Dieta nordică, bogată în pește, legume, fructe de pădure, leguminoase și cereale integrale, poate reduce efectele dăunătoare ale diabetului de tip 2 și ale bolilor de ficat, sugerează cercetările.
Oamenii de știință suedezi au descoperit, în urma monitorizării a peste 100 de persoane, că acest plan alimentar a îmbunătățit controlul glicemiei la pacienții cu diabet de tip 2, se arată în studiul publicat în Nature Communications.
De asemenea, dieta a contribuit la reducerea grăsimii hepatice și a ajutat jumătate dintre participanții cu boală hepatică grasă non-alcoolică, care apare atunci când excesul de grăsime se acumulează în ficat, să intre în remisie.
„Dieta nordică sănătoasă a dat cele mai bune rezultate la participanții cu diabet din studiu. Puțin peste 20% din grăsimea hepatică a fost redusă, iar controlul glicemiei – glucoza - s-a îmbunătățit pe parcursul unui an. Mai mult de jumătate dintre participanți au înregistrat, de asemenea, remisia bolii hepatice grase”, a spus Ulf Risérus, expert în nutriție clinică și metabolism la Universitatea Uppsala și coautor al studiului.
Participanții au slăbit chiar dacă au putut să mănânce cât au dorit din alimentele recomandate.
„În multe studii anterioare despre diete diferite, aportul caloric a fost restricționat, ceea ce este eficient pe termen scurt, dar creșterea senzației de foame poate fi dificil de menținut pe termen lung”, a adăugat Michael Fridén, cercetător la Universitatea Uppsala și coautor al studiului.
Cercetări anterioare au sugerat că dietele scandinave pot ajuta și la scăderea tensiunii arteriale. În noul studiu, oamenii de știință au împărțit 150 de persoane în trei grupuri. Primul grup a fost rugat să urmeze o dietă vegetariană cu conținut scăzut de carbohidrați, cu puține produse animale precum carne, fructe de mare, ouă și lactate, iar al doilea grup, o dietă nordică sănătoasă.
Al treilea grup a fost grupul de control, care a urmat dieta obișnuită.
Participanților din toate cele trei grupuri li s-a spus, de asemenea, să limiteze consumul de băuturi îndulcite, dulciuri, bomboane și gustări cu zahăr adăugat.
Pe parcursul unui an de monitorizare, s-a constatat că dieta vegetariană săracă în carbohidrați și dieta nordică au avut efecte similare în reducerea grăsimii hepatice și a colesterolului rău. Totuși, dieta nordică s-a dovedit a fi mai eficientă în reducerea glicemiei pe termen lung și în ceea ce privește greutatea corporală.
Dieta nordică se diferențiază de cea mediteraneană, un alt model de alimentație cu beneficii recunoscute pentru sănătate, prin alimentele de bază, tipul de grăsimi folosite și specificul regional.
Dieta nordică, specifică țărilor scandinave, pune accent pe pește, proteine slabe, cereale integrale precum ovăzul și secara, legume rădăcinoase și fructe de pădure, folosind în principal ulei de rapiță. În schimb, dieta mediteraneană, originară din sudul Europei, se bazează pe legume variate, fructe, leguminoase, pește, cereale integrale din grâu și ulei de măsline extravirgin.
C.S.
