Postul intermitent a devenit de mai mulți ani vedetă, fiind adoptat atât de celebrități, cât și de ”oameni de rând”. Unii slăbesc urmându-l, alții mai puțin, dar cert e că a ajuns să fie studiat și de oamenii de știință. Recent, aceștia au ajuns la concluzia că îmbunătățește sănătatea și calitatea vieții, reducând oboseala.
Concret, a fost pus sub lupă postul intermitent de tipul 16:8, care permite ca mesele să fie luate doar într-o ”fereastră” de 8 ore, restul de pe parcursul zilei reprezentând un repaus pentru sistemul digestiv.
Încă nu se știe clar dacă postul produce beneficii semnificative de scădere în greutate față de un deficit caloric tipic, dar oamenii de știință de la Universitatea Mainz, din Germania, au dorit să analizeze eventualele beneficii pentru sănătate pe care le poate avea dieta.
În cadrul studiului au fost monitorizați subiecți care au ținut post 16 ore pe zi timp de 5 zile pe săptămână, pe o perioadă de 3 luni. La final, oamenii de știință au constatat că mai mulți markeri ai unei sănătăți bune au crescut, înregistrându-se și o scădere a unui marker cunoscut pentru progresia tumorilor, scrie IFL Science.
Pe parcursul perioadei de studiu, subiecții au completat și mai multe chestionare, fiindu-le evaluată oboseala. În plus, li s-au recoltat probe de sânge pentru analiza biomarkerilor, la două săptămâni, la patru săptămâni și la finalul studiului.
Oamenii de știință au observat că, în medie, subiecții au experimentat o creștere a calității vieții de aproape 20% în toate valorile, inclusiv sănătate fizică și mintală, funcționare fizică și durere. Pentru unele dintre schimbări a fost nevoie de doar două săptămâni, altele au apărut după 4 săptămâni.
S-a înregistrat și o reducere de aproximativ 40% a oboselii mintale după 3 luni de dietă.
S-a constatat, de asemenea, o reducere semnificativă a IGF-1, un hormon similar cu insulina, care are un rol în creșterea tumorilor.
Per total, rezultatele au arătat că postul intermitent, cel puțin în această formulă, îmbunătățește sănătatea și este sigur, se menționează într-un raport publicat de jurnalul Nutrients.