detona o bombă, anunţă un grup jihadist rival

Liderul Boko Haram a murit când detona o bombă, anunţă un grup jihadist rival

Liderul Boko Haram, Abubakar Shekau (foto), s-a sinucis în luptele împotriva grupării jihadiste rivale Stat Islamic în Africa de Vest (ISWAP), a declarat aceasta din urmă într-o înregistrare audio publicată la două săptămâni după primele informaţii anunţând moartea lui.

„Shekau a preferat umilinţa în viaţa de apoi umilinţei pe Pământ. S-a sinucis declanşând un exploziv”, a declarat în limba kanuri o voce care pare a fi a şefului ISWAP, Abu Musab Al-Barnawi, în această înregistrare trimisă AFP de o sursă care transmite de obicei mesajele grupului.

Boko Haram nu a comentat moartea anunţată a liderului său, iar armata nigeriană a menţionat că desfăşoară o anchetă.

În înregistrarea sa, ISWAP descrie cum trupele sale, trimise în enclava Boko Haram din pădurea Sambisa, l-au descoperit pe Shekau în casa lui şi au început lupta.

„A bătut în retragere şi a fugit, rătăcind printre tufişuri timp de cinci zile. Cu toate acestea, luptătorii (din ISWAP) au continuat să-l caute şi să-l vâneze până când l-au putut localiza”, potrivit înregistrării.

După ce l-au înconjurat, luptătorii lui Iswap i-au somat pe el şi pe partizanii săi să-şi mărturisească păcatele, dar Shekau a refuzat şi şi-a luat viaţa, a continuă ea.

ISWAP, recunoscut de Stat Islamic, a apărut în 2016 în urma unei sciziuni din Boko Haram, pe care o acuză în special de uciderea civililor musulmani. După ce a câştigat în forţă, este în prezent gruparea jihadistă dominantă în nord-estul Nigeriei, înmulţind atacurile de amploare împotriva armatei nigeriene.

Această creştere a puterii grupului, care pare să fie pe punctul de a absorbi luptătorii Boko Haram şi de a intra în posesia fostelor sale teritorii, îi îngrijorează pe analişti, deoarece înseamnă că ISWAP controlează o suprafaţă mai vastă, dar şi că deţine mai mulţi luptători şi arme la dispoziţia sa.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇