Postul intermitent ar putea crește riscul de cancer

Postul intermitent ar putea crește riscul de cancer

O nouă cercetare sugerează că postul intermitent, deși cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate, cum ar fi pierderea în greutate și chiar reducerea riscului de demență, poate veni la pachet cu un risc crescut de cancer.

Studiul realizat pe șoareci a arătat că postul poate stimula capacitatea celulelor stem intestinale de a se regenera, protejându-le de daune. Însă potențial periculoasă ar putea fi revenirea la o alimentație normală, după perioada de post de câteva ore. Atunci, producția de celule stem este accelerată prea mult, spun cercetătorii.

ADVERTISING

Această activitate celulară excesivă, deși ajută organismul să se recupereze și să se regenereze, poate duce la consecințe negative, cum ar fi apariția cancerului, au descoperit oamenii de știință, conform Science Alert.

Aceștia spun că postul în sine este bun (reducând inclusiv riscul de cancer), dar revenirea la alimentație este potențial problematică, mai cu seamă dacă se consumă carne arsă cu ai săi compuși nocivi care pot provoca mutații genetice ce cresc riscul declanșării tumorilor canceroase.

ADVERTISING

„A avea mai multă activitate a celulelor stem este bine pentru regenerare, dar prea mult dintr-un lucru bun, în timp, poate avea consecințe mai puțin favorabile”, a explicat biologul Omer Yilmaz de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

„Postul este foarte sănătos, dar dacă ești ghinionist și te realimentezi după un post și ești expus la un mutagen, cum ar fi o friptură cam arsă sau ceva de genul acesta, s-ar putea să îți crești, de fapt, riscul de a dezvolta o leziune care poate da naștere cancerului”, a mai spus omul de știință.

ADVERTISING

Celulele stem intestinale sunt printre cele mai ocupate din organism, ele divizându-se și crescând în mod constant pentru a reînnoi intestinul la fiecare 5 până la 10 zile. Acest nivel ridicat de activitate înseamnă, de asemenea, și un risc mai mare de apariție a mutațiilor ce pot declanșa boala.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇