Anchetă la Spitalul Sf. Pantelimon: Rafila spune cine e reclamanta și ce face medicamentul - problemă. Nu este exclusă dezgroparea morților

Anchetă la Spitalul Sf. Pantelimon: Rafila spune cine e reclamanta și ce face medicamentul - problemă. Nu este exclusă dezgroparea morților

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a venit sâmbătă cu cele mai noi date despre decesele suspecte de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” din Capitală.

Oficialul nu a cunoscut deocamdată persoana care a făcut reclamaţia, dar va exista şi o discuţie cu ea. Ministrul a explicat şi ce este medicamentul despre care se spunea că nu ar fi fost administrat în cantitate suficientă.

Între timp, la spital au loc mai multe anchete, cu privire la 17 decese (nu 19) în decurs de patru zile, majoritatea la persoane de 85-90 de ani.

Pe de altă parte, şefa Secţiei ATI, Florina Pompilian, a revenit în spital după o absenţă de cinci ani şi spune că a găsit o secţie dezbinată şi abia funcţională, după ce 50 de cadre au plecat într-un singur an. Oamenii au acuzat presiuni psihice care i-au determinat să se adreseze psihologilor şi au refuzat să revină, chiar şi după ce conducerea s-a schimbat. Actuala situaţie în care se găseşte secţia ar fi generată de ”furia unei singure persoane, care nu a făcut decât să blameze, să denatureze adevărul”, susţine medicul Pompilian.

ADVERTISING

Rafila: Nu e vorba de 19, ci 17 decese în 4 zile

”Este vorba şi de o anchetă penală desfăşurată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi nu aş vrea să influenţăm această anchetă, dar sigur, colegii mei, echipa de control intern a spitalului, cei de la Corpul de Control, Colegiul Medicilor trebuie să analizeze anumite date care ţin de partea profesională, modul în care s-a exercitat actul medical.

Până în momentul în care eu am părăsit spitalul, nu am avut elemente, nu spun că nu există, dar noi cel puţin nu am avut elemente care să fundamenteze o astfel de culpă medicală care să ducă la această concluzie”, a declarat Alexandru Rafila, sâmbătă, la Prima TV.

Ministrul Sănătăţii a explicat că este vorba de 17 decese, şi nu de 19 cum se ştia iniţial, în decurs de patru zile.

ADVERTISING

”Nu e vorba de 19, ci e vorba de 17 cazuri de decese în decurs de patru zile. Reclamaţia iniţială, făcută de o persoană pe care nu am reuşit să o cunoaştem, o asistentă medicală... Nu am stat de vorbă cu ea pentru că nu era nominalizată nici în plângere.

Directorul medical a fost informat de o asistentă de la ATI, dar nu cu o precizare cine este acea persoană care a făcut această sesizare. Dacă există fapta, bine că a făcut-o, dacă nu există, atunci sigur că trebuie să reacţionăm în consecinţă şi să spunem că a fost vorba de o dezinformare.

Lăsăm lucrurile să se desfăşoare, nu le influenţăm, însă din punct de vedere medical, până în momentul în care am părăsit spitalul, nu erau elemente care să ducă la concluzia că pacienţii nu au fost bine trataţi”, a spus Rafila.

Rata medie de decese în spital - 3,5 pe zi

Întrebat dacă o medie de 17 decese în trei-patru zile este o rată normală într-un spital, Rafila a precizat că se va face o comparaţie cu alte spitale.

ADVERTISING

”Acum căutăm să facem o comparaţie şi cu alte spitale. Am cerut statistica de la acest spital pentru 2022-2023 şi primele trei luni din 2024. Media pentru rata de decese este de circa 3,5 zilnic”, a adăugat Rafila.

Ce este medicamentul-problemă

Întrebat, de asemenea, dacă medicii le-ar fi dat o substanţă pacienţilor care ulterior au decedat, pentru a elibera paturile la ATI, Rafila a răspuns că nu crede că ar putea fi cazul de aşa ceva.

”Nu cred că era cazul să se fi întâmplat aşa ceva. Noi avem un dispecerat la Ministerul Sănătăţii, se numeşte Compartimentul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, care monitorizează toate paturile ATI din Capitală şi nu numai.

Dacă există o aglomerare la un spital, atunci automat pacienţii sunt direcţionaţi la alt spital care are disponibilitate. Hai să spunem că în timpul pandemiei puteai să spui că ai o supraaglomerare. Acum nu există o astfel de problemă.

Este un medicament vasopresor, adică menţine în stare de şoc presiunea arterială mai ridicată. Am verificat, aveau 1.000 de fiole, adică o cantitate foarte mare pe stoc. Nici lipsa medicamentului nu poate fi invocată în niciun fel”, a mai spus Rafila.

Plângerea a fost făcută de asistenta şefă a spitalului.

”Asistentul şef pe spital a făcut această plângere, nu am reuşit să stăm de vorbă cu doamna respectivă. Cred că era la Poliţie, dădea declaraţii. Nu era în spital când am fost eu şi nici când au fost colegii mei de la Corpul de Control, dar cu siguranţă în cursul săptămânii viitoare o să existe o discuţie cu dânsa, să vedem cine i-a furnizat această informaţie, pentru că trebuie să verifici sursa şi credibilitatea informaţiei”, a explicat Rafila.

Vor fi dezgropaţi morţii?

Întrebat dacă este posibil să fie dezgropaţi morţii, Alexandru Rafila a spus că este o procedură judiciară care poate fi aplicată.

”Nu am discutat cu cei de la Parchet în niciun fel. Sigur, este o procedură judiciară care poate fi aplicată. Totdeauna trebuie să vezi de ce faci o astfel de procedură, dacă există suspiciuni. Nu ştiu ce date au dânşii şi de asta nu vreau să mă antepronunţ în niciun fel”, a adăugat Rafila.

Totodată, ministrul a precizat că persoanele decedate erau în vârstă. "Marea lor majoritate erau în vârstă, peste 85 - 90 de ani”, a completat Rafila.

Apel de la Colegiul Medicilor

Pe subiect s-a pronunţat şi şefa Colegiului Medicilor Bucureşti, Cătălina Poiană.

Ea spune că situaţia deceselor suspecte trebuie lămuită cât mai curând, iar rudele pacienţilor şi opinia publică trebuie să afle tot adevărul.

Medicul face, însă, apel la pacienţi să aibă în continuare încredere în actul medicul, întrucât există foarte mulţi profesionişti în domeniu care îşi fac treaba cum trebuie şi respectă titulatura de medic.

”Opinia publică trebuie să cunoască tot adevărul în cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon, aşa cum este firesc în orice altă situaţie. Familiile pacienţilor trebuie şi vor afla adevărul şi întreaga situaţie trebuie să se lămurească”, a scris preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti pe Facebook.

Cătălina Poiană afirmă că ”avem foarte mulţi medici profesionişti desăvârşiţi”.

”Avem colegi medici recunoscuţi la nivel internaţional, avem «buni medici» şi din acest motiv situaţia nu trebuie să se interpreteze, ci trebuie clarificată şi nu trebuie să se aducă un minus la nivel de încredere şi al percepţiei raportat la menirea de a fi medic, un minus pentru profesioniştii din domeniul medical în ansamblu. Medicul este profesionistul care protejează sănătatea şi salvează vieţi”, a mai scris Cătălina Poiană.

Ea face, însă, un apel la pacienţi: ”Vă rog însă să credeţi în continuare în medicii care îşi respectă titulatura de MEDIC, în marea lor majoritate medicii îşi exercită profesia corect şi profesionist”.

Mai multe autorităţi au deschis anchete la Spitalul Sfântul Pantelimon, după acuzaţii potrivit cărora mai mulţi pacienţi au decedat, în doar câteva zile, în Secţia ATI, din cauza reducerii unui medicament.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇