Rusia a construit o nouă versiune a „tancului țestoasă”, un vehicul bizar cu care speră să se apere de atacurile aeriene. Noua armă este tratată cu ironie de un blogger rus de război.
Trupele ruse din Ucraina încearcă diverse soluții pentru a se apăra de atacurile cu drone ale forțelor ucrainene, unele părând desprinse din seria post-apocaliptică hollywoodiană „Mad Max”. Ministerul Apărării de la Moscova a lansat recent o nouă versiune a unui tanc-țestoasă, echipat cu un element suplimentar de protecție.
Structura de metal plasată pe un tanc rusesc T-80 acoperă ambele laturi, iar partea frontală a acestuia este protejată doar de niște lanțuri care pot agăța dronele, o soluție ce ar permite vizibilitatea și folosirea precisă a tunului, relatează Business Insider.
Rușii au botezat tancul care seamănă cu o țestoasă "Țarul Mangal", iar site-ul cu tematică militară Recognition l-a numit "Tancul Super-Țestoasa". Însă bloggerul militar rus Zvezdanews a ironizat acest vehicul, scriind miercuri, pe Telegram, că este "regele grătarelor".
Potrivit Zvezdanews, super-țestoasa este un tanc de luptă principal (MBT) T-80 deja echipat cu o cușcă de acoperire, la care a fost adăugată o a doua cușcă de protecție care acoperă întreg vehiculul. Structura este fabricată din foi de oțel groase de 8 milimetri cu grătare de tip șipci în față și în spate, probabil pentru a permite ventilarea.
Cutia e atât de mare încât există loc pentru a sta în picioare și are și un pat rabatabil pentru a permite membrilor echipajului să se odihnească între misiunile de luptă, relatează Kyiv Post.
Imagini cu același design de tanc au apărut într-un videoclip al Ministerului rus al Apărării postat pe Telegram la începutul acestei săptămâni, iar imaginile au fost distribuite ulterior pe YouTube. Materialul indica faptul că acțiunea se petrecea undeva în regiunea Donețk.
Noua protecție pare cea mai recentă inovație pe care armata rusă a introdus-o pe frontul din Ucraina pentru a-și proteja trupele de atacurile cu drone.
Pentru ambele tabere, dronele, în special cele de tip FPV cu încărcături explozive (first-person-view), au devenit o problemă majoră, întrucât operatorii care le manevrează de la distanță le folosesc pentru a lovi vehiculele blindate în punctele vulnerabile, precum și pozițiile trupelor inamice.
Armata rusă a trimis anul trecut pe front vehicule blindate și tancuri acoperite cu structuri de protecție improvizate, asemănătoare unor cuști, în încercarea de a evita amenințarea dronelor. Cu un design rudimentar, aceste protecții sumare acopereau părțile laterale și din spate ale vehiculelor. Armurile improvizate au fost dezvoltate ulterior și au căpătat o eficiență mai mare.
Tancul-țestoasă rămâne însă una dintre cele mai neobișnuite arme care și-au făcut apariția pe front în războiul din Ucraina, notează publicația americană. Deși s-ar putea dovedi o soluție eficientă la problema dronelor, aceasta elimină totuși unul dintre avantajele tancurilor rusești, făcându-le mai ușor de observat și de lovit pe câmpul de luptă.
T.D.