Alexandru Rafila critică noile criterii de carantinare: E o încercare de a prelua controlul INSP

Alexandru Rafila critică noile criterii de carantinare: E o încercare de a prelua controlul INSP

Alexandru Rafila a criticat noile criterii de carantinare a localităților, publicate marți seară în Monitorul Oficial fără a fi anunțate în prealabil. Deputatul PSD a susținut că acestea au fost elaborate de medici fără specialitate medicală.

„Cred că acest ordin nu a fost elaborat împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, ci mai degrabă a fost elaborat de echipa de consilieri personali ai domnului ministru, dintre care unii sunt medici dar nu au nicio specialitate medicală”, a declarat dr. Rafila la Antena 3.

ADVERTISING

El a precizat că este vorba despre o "încercare de a prelua, prin intermediul unuia dintre acești consilieri, medici fără niciun fel de specialitate, controlul INSP".

Rafila a spus de ce aceste criterii nu pot fi cuantificabile.

"De exemplu, rata de pozitivitate din ultimele 14 zile nu poate fi calculată în mod real. Pentru că toate cazurile pozitive trebuie alocate unui anumit județ sau localități. Lucru ăsta durează mai multe zile. Iar cazurile negative, care ar trebui să constituie numitorul acestui raport, nu se alocă. Pentru că sunt foarte multe.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La fel și la numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile. Există foarte mari discrepanțe. Pentru că testele se pot lucra într-un județ, dar cazurile provin din alt județ", a mai spus medicul.

Amintim că Ministerul Sănătăţii a modificat ordinul care cuprinde criteriile pentru instituirea carantinei zonale (nr. 1.309/2020). Documentul a fost deja publicat în Monitorul Oficial, cu semnătura secretarului de stat Andreea Moldovan. 

Conform acestora, Capitala ar trebui să fie în carantină și cu toate acestea, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a aflat de noile criterii din Monitorul Oficial. Moldovan a declarat că nici pe premierul Florin Cîțu nu l-a informat despre schimbări.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇