Șeful Societății Române de ATI: Medicii de la Pantelimon au procedat corect. Nu poate fi vorba în niciun caz de omor cu premeditare

Șeful Societății Române de ATI: Medicii de la Pantelimon au procedat corect. Nu poate fi vorba în niciun caz de omor cu premeditare

Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă susţine că medicii acuzaţi de crimă de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti au procedat corect şi în niciun caz nu poate fi vorba despre omor cu premeditare.

Medicul Șerban Bubenek are 40 de ani de experienţă şi se bazează pe „dovezi științifice”, când spune că dozele mari de noradrenalină (dozele mamut) nu pot fi administrate pe perioade lungi de timp, ci trebuie revenit la doze obișnuite, în cazul pacienților cu tensiune arterială mică.

ADVERTISING

Iată câteva dintre declaraţiile sale de la Digi24:

  • Nu e vorba de întrerupere (a tratamentului cu noradrenalină în cazul pacientului decedat - n.red.). E vorba că dozele mamut, documentate în acel document, de 15 ml/oră, 20 de ml/oră, sunt doze mamut, în condițiile în care din referatele și datele de acolo aveau tensiune arterială medie de 30 până la 45 mm coloană de mercur zile întregi. Adică sângele lor nu mai circula prin dânșii aproape deloc și nu avea cum să se facă oxigenarea.
  • Menținerea unei astfel de tensiuni este doar o cosmetică și, ori de câte ori suntem în această situație, recomandarea ghidurilor e să te reîntorci la doza terapeutică, nu să lași dozele mamut să meargă înainte, ceea ce au făcut colegele noastre, din ce se înțelege acolo, că au redus la 1 ml/oră, ceea ce înseamnă între 100 și 150 de nanograme, deci doze fiziologice. 
  • Sunt dovezi științifice. La doza terapeutică în această situație de hipotensiune prelungită cu doze mamut, nu e o greșeală, e o atitudine corectă. Nu poate fi vorba în niciun caz de omor cu premeditare
  • Din acest motiv, regretăm inexistența în legislația românească a prezenței unor experți medicali acreditați de sistemul judiciar, pregătiți cu colegi, procurori, juriști, care să pună expertiză la îndemâna celor care fac aceste acte de urmărire - corecte, din punct de vedere legal, dar care nu pot compara un omor prin aplicarea unei lovituri de cuțit sau de topor cu ceea ce se petrece într-o (sală de) terapie intensivă, unde oamenii mor.
  • Din păcate, cea mai mare mortalitate din lume e în ATI. Poate că este momentul ca legislația românească trebuie să facă față acestei provocări - este o provocare care produce daune în societate, produce demotivarea corpului medical, produce teama bolnavilor. Aceste lucruri trebuie discutate corect.
  • În acest caz specific, tocmai în acest caz specific, e o interpretare - după părerea mea, cu o experiență modestă, de 40 de ani de terapie intensivă - o interpretare greșită, care nu vine probabil din rea voință, nu vine din nimic altceva decât din necunoașterea stării de șoc - sunt doctori care învață o viață întreagă -, iar cele două colege ale noastre sunt oameni tineri, care sunt posesori ai diplomei europene de anestezie
  • Nu e vorba de colegi slab pregătiți, sunt vârfuri pe care societatea românească nu poate să arunce o anatemă și să le pedepsească înainte de a discuta serios, pe baze reale și științifice.
  • Nu poate fi vorba de premeditare
ADVERTISING

Acuzaţia de omor calificat

Doi medici specialiști ATI și o asistentă au fost reținuţi, miercuri, pentru 24 de ore, în cazul morţilor suspecte din primăvară de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti.

Cele două doctoriţe sunt acuzate de tentativă de omor și omor calificat, iar asistenta de mărturie mincinoasă.

Este vorba despre un dosar penal deschis în aprilie, după ce 17 pacienţi internaţi la terapie intensivă au decedat în doar patru zile, iar un angajat al spitalului a reclamat că bolnavii au primit doze reduse de noradrenalină.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇