Ziua 921 Atac masiv cu drone la Moscova și în alte regiuni ruse. Moscova susține că l-a „dejucat”. Zelenski cere arme să lovească mai adânc pe teritoriul rus

<span style="color:#990000;">Ziua 921</span> Atac masiv cu drone la Moscova și în alte regiuni ruse. Moscova susține că l-a „dejucat”. Zelenski cere arme să lovească mai adânc pe teritoriul rus

Ziua 921 de război a debutat cu un atac masiv cu drone al Ucrainei asupra Rusiei. În noaptea de sâmbătă spre duminică, cel puţin cinci drone care se îndreptau spre Moscova au fost doborâte deasupra periferiilor capitalei ruse, 26 de drone deasupra regiunii Briansk din sud-vestul Rusiei, alte zeci deasupra regiunilor Voronej, Kursk, Lipetsk, Ryazan şi Tula.

Rusia a confirmat peste zi atacul masiv, pe care susține că l-a dejucat: apărarea antiaeriană rusă a doborât 158 de drone ucrainene deasupra a 15 regiuni ruseşti în noaptea de sâmbătă spre duminică, două deasupra Moscovei. Cel mai mare număr de drone – 122 – a fost doborât deasupra regiunilor Kursk, Briansk, Voronej şi Belgorod, limitrofe Ucrainei.

De asemenea, pe frontul de est, unde principalul obiectiv vizat de ruși este orașul Pokrovsk, situația este dificilă.

În timpul ăsta, președintele Volodimir Zelenski face presiuni pentru a putea lovi mai adânc în interiorul Rusiei. Adresându-se SUA, Franței, Marii Britanii și Germaniei, el a spus că Ucraina are nevoie atât de autorizarea capacităţilor cu rază lungă de acţiune, cât şi de rachete şi proiectilele cu rază lungă de acţiune, pentru a lovi aerodromurilor militare ruseşti și a descuraja atacurile Rusiei.

ADVERTISING

Iar Ucraina a prezentat o listă cu ținte pe care vrea să le lovească pe teritoriul Rusiei, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Washington, vineri, între oficiali de rang înalt din cele două țări. Cu această ocazie, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a cerut administrației Biden să ridice restricția pentru folosirea de către Ucraina pe teritoriul rus a armelor americane cu rază lungă de acțiune.

Iată cele mai importante evenimente și informații de duminică, 1 septembrie 2024, ziua 221 de război:

  • Atac la Moscova și în alte regiuni - Ucraina a lansat un atac cu drone împotriva Moscovei şi a altor regiuni ruse în noaptea de sâmbătă spre duminică, au declarat oficiali ruşi, citaţi de Reuters. Cel puţin cinci drone care se îndreptau spre Moscova au fost doborâte deasupra periferiilor capitalei ruse, a declarat pe Telegram primarul oraşului, Serghei Sobianin. De asemenea, aproximativ 26 de drone lansate din Ucraina au fost distruse deasupra regiunii Briansk din sud-vestul Rusiei, a anunţat guvernatorul regional Alexander Bogomaz pe Telegram. Peste 10 drone au fost distruse deasupra regiunii Voronej, iar altele au fost doborâte deasupra regiunilor Kursk, Lipetsk, Ryazan şi Tula, au declarat guvernatorii acestor regiuni. Până în prezent nu au fost raportate victime sau pagube. Reuters nu a fost în măsură să verifice independent aceste informaţii.
  • Rusia zice că a „dejucat” un atac „masiv” - Rusia a anunţat că a dejucat noi atacuri nocturne cu dronă, inclusiv un atac „masiv” în regiunea Briansk, la frontiera cu Ucraina şi un atac care a ţintit o centrală electrică în regiunea Moscova, fără să facă victime, relatează AFP. Ministerul rus al Apărării a informat că apărarea antiaeriană rusă a doborât 158 de drone ucrainene deasupra a 15 regiuni ruseşti în noaptea de sâmbătă spre duminică, două deasupra Moscovei. Cel mai mare număr de drone - 122 - a fost doborât deasupra regiunilor Kursk, Briansk, Voronej şi Belgorod, limitrofe Ucrainei. În sudul regiunii Moscova, un atac nocturn cu trei drone a vizat centrala pe cărbune Kaşira, dar nu au fost victime, și nici pagube, a anunțat șeful districtului, Mihail Şuvalov. La Belgorod, autoritățile locale spun că au fost avariate patru clădiri rezidențiale. Agenţia Tass a anunţat distrugerea unor aeronave în regiunile Tver şi Tula.
  • Atac cu obuze la Sumî - Cel puţin un civil a murit şi alţi patru au fost răniţi într-un atac rusesc cu obuze asupra regiunii ucrainene Sumî, de la frontiera cu Rusia, a anunţat administraţia locală duminică, relatează Reuters. „În timpul nopţii şi dimineţii, ruşii au efectuat 18 tiruri cu obuze asupra teritoriilor de frontieră şi a aşezărilor din regiunea Sumî. Au fost înregistrate 47 de explozii", a anunţat administraţia locală. Nouă districte din regiune au fost atacate. Forţele aeriene ucrainene au anunțat că au distrus opt din cele unsprezece drone lansate de Rusia în cursul nopţii. „De această dată, ocupanţii au vizat cerealele ucrainene şi logistica din sectorul agricol, în special în regiunile Nikolaev şi Sumî", au precizat forţele aeriene. Regiunea Sumî este frontalieră cu regiunea rusă Kursk.
  • Zelenski, presiuni pe aliați - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a intensificat, sâmbătă, presiunile asupra aliaților, pentru a permite Ucrainei să efectueze atacuri împotriva ţintelor militare aflate în interiorul teritoriului rus, relatează Reuters. Zelenski consideră că atacurile ruseşti cu bombe ghidate, precum cel care a lovit vineri un bloc de locuinţe din Harkov, pot fi evitate doar „prin lovirea aerodromurilor militare ruseşti, a bazelor lor şi a logisticii terorii ruseşti”. „Avem nevoie de capacităţi pentru a proteja cu adevărat şi pe deplin Ucraina şi ucrainenii. Avem nevoie atât de autorizarea capacităţilor cu rază lungă de acţiune, cât şi de rachetele şi proiectilele voastre cu rază lungă de acţiune ”, a declarat el, adresându-se SUA, Franţei, Marii Britanii şi Germaniei.
  • Lista cu țintele Ucrainei în Rusia - Ucraina a prezentat o listă cu ținte pe care vrea să le lovească pe teritoriul Rusiei, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Washington, vineri, între oficiali de rang înalt din cele două țări, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov. El a mai spus că a cerut administrației Biden să ridice restricția pentru folosirea de către Ucraina pe teritoriul rus a armelor americane cu rază lungă de acțiune. Detalii AICI.
  • Situație dificilă pe frontul din est - Comandantul armatei ucrainene anunță că situația este „dificilă” pe frontul din estul Ucrainei. În zonă se desfășoară o ofensivă a rușilor. Principalul obiectiv vizat de ruși este orașul Pokrovsk. „Situația este dificilă în direcția atacului principal al inamicului. Dar toate deciziile necesare la toate nivelurile sunt luate fără întârziere", a declarat, duminică, șeful armatei, Oleksandr Syrskyi. El nu a dat detalii, dar anterior atât el, cât și președintele Zelenski au spus că rușii vizează orașul strategic Pokrovsk.
  • Rusia lucrează la doctrina nucleară - Rusia va opera schimbări la doctrina sa nucleară ca răspuns la acţiunile Occidentului legate de conflictul din Ucraina, a declarat duminică viceministrul de externe Serghei Riabkov, citat de TASS, transmite Reuters. „Munca este într-un stadiu avansat şi există o direcţie clară de a face ajustări. Decizia este legată de cursul de escaladare al adversarilor noștri occidentali în legătură cu conflictul din Ucraina”, a declarat Riabkov. Riabkov nu a precizat despre ce schimbări va fi vorba. Doctrina nucleară actuală a Rusiei, stabilită printr-un decret al preşedintelui Vladimir Putin în 2020, prevede că armele nucleare pot fi folosite în cazul unui atac nuclear din partea unui inamic sau în situaţia unui atac convenţional care ameninţă existenţa statului.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇