Anchetă la Spitalul Sf. Pantelimon: Ce este noradrenalina, medicamentul dat pacienților care au murit

Anchetă la Spitalul Sf. Pantelimon: Ce este noradrenalina, medicamentul dat pacienților care au murit

Noradrenalina este un medicament care are o particularitate cu totul deosebită, spune medicul Dorel Săndesc, prim-vicepreședinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă. De asemenea, spune el, alegerea dozei este un proces foarte complex și se face doar de medicul specialist. Acuzația de la spitalul Sf. Pantelimon, unde 17 pacienți au murit în 4 zile, este că medicii de la ATI au cerut să fie administrat mai puțin din acest medicament, ceea ce a dus la decesul pacienților.

Noradrenalina este un medicament administrat intravenos, pentru reglarea tensiunii arteriale, care are o particularitate cu totul deosebită, a spus Săndesc la emisiunea Tema Zilei, de la TVR.

ADVERTISING

„Noradrenalina are o plajă de dozaj foarte largă. Doza maximă prevăzută de ghidurile naţionale şi internaţionale pe care le aplicăm şi noi este de până la 300 de ori mai mare decât doza minimă prevăzută. În această plajă destul de largă adaptarea dozei ţine de o multitudine de factori, în special de cei care ţin de pacient – starea generală, comorbidităţile, răspunsul la tratament – astfel încât medicul curant adaptează foarte frecvent această doză ca să încerce să obţină rezultatul dorit, să crească tensiunea pacientului, dar fără să ajungă la doze foarte mari care sunt periculoase”, a explicat Săndesc.

ADVERTISING

El a mai spus că alegerea dozei este foarte complexă și se face doar de către medicul specialist, deoarece o doză greșită poate duce la tulburări cardiace grave, fibrilaţii, stop cardiac sau chiar deces. De asemenea, celelalte organe pot fi afectate.

„Ca să acuzi în general că dozele au fost greşite la toţi pacienţii mi se pare cel puţin suspect, dacă nu dubios. Acest tip de acuzaţie este lansată de un personal medical care nu are pregătirea necesară şi care ar fi trebuit să analizeze individual fiecare caz ca să poată trage această concluzie”, a mai spus medicul Săndesc.

ADVERTISING

Asistenta șefă de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București a făcut o acuzație foarte gravă, într-o informare către directorul de îngrijiri al spitalului.

Ea a spus că au fost 20 de decese în perioada 4-7 aprilie, la secția ATI a spitalului. Iar aceste decese ar fi fost cauzate de administrarea unei cantități de noradrenalina și de până la 10 ori mai mică decât cantitatea necesară. Ea a mai susținut că medicii ar fi administrat intenționat cantități mai mici din acest medicament.

În urma acuzațiilor, au fost declanșate mai multe anchete în spital - a parchetului, a Corpului de Control din Ministerul Sănătății și a Colegiului Medicilor.

Primele informații arată că este vorba de 17 decese, nu 20 și nu au fost găsite dovezi care să probeze acuzațiile asistentei. Din primele date, sunt decese care nu puteau fi evitate, a informat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

De asemenea, nu au fost găsite probleme de aprovizionare cu noradrenalină, iar media spitalului, în ultimii doi ani, a fost de 3,5 decese pe zi.

Investigațiile sunt în curs și încă nu au fost prezentate concluziile finale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇