Până în acest moment nu există informații care să confirme o „viciere a tratamentului” în secția ATI a spitalului Sf. Pantelimon din București, unde se desfășoară trei controale, după ce joi au apărut acuzații, din partea unei asistente, că medicii de la ATI s-ar face vinovați de moartea a 20 de pacienți în patru zile. Este vorba de 17 decese suspecte, nu de 20, și din primele date, sunt decese care nu puteau fi evitate, au informat, vineri, în declarații de presă comune, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, managerul spitalului, Bogdan Socea și președinta Colegiului Medicilor, Cătălina Poiană.
Decese care nu puteau fi evitate
Managerul Spitalului Sf Pantelimon, Bogdan Socea, spune că, din analiza preliminară, nu există date care să ateste o viciere a tratamentului în secția de Terapie Intensivă și că au fost „decese care nu au putut fi evitate”.
„Până în momentul de față, din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în secția de Terapie Intensivă. De asemenea, nu au fost sesizări anterioare la niciunul dintre organisme, nici la comisiile spitalului cu privire la posibile nereguli în Secția ATI.
Suntem foarte preocupați de siguranța pacientului și pacienții sunt tratați la noi în siguranță. Medicii ATI, ca toți medicii spitalului, depun toate eforturile pentru a reuși în fiecare caz în parte. Tratăm fiecare bolnav în parte”, a spus Socea, care a dat asigurări că raportul final va fi gata până miercuri.
În ultimii doi ani, au fost, în medie, 3,5 decese pe zi
La rândul său, ministrul Sănătății Alexandru Rafla a spus că până acum nu sunt date care să susțină acuzațiile aduse, dar că investigațiile merg mai departe.
„Corpul de control al ministrului Sănătății este de dimineața aici, se iau note de informare din partea personalului care lucrează în secția ATI și se lucrează și împreună cu comisia de investigație internă a spitalului, care e formată din profesioniști din spital și bineînțeles Colegiul Medicilor. Nu sunt până în momentul de față elemente care să susțină aceste acuzații, dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigația”, a declarat Alexandru Rafila.
Acesta a spus că speră că acuzațiile vor fi infirmate de cele trei investigații care se desfășoară în paralele și că speră că până la mijlocul săptămânii viitoare vor fi disponibile concluziile.
„Ne interesează siguranța pacientului, dacă au fost decese ele sunt regretabile. Suntem alături de familii, dar sunt situații în care starea biologică a unui pacient este foarte degradată și se întâmplă și decese, iar aceste 17 decese care s-au întâmplat în decursul celor 4 zile, între 4 și 7 aprilie, sunt absolut regretabile”, a mai spus Rafila.
Ministrul a spus că au fost analizate și statisticile privitoare la mortalitatea din spital.
„Mortalitatea medie în anii 2022, 2023 și primele trei luni ale acestui an este undeva în jur de 3,5 cazuri zilnic, este mortalitatea care se înregistrează la nivelul spitalului, este o deviație regretabilă, dar se poate întâmpla, sunt zile când numărul de decese este mai mare, când este mai mic”, a adăugat Alexandru Rafila.
Trei angajați, audiați de procurori
Și procurorii au anunțat că au început urmărirea penală cu privire la infracţiunea de omor în urma deceselor înregistrate în Spitalul Sf. Pantelimon.
Trei angajaţi ai unităţii sanitare au fost audiaţi în dosar. De asemenea, în spital a fost făcută o cercetare la faţa locului şi s-au cerut documente.
„În data de 11 aprilie 2024, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţişti din cadrul D.G.P.M.B. – Serviciul Omoruri s-au deplasat la Secţia A.T.I. şi au efectuat o cercetare la faţa locului, solicitând totodată predarea mai multor înscrisuri relevante, care din cauza volumului nu au putut fi predate pe loc.
În cursul zilei de 12 aprilie 2024 au fost audiaţi trei martori - angajaţi ai spitalului, fiind totodată obţinute documentele medicale referitoare la toţi pacienţii decedaţi în cadrul Secţiei A.T.I. în perioada 4-7 aprilie 2024 (17 pacienţi), precum şi alte înscrisuri”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Parchet.
Procurorii precizează că în perioada următoare vor fi examinate documentele obţinute şi vor fi audiaţi alţi martori. Surse judiciare au menţionat că audierile în acest dosar vor fi reluate săptămâna viitoare, luni.
Acuzațiile asistentei
Procuratura, Corpul de Control al ministrului Sănătăţii, dar și Colegiul Medicilor au verificat, vineri, la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, acuzațiile aduse de o asistentă medicilor de la ATI. Ea a susținut că 20 de pacienți în stadiu terminal ar fi murit, în 4 zile, în urma administrării intenționat incorecte a unui medicament de către medicii de la ATI..
Managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informaţii provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secţiei ATI ar fi decedat 20 de pacienţi, printr-o administrare incorectă a unui medicament.
De asemenea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a informat că un angajat al Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” din Bucureşti a sesizat procurorii, în 11 aprilie, cu privire la faptul că, ”în perioada 4-7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (A.T.I.) a spitalului ar fi decedat cca. 20 de pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină - un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale”.
În acest moment, situația este anchetată de procurori, de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, dar și de reprezentanți ai Colegiului Medicilor.