Vânzările de mașini electrice au scăzut în Europa. De ce se întorc europenii la benzină?

Vânzările de mașini electrice au scăzut în Europa. De ce se întorc europenii la benzină?
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Vânzările de vehicule electrice au scăzut în Europa în primul trimestru al anului, în ciuda eforturilor Uniunii Europene de a accelera tranziția de la mașinile  pe benzină și motorină, subliniind provocările cu care sectorul continuă să se confrunte, cum sunt costurile ridicate și lipsa infrastructurii de încărcare.

Euronews notează că vânzările de vehicule electrice Volkswagen în Europa au scăzut cu 24% în primele trei luni ale anului, comparativ cu anul precedent, consumatorii revenind la mașinile pe benzină. În aceeași perioadă, vânzările companiei în China au crescut cu 91%.

ADVERTISING

Vânzările globale de automobile complet electrice și hibride plug-in au crescut cu 12% în martie, față de aceeași lună din 2023, creșterea solidă din America de Nord și China compensând declinul de 9% din Europa, transmite și Reuters.

Aceste evoluții au loc în contextul în care Parlamentul European a aprobat anul trecut regulamentul care interzice vânzarea mașinilor echipate motoare pe benzină și motorină începând din 2035, ca parte a unui efort mai amplu pentru combaterea schimbărilor climatice în UE.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Un raport recent Ernst & Young indică efectele pozitive pe care reglementările, subvențiile și stimulentele le-au avut în ceea ce privește creșterea ratei de adoptare (a mașinilor electrice), dar, chiar și cu subvenții, costul rămâne unul dintre cele mai mari obstacole în calea adoptării pe scară largă.

În medie, vehiculele electrice costă cu peste un sfert mai mult decât modelele cu motoare cu ardere internă. Cu toate acestea, în timp, costul deținerii lor este mai mic – un lucru de care cumpărătorii de mașini nu sunt conștienți în general, subliniază EY", se arată într-un raport al Forumului Economic Mondial citat de Euronews.

ADVERTISING

Un alt factor care afectează piața este lentoarea cu care este dezvoltată infrastructura de încărcare, mai remarcă instituția.

"Ernst & Young prevede că adoptarea se va bloca fără rețele publice de încărcare rapidă substanțiale care să-i deservească pe cei care nu pot încărca acasă sau au nevoie de reîncărcări în călătoriile mai lungi. Acest lucru va necesita eliminarea birocrației, aprobări mai rapide din partea autorităților locale și conexiuni disponibile la rețelele de utilități, afirmă EY", conform raportului citat.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇