Noua eră a războiului: Momentul în care o dronă rusească încearcă să doboare una ucraineană (Video)

Noua eră a războiului: Momentul în care o dronă rusească încearcă să doboare una ucraineană (Video)

Niciodată dronele nu au jucat un rol atât de important într-un război. În conflictul din Ucraina s-a trecut chiar la următorul nivel: dronele se luptă între ele.

Dronele au devenit atât de importante pe câmpul de luptă, încât influențează desfășurarea operațiunilor și tacticile de apărare, inclusiv modul în care infanteria mecanizată se poate proteja de atacurile acestor arme.

După aproape trei ani de război, unitățile care folosesc drone au trecut la următorul nivel și le folosesc pentru a scoate din luptă dronele inamicului, după cum atestă o înregistrare video difuzată luni de Grupul Khorne, o unitate din Brigada Mecanizată 116 a armatei ucrainene.

ADVERTISING

Imaginile încep cu o dronă FPV (First Person View) ucraineană care aruncă muniție explozivă în tranșeele rușilor. Trei soldați ruși au fost uciși în acest atac, scrie Kyiv Post.

"Luptătorii Khorne continuă să-i terorizeze pe orci (termen peiorativ inspirat din trilogia "Stăpânul inelelor" și folosit de militarii ucraineni la adresa rușilor, n. red.)", se arată în textul inclus în montajul video.

După atac, o dronă Mavic operată de ruși se apropie de cea ucraineană și zboară în apropierea ei, încercând în mai multe rânduri să o lovească pentru a o doborî. În acest timp, camera video a dronei ucrainene filma urmările exploziei și fumul care se ridica. Momentul în care drona ucraineană e atacată de cea rusească poate fi văzut aici.

ADVERTISING

"Asistăm la începutul unei noi ere a războiului dronă contra dronă", a transmis Grupul Khorne.

Un expert în cercetare aeriană a declarat pentru publicația ucraineană că dronele Mavic sunt de cel puțin trei ori mai scumpe decât una FPV. "Ținând cont că sunt livrare direct din China, rușii sunt pregătiți acum să doboare dronele noastre cu ele", a spus acesta.

ADVERTISING

Ucraina a devenit un lider mondial în sectorul dezvoltării dronelor militare și a tehnologiilor de război electronic, depășind Rusia, notează Forbes. Altădată lideri în acest domeniu, rușii au pierdut avantajul în cele 30 de luni de invazie în Ucraina.

Ritmul rapid de inovație și dezvoltare a dronelor moderne și a sistemelor de război electronic a oferit un avantaj semnificativ pe câmpul de luptă. Succesul recent al incursiunii militare ucrainene în regiunea rusă Kursk scoate în evidență importanța dronelor. Forțele Kievului au neutralizat eficient dronele rusești și au atacat pozițiile inamicului folosind tehnologie superioară.

Forbes menționează, de asemenea, că superioritatea tehnologică a Ucrainei este rezultatul integrării sectorului de apărare cu cel comercial. Peste 200 de companii ucrainene produc acum drone militare, iar 50 se axează pe sisteme de război electronic. Adaptarea ușoară a acestor produse de către armată a fost crucială pentru succesele obținute pe front.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇