Prigoana împotriva creştinilor ia amploare la nivel mondial. Deosebit de dramatică e situaţia în Africa, dar Occidentului nu pare să îi pese

Prigoana împotriva creştinilor ia amploare la nivel mondial. Deosebit de dramatică e situaţia în Africa, dar Occidentului nu pare să îi pese

Organizaţia umanitară creştină „Open Doors” reclamă mai ales crime şi violenţe din regiuni ale Africii. Doar în Nigeria au fost ucişi 3.530 de creştini şi creştine.

Este un document înfricoşător. Indexul prigoanei la nivel mondial întocmit de organizaţia creştină „Open Doors” arată că dreptul creştinilor de a-şi practica liber credinţa este îngrădit în 74 de ţări ale lumii.

La nivel global, "mai bine de 340 de milioane de creştini sunt expuşi unor represiuni mergând până la extrem."

Open Doors a întocmit documentul în baza unor cifre culese în intervalul 1 octombrie 2019 - 30 septembrie 2020.

Mii de creştini ucişi în Nigeria

Deosebit de dramatică este situaţia în anumite regiuni ale Africii, în Nigeria şi alte state subsahariene.

Aceasta este pentru creştini "regiunea cea mai mortală" din întreaga lume.

Din cele 4.761 de cazuri dovedite de masacrare a unor creştini în întreaga lume, 91 la sută au avut loc în Africa. Numai în Nigeria au fost ucişi 3.530 de creştini şi creştine.

ADVERTISING

Directorul Open Doors pentru Germania, Markus Rode, a explicat pentru DW că "motivul principal pentru care sunt ucişi creştinii este acela că diverse grupări islamiste îşi propun întemeierea unor califate."

În acele ţări africane există "un vid de putere şi guverne corupte". Mai ales în Nigeria lipseşte orice protecţie acordată creştinilor.

Răspunderea pentru uciderea multor creştini revine acolo grupării teroriste musulmane Boko Haram şi unor extremişti islamişti din rândul etniei Fulani, de păstori semi-nomazi.

Vigilenţă scăzută din partea europenilor

Rode menţionează cel mai recent atac sângeros, care a avut loc pe 24 decembrie, deci după publicarea raportului, când luptători ai Statului Islamic Vestafrican au incendiat biserici şi au răpit şi executat cinci creştini.

Măcelul a fost filmat, iar imaginile au fost postate pe canalele media ale Statului Islamic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rode deplânge atenţia scăzută acordată în Europa acţiunilor violente din Africa.

"Nici măcar cele peste 3.500 de crime dovedite în Nigeria nu au provocat indignarea opiniei publice mondiale. Dacă într-o ţară occidentală sau pe un alt continent ar avea loc atâtea crime, aceasta ar fi principala ştire a zilei. Iar politicienii ar face o sumedenie de declaraţii legate de subiect", a afirmat el.

În Africa are loc marea prigoană împotriva creştinilor. Cu toate acestea, în fruntea înfiorătoarei liste întocmite de "Open Doors" nu se află o ţară africană, ci Coreea de Nord. Pentru a 20-a oară consecutiv.

În raport se arată că dinastia domnitoare Kim se lasă adulată ca o zeitate, în timp ce zeci de mii de creştini sunt condamnaţi la muncă silnică în colonii penitenciare.

Locurile următoare din fruntea clasamentului sunt ocupate de Afganistan, Somalia, Libia, Pakistan, Eritreea, la fel ca şi în raportul precedent.

ADVERTISING

Evoluţie pozitivă în Sudan

Pe poziţia a şaptea s-a aflat până acum Sudanul. În raportul actual ocupă locul 13.

"Ne bucurăm de această evoluţie pozitivă", afirmă Rode.

"Este exact ce ne dorim, ca creştinii să poată spune: nu este mai rău, este mai bine."

Totuşi, şi poziţia 13 înseamnă oprimare extremă.

Rode oferă o explicaţie: În 2019 a fost alungat de la putere dictatorul islamist Umar al-Bashir. După aceea, guvernul a stabilit condiţii-cadru pentru libertatea religioasă.

Cu toate acestea, presiunile musulmanilor, care reprezintă 92 la sută din populaţie, asupra celor 4,5 procente de creştini rămân uriaşe.

"Dar guvernul a dat un semnal clar, că acordă prioritate libertăţii religioase. Este ceva pozitiv", a subliniat el.

Dumnezeu, Xi Jinping şi uigurii

Asocierea periculoasă a unui potentat cu o zeitate, valabilă de multă vreme în Coreea de Nord, este constatată de Open Doors şi într-o altă ţară.

"Cine crede că Dumnezeu este mai presus de Xi Jinping trebuie să se aştepte la o pedeapsă", spune organizaţia creştină, referindu-se la liderul de partid şi de stat chinez.

Pe lista menţionată, China ocupă locul 17. Dar Republica Populară este o dovadă că Open Doors se ocupă exclusiv de prigoana împotriva creştinilor şi nu de libertatea religioasă în general.

Situaţia dramatică a uigurilor musulmani, condamnaţi, potrivit unor surse, la muncă silnică cu sutele de mii în China, nu este deloc menţionată în raport.

Coronavirusul a devenit un catalizator al prigoanei

Open Doors mai face referire la un aspect actual, valabil în majoritatea ţărilor.

Pandemia a generat presiuni crescânde şi în Africa, şi în Asia. "Ca un catalizator" a lăsat să apară şi să se dezvolte atitudini şi structuri ale oprimării sau discriminării "în numeroase regiuni."

Organizaţia Open Doors, finanţată în principal din donaţii, sprijină, potrivit propriilor afirmaţii, creştini persecutaţi în mai bine de 60 de ţări din întreaga lume.

Este o organizaţie supraconfesională, apropiată însă de Alianţa Evanghelică din Germania.

Christoph Strack

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇