Donald Trump intră din nou în scenă, dar ceva s-a schimbat

Elon Musk, noul proprietar al Twitter, pe care a plătit 44 de miliarde de dolari, a anunțat că-i va redeschide contul de pe populara rețea socială fostului președinte, închis în data de 6 ianuarie 2020, imediat după atacul asupra Capitoliului, din cauza mesajelor postate care încurajau violența.
Donald Trump intră din nou în scenă, dar ceva s-a schimbat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • În sistemul electoral din SUA, un candidat, pentru a obține nominalizarea partidului, trebuie să câștige alegerile interne din cadrul formațiunii sale.
  • Întrebarea pe care și-o pun mulți în America este dacă va apărea un lider capabil să-l învingă pe Trump în alegerile primare?
  • O deteriorare a calității vieții, o evoluție neașteptată a războiului din Ucraina, o criză economică prelungită poate crea cadrul pentru revenirea lui la Casa Albă.
  • Michael Wolff, scriitor: Trump nu e nici pe departe un șef model, ci un manager neatent, leneș, incompetent, a cărui sfidare a regulilor a adus un mare dezavantaj strategiei sale electorale.
  • În 2016, americanii au fost intrigați de apariția lui, de nonconformismul afișat, de discursul său simplu și direct. A beneficiat atunci de toate temerile electoratului, care n-avea încredere în Hillary Clinton.

Sute de suporteri, strânși în fața reședinței sale din Florida, au aplaudat anunțul fostului președinte de a candida din nou pentru a ajunge la Casa Albă. 

Declarația, așteptată, le-a provocat dureri de cap mai multor republicani, dar și zâmbete de satisfacție democraților. Ei consideră că decizia liderului MAGA (Make America Great Again) e o veste bună ce le dă posibilitatea să câștige din nou alegerile prezidențiale. 

ADVERTISING

Donald Trump și-a anunțat candidatura la președinția SUA la scurt timp după ce situația alegerilor parțiale s-a clarificat. Senatul a rămas sub controlul democraților, iar Camera Reprezentanților a fost câștigată de republicani.

Elon Musk, miliardarul care a provocat un adevărat haos la Twitter, în urma deciziilor impulsive de a concedia oameni, a anunțat duminică faptul că-i va da lui Trump posibilitatea să posteze din nou.

A luat hotărârea în urma unui sondaj făcut pe rețeaua socială, unde 52% dintre respondenți susțin întoarcerea lui Trump, pe Twitter, în timp ce 48%, nu.

Mutarea celui care deține compania de mașini electrice Tesla și Space X, o alta care produce rachete spațiale și componente a fost criticată de organizațiile neguvernamentale care militează împotriva răspândirii informațiilor false pe rețelele sociale.

Elon Musk, noul proprietar al Twitter, a făcut un sondaj pe rețeaua socială în urma căruia a luat decizia de a-l lăsa pe Donald Trump să posteze din nou - Foto: Wikimedia

Scorul bun înregistrat de partidul lui Joe Biden, actualul președinte, a fost surprinzător pentru mulți, care se așteptau la o victorie fără drept de apel a republicanilor.

Trump a fost unul dintre cei care a mizat pe ea, în ultimele întâlniri electorale, anunțând că le va da o veste importantă susținătorilor săi, la jumătatea lunii noiembrie.

„Pentru a face America mare și glorioasă din nou, în seara asta îmi anunț candidatura la președinția Statelor Unite”, a spus el într-un discurs ținut în fața suporterilor strânși la reședința sa din Mar-a-Lago, Florida.

O veste bună pentru democrați

Trump este încă principalul lider al Partidului Republican. Are cea mai mare influență și a reușit să trimită în Camera Reprezentanților câteva zeci de adepți de-ai săi, deși nominalizările făcute în circumscripțiile competitive nu au fost un succes. Cu toate acestea, rămâne cea mai importantă personalitate a partidului.

Dar anunțul său, mai degrabă, e o veste bună pentru democrați și una proastă pentru republicani.

În sistemul electoral din SUA, un candidat, pentru a obține nominalizarea partidului, trebuie să câștige alegerile interne din cadrul formațiunii sale. 

Asta se întâmplă, pe verticală, pentru toate pozițiile votate, de la deputații de stat până la congresul federal și Casa Albă.

Și Donald Trump, înainte de a se confrunta cu nominalizatul democraților, trebuie să câștige cursa electorală din propriul partid.

Joe Biden Says Maga Forces Threaten US Democracy
Joe Biden ar putea candida și pentru un al doilea mandat în situația în care Donald Trump are șanse să fie nominalizat de republicani pentru a intra în cursa pentru Casa Albă - Foto: Hepta.ro

Aici va fi marele examen al republicanilor. Alegerile interne (primare) se desfășoară în fiecare stat, unde membri de partid sunt chemați să-i voteze pe cei care s-au înscris în cursă.

Întrebarea pe care și-o pun mulți în America, în aceste zile, este dacă va apărea un lider capabil să-l învingă pe Donald Trump în alegerile primare?

Strategii din Partidul Democrat și-ar dori să nu apară. O astfel de situație le-ar ușura cumva munca. Deși cursa ar fi gălăgioasă și ar activa din nou extremismul de dreapta, Trump a mai fost învins o dată de Joe Biden.

O intrare în cursă a fostului președinte ar fi, cel mai probabil, și un impuls pentru democrați să-l sprijine pe actualul lor lider să lupte pentru al doilea mandat.

În 2024, când va avea loc confruntarea pentru șefia Casei Albe, Trump va avea 79 de ani, iar Biden, 81. De departe, va fi o competiție între cei mai în vârstă candidați la președinția SUA.

Dar în doi ani, în politică se pot schimba multe și există posibilitatea ca niciunul dintre ei să nu obțină sprijinul necesar al partidului pentru a intra în cursă.

Neatent, leneș, incompetent

Anunțul lui Trump va modela politica americană în următorii doi ani, mai ales din perspectiva republicanilor, care acum sunt împărțiți în două tabere, inamicii fostului președinte și susținătorii lui.

Ultima categorie e mai numeroasă, mai gălăgioasă și are resurse mai multe. Donald Trump a strâns de la fanii săi peste 200 de milioane de dolari.

Tabăra inamicilor e formată din republicanii care realizează pericolul ca partidul să piardă din nou alegerile prezidențiale și controlul Congresului SUA, rămânând alți ani în opoziție.

Former US President Donald Trump in New York
Donald Trump a fost acuzat de criticii săi că e o persoană incapabilă să ocupe o poziție de mare responsabilitate - Foto: Hepta.ro

Dar nu este exclus ca Trump să câștige atât nominalizarea partidului cât și cursa pentru Casa Albă.

O deteriorare a calității vieții, o evoluție neașteptată a războiului din Ucraina, o criză economică prelungită poate crea cadrul pentru revenirea lui Donald Trump, deși, acum, o astfel de situație pare puțin probabilă.

Și cum nicio cursă electorală nu seamănă cu alta, putem asistat la întoarcerea la Casa Albă a celui care nu și-a recunoscut niciodată înfrângerea.

„În opinia multor persoane din cercul lui Trump cu care am vorbit, inclusiv aproape toți membrii de top ai campaniei sale electorale și personalul care a lucrat pentru el la Casa Albă, acele câteva luni din 2020, înainte de data alegerilor, au scos la lumină haosul politicii trumpiste, dezvăluindu-i personalitatea”, a scris Michael Wolff, autorul a trei cărți despre fostul președinte. 

„Trump nu e nici pe departe un șef model, ci un manager neatent, leneș, incompetent, a cărui sfidare a regulilor a adus un mare dezavantaj strategiei sale electorale”, a mai adăugat Wolff, într-un eseu publicat în cotidianul „New York Times”.

Criticat de propriul partid

Oricum ar fi, după rezultatul neașteptat de slab obținut de republicani în alegerile de la jumătatea mandatului lui Biden, Trump e o problemă mai mare pentru ei decât pentru democrați.

Fostul președinte n-a învățat nimic din înfrângerea suferită. Discursul său e la fel, dar de această dată nu mai beneficiază de elementul surpriză.

În 2016, americanii au fost intrigați de apariția lui Trump, de nonconformismul lui, de discursul său simplu și direct. A fost avantajat atunci de toate temerile unui electorat care n-avea încredere în Hillary Clinton, soția unui fost președinte implicat într-un scandal sexual și care venea după două mandate ale lui Barack Obama, un președinte democrat.

Supporters of former President of United States Do
Susținătorii lui Trump, care domină Partidul Republican, sunt fericiți că fostul președinte se întoarce în arenă - Foto: Hepta.ro

Într-o cursă electorală strânsă, alegătorii independenți înclină balanța într-o parte sau în alta, iar în urmă cu șase ani, aceștia au fost seduși de personalitatea unui miliardar, vedetă TV, cu o familie răsfățată, care a promis că va readuce gloria Americii, orice ar fi însemnând acest lucru.

„Dacă vom câștiga alegerile, asta mi se datorează mie, dacă le pierdem, nu eu sunt de vină”, a declarat Donald Trump în ziua alegerilor, lăsându-i pe mulți cu gura căscată. 

Dar asta n-a fost suficient pentru a scăpa de criticile din propriul partid cum că a impus strategia de campanie și a susținut candidați slabi care au pierdut în circumscripțiile competitive.

Trump, mai slab cotat ca Joe Biden

„Volumul de critici ilustrează un moment rar de slăbiciune pentru Trump în rândul republicanilor, tocmai în momentul în care și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024”, a scris Liz Goodwin, pentru cotidianul „Washington Post”. 

„Sondajele realizate la ieșirea de la urne, în ziua votului, au arătat că susținerea pentru Trump este mai mică decât cea pentru Joe Biden, iar răspunsurile date de alegătorii republicani sugerează că fostul președinte pierde teren în fața lui Ron DeSantis, guvernatorului statului Florida, în ipotetice confruntări pentru nominalizare”, a mai adăugat jurnalista americană.

Protest against Donald Trump in Wilkes-Barre, US -
Opozanții lui Trump spun că fostul președinte e un politician extremist - Foto: Hepta.ro

Anunțarea candidaturii de către Donald Trump complică și mai mult situația republicanilor, mai ales că liderul lor are de trecut și peste investigațiile procurorilor americani, fiind acuzat de sustragerea de documente secrete, într-un dosar, dar și de delapidare în altul.

De asemenea, Camera Reprezentanților a desfășurat o anchetă asupra insurecției din 6 ianuarie 2020, atunci când Capitoliul a fost atacat de susținătorii lui Donald Trump.

Călătoria începută de fostul președinte va fi palpitantă și plină de surprize, dar se va desfășura pe un teren politic transformat chiar de controversatul său mandat și modul în care a părăsit Casa Albă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇