Doi medici specialiști ATI și o asistentă au fost reținuţi pentru 24 de ore, în cazul morţilor suspecte din primăvară de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti.
Cele două doctoriţe sunt acuzate de tentativă de omor și omor calificat, iar asistenta de mărturie mincinoasă.
Anchetatorii susțin că cele două doctorițe au provocat moartea unui pacient de 54 de ani, internat în stare gravă la Secția ATI a spitalului, prin scăderea dozei de noradrenalină, pentru că "apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață".
”Practic, e vorba de punerea în acţiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienţi, nu ştim pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are şanse, nu se mai impune continuarea acestei terapii şi scădeau brusc doza de noradrenalină”, a declarat procurorul Alexandru Anghel, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
"Ancheta este deosebit de dificilă pentru că aceste aparate, injectomatele care administrau noradrenalina, nu erau alocate pe un anumit pacient, ci existau mişcări nedocumentate ale acestor aparate. Erau duse dintr-un salon în altul, mutate de la un pacient la altul în funcţie de necesităţi. Noi am avut acces la înregistrările salvate de aceste aparate şi am putut ca, în baza acelei fotografii care a circulat şi în presă, să identificăm un anumit aparat şi un anumit pacient”, a explicat anchetatorul.
Procurorii şi poliţiştii au făcut, miercuri, percheziţii la locuinţele cadrelor medicale, de unde au ridicat dispozitive informatice și înscrisuri medicale.
În paralel, tot azi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Sfântul Pantelimon. Ulterior, managerul spitalului, medicul chirurg Bogdan Socea, dar și directorul și-au dat demisia, după cum a anunţat Rafila, la Digi24.
Este vorba despre un dosar penal deschis în aprilie, după ce 17 pacienţi internaţi la terapie intensivă au decedat în doar patru zile, iar un angajat al spitalului a reclamat că bolnavii au primit doze reduse de noradrenalină.
Acuzaţiile Parchetului
Iată ce acuzaţii aduc procurorii în acest caz:
- Medicul M.M.A. (Maria Miron) - tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) și omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor),
- Medicul P.M. (Mirela Paiuş) - omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei).
- Asistenta C.M, în cadrul Secției ATI - mărturie mincinoasă în formă continuată.
Procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt:
"Având ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.
În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.
La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. și P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (același pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00".
Asistenta reţinută a fost chemată la audieri în calitate de martor, "cu privire la săvârșirea infracțiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declarații mincinoase și nu a spus tot ce știe cu privire la aspecte esențiale ale cauzei".
”În trei ocazii diferite a fost audiată şi a dat declaraţii neconforme cu realitatea sau nu a spus tot ce ştie. Cert este că noi avem date că ştie nişte lucruri care ar putea ajuta la elucidarea situaţiei şi nu ni le spune”, adaugă procurorul Anghel.