Medicii ATI de la Pantelimon renunță la demisii, după discuția cu Rafila

Medicii ATI de la Pantelimon renunță la demisii, după discuția cu Rafila

Şefa Secţiei ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucureşti, Florina Pompilian (foto), anunţă că medicii anestezişti îşi vor continua activitatea, după ce iniţial au ameninţat cu demisiile din gărzi şi apoi cu demisia din spital.

Ea dă vina pe presă pentru aşa-numite „presiuni” care nu i-ar lăsa pe medici să îşi desfăşoare activitatea.

„Este o situaţie de criză, nu putem să renunţăm aşa, dintr-o dată şi suntem dispuşi să ne continuăm cu efort activitatea, cu rugămintea să ne lăsaţi să ne facem treaba.

ADVERTISING

Pentru toată mass media. Nu amestecăm procesul penal. Cine e vinovat să plătească, dacă se va demonstra.

Dar suntem oameni care ne desfăşurăm activitatea în mod corect.  Noi asta facem, salvăm oameni, deocamdată facem gărzi, vedem cât de severă va fi presiunea, pentru că nu se poate lucra în astfel de condiţii. Nu şantajăm pe nimeni”, a  declarat şefa Secţiei ATI, Florina Pompilian, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Ea consideră că responsabilă este presa pentru aşa-zisele presiuni asupra medicilor. 

„Presiunea vine de la dumneavoastră. Suntem denigraţi, suntem denigraţi ca şi specialitate medicală şi ca şi colectiv, suntem denumiţi gunoaie umane”, le-a spus medicul jurnaliştilor. 

Întrebată ce se va întâmpla cu pacienţii ale căror operaţii au fost amânate, medicul a răspuns că medicii continuă cu gărzile, demisiile nu au fost acceptate, iar dacă gărzile continuă va continua şi activitatea medicală. 

ADVERTISING

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că i-a ”convins” pe medicii de la Spitalul Sfântul Pantelimon  ”să îşi continue activitatea în perioada următoare”. 

„Nu e vorba de niciun şantaj din partea corpului medical, e vorba însă de o presiune foarte mare, care se exercită asupra lor, inclusiv în mass media. Sunt oameni care fac gărzi, care salvează, în fiecare an, fiecare dintre ei, sute de vieţi şi nu pot să lucreze într-o situaţie de presiune şi, mai ales de denigrare, atât profesională, cât şi umană.

I-am înţeles, am discutat cu ei, discuţiile au durat aproape două ore. I-am convins să îşi continue activitatea în perioada următoare, însă trebuie să le recunoaştem statutul profesional, eforturile pe care le fac, să-i respectăm, pentru că lucrul acesta face posibil un act medical de bună calitate.

Ei sunt oameni obişnuiţi, sunt modeşti, sunt emoţionali, trebuie să poată să lucreze. Eu asta i-am asigurat, că din punctul nostru de vedere vor avea tot sprijinul”, a declarat Alexandru Rafila, joi după amiază, la finalul discuţiilor pe care le-a purtat, la Spitalul Sf. Pantelimon, cu medicii de la această unitate sanitară. 

ADVERTISING

Vizita ministrului a avut loc în condiţiile în care opt din cei 12 medici au anunţat că demisionează din gărzi şi că vor demisiona şi din spital, invocând că nu îşi mai pot desfăşura activitatea „în asemenea condiţii”.

„Dacă ei vor fi în continuare ţinuţi într-o situaţie de presiune continuă, în mod evident  nu-şi pot exercita aşa cum trebuie activitatea medială. Nu am discutat în niciun fel despre procesul penal în curs”, a adăugat Rafila. 

Grevă spontană cu ameninţări

Majoritatea medicilor din Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Sf. Pantelimon din Bucureşti îşi anunţau de dimineaţă demisia din gărzi, internările în spital fiind blocate, iar mai multe operaţii au fost amânate joi.

Reacția lor vine după reținerea a două doctorițe, acuzate că ar fi provocat intenționat decesul unui pacient de 54 de ani.

Numărul deceselor suspecte în Secția ATI este mult mai mare, însă procurorii au reușit să documenteze un singur caz de omor prin reducerea dozei de noradrenalină.

"Suntem spitalul de urgență cu cel mai mic tarif pe pacient"

Reprezentanții Spitalului Sf. Pantelimon susțin că unitatea medicală este subfinanțată. Suntem spitalul de urgență din București cu cel mai mic tarif pe pacient, asta înseamnă „funcționare defectuoasă”.

Mesajul a fost transmis joi pe pagina de Facebook a spitalului.

„Aceasta înseamnă ”funcționare defectuoasă”. Suntem spitalul de urgență din București cu cel mai mic tarif pe pacient (𝟏.𝟖𝟓𝟒 𝐥𝐞𝐢), cu toate că deservim două sectoare grele ale Bucureștiului (sectoarele 2 și 3), avem cele mai complexe și dificile cazuri și un procent de 89% urgențe (cazuri grave).

Singurul spital cu tarif sub 2.000 lei per pacient, mai mic decât spitale de aceeași categorie. Tarif care s-a majorat din 2019 cu doar 16%!”, scrie în mesajul reprezentanților spitalului.

Acuzaţia de omor calificat

Doi medici specialiști ATI și o asistentă au fost reținuţi, miercuri, pentru 24 de ore, în cazul morţilor suspecte din primăvară de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti.

Cele două doctoriţe sunt acuzate de tentativă de omor și omor calificat, iar asistenta de mărturie mincinoasă.

Este vorba despre un dosar penal deschis în aprilie, după ce 17 pacienţi internaţi la terapie intensivă au decedat în doar patru zile, iar un angajat al spitalului a reclamat că bolnavii au primit doze reduse de noradrenalină.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇