Transformarea lui Elon Musk: Din vizionar caritabil în eroul fasciștilor

Transformarea lui Elon Musk: Din vizionar caritabil în eroul fasciștilor

Cândva, dacă directorul executiv al uneia dintre cele mai mari companii din lume posta o informaţie falsă fabricată de conducerea unui partid fascist ar fi fost o știre. Pentru Elon Musk… a fost doar o simplă zi de joi.

Acum două zile Elon Musk a postat pe X, platforma lui proprie, o imagine care promova o teorie a conspirației despre construirea de „lagăre de detenție” în Insulele Falkland pentru protestatarii din Marea Britanie.

În mod neobișnuit pentru Musk, postarea sa, un retweet al liderului organizaţiei fasciste Britain First, Ashlea Simon, a fost ștearsă la scurt timp după ce a fost publicată.

ADVERTISING

Însă în cele 30 de minute în care a fost pe X, postarea a reușit să strângă aproape 2 milioane de vizualizări.

De când au început violenţele din Marea Britanie săptămâna trecută, criticile deschise ale lui Musk la adresa guvernului britanic i-au surprins pe mulți. Dar este doar cel mai recent exemplu al modului în care miliardarul a involuat pe calea radicalizării, scrie The Guardian.

După ce a făcut avere în boom-ul dotcom și a crescut-o odată cu implicarea sa în PayPal, Musk a investit în Tesla în 2004, devenind în cele din urmă directorul executiv al companiei.

O vreme, Musk s-a prezentat așa cum se putea aștepta de la un fost director de software care conducea o companie de maşini electrice: a vorbit pe larg despre riscul schimbărilor climatice, în timp ce a lansat și a investit în alte proiecte precum SpaceX, OpenAI și The Boring Company.

ADVERTISING

Toate acestea par potrivite unei viziuni generale de îmbunătățire a viitorului umanității.

Dar în jurul anului 2020 profilul public al lui Musk a început să se schimbe. El a fost întotdeauna un utilizator destul de implicat al Twitter, dar pe măsură ce pandemia a lovit, a postat mult mai frecvent și a experimentat fact checking-ul.

Afirmațiile sale despre pericolul sau durata pandemiei au dus la apeluri pentru ca să-i fie suspendat contul pentru răspândirea dezinformării.

Şi în viața privată Musk avea serioase probleme. Legătura sa cu Claire Boucher (cunoscută cu numele de scenă Grimes) a început să se destrame în 2021. Boucher, mama a trei dintre cei 12 copii ai lui Musk, a ajuns în cele din urmă în instanță, luptând pentru dreptul de custodie.

ADVERTISING

Potrivit biografului său, Walter Isaacson, în această perioadă Musk a început să-i trimită fostei iubite „meme de dreapta și teorii ale conspirației”.

În același timp, fiica lui Musk, Vivian, s-a declarat transgender și și-a schimbat numele, pentru că nu mai voia „să fie înrudită cu tatăl ei biologic în nici un fel sau formă”.

Ulterior, Elon Musk a recunoscut că Vivian este motivul pentru schimbarea sa de optică politică, spunând că „și-a pierdut fiul [sic], în esență”, fiul său fiind „mort, ucis de virusul minții woke”.

„Pentru mulți oameni radicalizați există o experiență personală care creează deschiderea cognitivă pentru călătoria lor spre radicalizare. Pentru Musk se pare că tranziția fiicei sale a provocat acea deschidere”, explică un expert în radicalizare, care a dorit să îşi păstreze anonimatul pentru că se teme de represalii.

Expertul crede că la bază Musk este un om fără principii, „cu excepția a ceea ce îl poate îmbogăți și cu o nevoie profundă de atenție și validare. Pe aceasta din urmă o primește cu prisosinţă de la extrema dreaptă, de când a început radicalizarea sa și și-a construit cea mai mare cameră cu ecou din lume (platforma X), care va continua doar să alimenteze asta.”

„Este demn de remarcat că rar, sau poate niciodată, (Musk) a suportat consecințe pentru acțiunile sale și a avut succes în încercarea de a altera realitatea pentru a se conforma cu convingerile sale”.

În iulie, Musk a anunțat crearea unui comitet de acțiune politică, care va sprijini „în cea mai mare parte, dar nu în totalitate” partidul republican. Musk nu a clarificat cât de mult intenționează să doneze, dar în presa americană s-a vorbit de până la 45 de milioane de dolari pe lună.

Musk a permis şi revenirea pe X a fostului preşedinte american, apreciind că nu a ”încălcat legea şi nici regulamentul”, după ce Donald Trump a fost interzis, în urma asaltului de la Capitoliu.

Amploarea transformării politice a lui Elon Musk i-a determinat chiar pe unii să se îngrijoreze pentru sănătatea lui. În martie, el a spus că a fost „aproape întotdeauna” treaz când a postat pe X și că utilizarea ketaminei pentru a-și trata depresia nu are legătură cu prezența pe rețelele sociale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇