Majoritatea medicilor din Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Sf. Pantelimon din Bucureşti îşi anunţă demisia din gărzi, internările în spital fiind blocate, iar mai multe operaţii au fost amânate în această dimineaţă.
Reacția lor vine după reținerea a două doctorițe, acuzate că ar fi provocat intenționat decesul unui pacient de 54 de ani.
Numărul deceselor suspecte în Secția ATI este mult mai mare, însă procurorii au reușit să documenteze un singur caz de omor prin reducerea dozei de noradrenalină.
Conducerea spitalului anunţă că e grevă spontană la ATI şi stă cu demisia pe masă.
În schimb, ministrul Sănătăţii subliniază că el e microbiolog şi nu se poate pronunţa, instanţa trebuie să decidă şi cine e vinovat să plătească, pentru că "omorul deliberat e greu de conceput și absolut inacceptabil".
Reprezentanții Spitalului Sf. Pantelimon susțin că unitatea medicală este subfinanțată: "Suntem spitalul de urgență din București cu cel mai mic tarif pe pacient".
Acum, medicii ATI de la spital cer încetarea "linșajului mediatic" asupra colegelor lor, pe care le consideră nevinovate.
Şefa Secţiei ATI spune că medicii nu se tem, dar că preferă să meargă în locuri unde „nu sunt călcaţi în picioare”.
Aceasta a explicat că în Secţia ATI sunt 12 medici. În condiţiile în care cele două doctoriţe sunt anchetate, una este în concediu, iar alt medic „deocamdată nu ştie dacă îşi dă demisia”, ceilalţi opt medici au decis să renunţe la gărzi.
Uite greva, nu e greva
Medicul Bogdan Socea, managerul spitalului, a confirmat că mai mulți medici au intrat în grevă spontană în această dimineață.
"Medicii de anestezie şi terapie intensivă care sunt în spital au hotărât să intre într-o grevă spontană şi să nu dea anestezie la pacienţii cronici sau programaţi. Sigur, asigură urgenţele, garda, plus pacienţii care sunt în terapie. Au fost amânate, la prima oră, zece intervenţii. Au spus că pregătesc o hârtie în care vor semna toţi că îşi dau demisia din contractul cu gărzile şi cu spitalul", a spus Socea, citat de Agerpres.
Întrebat dacă va mai putea funcţiona spitalul fără medici ATI, el a răspuns: "Nu. Va însemna un blocaj".
„Nu este, propriu-zis, o grevă spontană, noi stăm să îngrijim pacienţii care sunt în ATI. Sigur că nu o să-i dăm afară.
Doar am anunţat toate secţiile, întrucât noi ne-am depus demisia din gărzi, deocamdată, nu se pot face internări.
Îmi pare foarte rău pentru situaţie. Demisia din gărzi, de mâine, demisia din spital în momentul în care reuşim să rezolvăm bolnavii din terapia intensivă, nu putem să-i lăsăm. Urmează şi demisia. Plecăm toţi. Toţi colegii”, spune şefa Secţiei ATI, Florina Pompilian, citată de News.ro.
"Nu ne este teamă de nimic"
Medicul susţine că presiunea a ajuns undeva la nişte cote „incredibil de suportat”.
„Nu ne este teamă de nimic, dar nu putem să ne desfăşurăm activitatea în asemenea condiţii. Este o specialitate grea, dar este o specialitate care este terfelită în momentul ăsta. Preferăm să ne ducem în nişte locuri unde avem linişte şi unde nu suntem călcaţi în picioare.
Este inadmisibil să avem în fiecare săptămână reclamaţie că nu am salvat pacient cu neoplasm de opt ani, că nu am pus doza de noradrenalină nu ştiu cât că aşa consideră aparţinătorul. (...) Domnilor anestezişti din ţara asta, aţi fost întrebaţi vreodată de către un aparţinător când a fost schimbat cateterul venos central? Despre ce vorbim?”, a mai afirmat Florina Pompilian.
Doctoriţe "dedicate şi empatice"
Cât despre cele două doctoriţe acuzate de moartea unui pacient prin scăderea deliberată a dozei de noradrenalină, şefa de la ATI spune că sunt „dedicate şi empatice”. Una a făcut un stagiu de pregătire în Franţa, ar fi un argument.
„A făcut un stagiu de specializare în Franţa (unul dintre medicii inculpaţi – n.red.). Fac parte din echipa doamnei doctor Voicu, le-am găsit aici, nişte doctoriţe dedicate, care îşi îndeplinesc toate sarcinile medicale, empatice. Noi nu am observat nimic în atitudinea dumnealor. Am lucrat cot la cot, toată echipa în această secţie”; a declarat Florina Pompilian.
Medicul susţine că noardrenalina nu este medicament indispensabil pentru supravieţuirea bolnavilor aflaţi în terapie intensivă.
„Noradrenalina, să ne înţelegem, nu este un medicament fără de care nu supravieţuieşte bolnavul, deci nu-l omoară dacă nu i-l dai, haideţi să ne înţelegem! Este un medicament care se dă în mute patologii, are rolul de susţine tensiunea pacientului”, a explicat medicul.
În plus, au fost pacienţi care au supravieţuit trei luni, iar alţii care au supravieţuit mai puţin de 24 de ore în ATI.
Rafila: Eu sunt microbiolog și nu pot să îmi dau cu părerea despre ATI
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut o conferință de presă joi, în care a anunţat demisia conducerii (despre care se ştia de ieri).
"Eu am discutat cu managerul spitalului, pentru că situația crea neîncredere – directorul și managerul au decis că vor demisiona.
Domnul director a făcut-o deja, iar managerul și-a anunțat intenția, dar nu putem să lăsăm spitalul fără conducere, până nu va fi găsit un alt manager.
Trebuie să găsim o soluție ca activitatea să continue la Spitalul Sf. Pantelimon.
Cine e vinovat să plătească. Mi se pare absolut incredibil ce s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat așa ceva, pentru că vorbim de o anchetă penală în curs, nu de o decizie a instanței.
(...) Când discutăm despre o profesiune medicală, cred că trebuie să discutăm cu cei care o practică. Pentru că ei sunt în măsură să ne dea explicațiile. Eu sunt microbiolog și nu pot să îmi dau cu părerea despre ce se face la terapie intensivă", a declarat Rafila.
"Suntem spitalul de urgență cu cel mai mic tarif pe pacient"
Reprezentanții Spitalului Sf. Pantelimon susțin că unitatea medicală este subfinanțată. Suntem spitalul de urgență din București cu cel mai mic tarif pe pacient, asta înseamnă „funcționare defectuoasă”.
Mesajul a fost transmis joi pe pagina de Facebook a spitalului.
„Aceasta înseamnă ”funcționare defectuoasă”. Suntem spitalul de urgență din București cu cel mai mic tarif pe pacient (𝟏.𝟖𝟓𝟒 𝐥𝐞𝐢), cu toate că deservim două sectoare grele ale Bucureștiului (sectoarele 2 și 3), avem cele mai complexe și dificile cazuri și un procent de 89% urgențe (cazuri grave).
Singurul spital cu tarif sub 2.000 lei per pacient, mai mic decât spitale de aceeași categorie. Tarif care s-a majorat din 2019 cu doar 16%!”, scrie în mesajul reprezentanților spitalului.
Acuzaţia de omor calificat
Doi medici specialiști ATI și o asistentă au fost reținuţi, miercuri, pentru 24 de ore, în cazul morţilor suspecte din primăvară de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti.
Cele două doctoriţe sunt acuzate de tentativă de omor și omor calificat, iar asistenta de mărturie mincinoasă.
Tot miercuri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Sfântul Pantelimon. Ulterior, managerul spitalului, medicul chirurg Bogdan Socea, dar și directorul și-au dat demisia.
Este vorba despre un dosar penal deschis în aprilie, după ce 17 pacienţi internaţi la terapie intensivă au decedat în doar patru zile, iar un angajat al spitalului a reclamat că bolnavii au primit doze reduse de noradrenalină.