O femeie însărcinată a murit la Spitalul Județean Bacău. Partener: Spunea că o doare abdomenul și trei medici ziceau că are o cădere psihică

O femeie însărcinată a murit la Spitalul Județean Bacău. Partener: Spunea că o doare abdomenul și trei medici ziceau că are o cădere psihică

O femeie de 38 de ani, gravidă în 16 săptămâni, a murit în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, la 24 de ore după ce a fost internată, în condiţiile în care medicii au constatat de la început că sarcina i se oprise din evoluţie.

Partenerul femeii a depus o plângere la Poliţie, cerând o anchetă care să arate dacă spitalul este de vină pentru decesul acesteia.

Reprezentanţii spitalului susţin că decesul nu a fost cauzat de problemele ginecologice şi nu au intervenit pentru că au considerat că, în condiţiile în care femeia avea febră şi un uter ”în suferinţă”, o intervenţie în urgenţă nu ar fi fost oportună.

Abia după 12 ore de la internare, femeii i s-a făcut o operaţie laparoscopică de diagnostic, prin care medicii voiau să afle de ce se simţea aşa de rău. A fost însă prea târziu. Au urmat un stop cardiac, apoi al doilea şi femeia a murit.

Acest eveniment tragic aminteşte de cazul femeii însărcinate care a murit anul spitalul din Botoşani

ADVERTISING

Versiunea spitalului

Femeia a ajuns la maternitatea spitalului din Bacău în dimineaţa zilei de 15 martie, la ora 6:30. Ea a fost consultată de medicul de gardă şi i s-a pus diagnosticul de sarcină oprită din evoluţie.

”Pacienta nu ştia acest diagnostic, fusese evaluată de medicul care urmărea sarcina în privat, în urmă cu 48 de ore, când examenul a arătat sarcină normală. Cu o zi înainte s-a simţit rău şi s-a consultat cu medicul care urmărea sarcina şi i-a spus să ia două-trei tablete, dacă nu se ameliorează starea, să se prezinte în Urgenţă.

În Urgenţă a venit însoţită de soţ, cu stare generală relativ bună, şi a acuzat febră, cefalee şi mialgii”, a relatat pentru News.ro directorul medical al spitalului, dr Aurelia Ţaga. 

Femeia a rămas internată şi, pentru că venise cu febră, s-a solicitat un examen de terapie intensivă al maternităţii, medicul recomandând tratament. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Spre amiază, starea pacientei s-a agravat, în sensul că au apărut dureri abdominale accentuate, în etajul superior, cu stare de agitaţie şi cu alterarea stării generale.

S-a întrunit comisia de medici - doi medici ginecologi şi un ATI-st - au examinat din nou această pacientă şi au solicitat examen de chirurgie generală, examen care s-a concretizat după ce s-a făcut radiografie pulmonară care a infirmat ca sursă a febrei o patologie pulmonară şi o ecografie abdominală care a recomandat o laparoscopie diagnostică.

Pacienta a rămas la Chirurgie generală, echipa operatorie a fost completată şi de medicul ginecolog care a examinat pacienta. În timp ce s-a efectuat laparoscopia diagnostică (o operaţie pentru a afla cauza problemei - n.red.), medicul ginecolog s-a consultat cu un profesor de Obstetrică-ginecologie din Centrul Universitar Iaşi, pentru a lua cea mai bună decizie.

ADVERTISING

Între timp, a avut loc avortul spontan şi nu a mai fost nevoie de intervenţie pe sfera genitală”, a precizat medicul Aurelia Ţaga.

Directorul spitalului mai spune că pacienta a avut o ”evoluţie fulminantă”, cu un prognostic ATI sever, în condiţiile în care femeii i-a scăzut mult PH-ul organismului, iar analizele privind lactatul şi bicarbonatul erau în afara limitelor normale.

”Aceste trei analize au arătat o evoluţie de gravitate, pacienta a primit tratament şi monitorizare, iar la ora 2:00 în noaptea de 15 spre 16 a instalat primul stop cardio-respirator, iar la ora 6:30 spre 7:00 s-a instalat al doilea stop cardio-respirator, care nu a mai putut fi resuscitat”, spune Aurelia Ţaga.

Ce spune partenerul femeii

Iată însă ce povesteşte Ovidiu Pruteanu, partenerul femeii care a murit, pentru presa locală: "Mi-a comunicat Maria că din trei medici, ea spunea că are o problemă, o doare abdomenul și trei medici au spus că are o cădere psihică. Din păcate, Maria a murit.

Cel puțin medicul care a fost de gardă la secția chirurgie ATI, care a fost medic de gardă în noaptea aia, mi-a dat niște explicații, care, în momentul ăla, mai tare m-au băgat în ceață, nu era nimic concret, foloseau doar termeni medicali.

Chiar nu puteam să stau să caut pe Google fiecare cuvânt. Doctorul care a operat-o, care a luat decizia să o opereze, acuza inclusiv că ar fi fost ceva patologic și că biologia nu o putem controla noi".

Întrebat dacă este adevărat că partenerului femeii i s-a spus că ar avea probleme din sfera psihică, directorul de la spital a răspuns: ”Noi, din ancheta pe care am făcut-o cu medicii, nu s-a pus această problemă, comisia de ginecologi s-a întrunit pentru a stabili ce este mai bine de intervenit şi s-a stabilit că pe febră şi pe un uter în suferinţă nu se intervine în urgenţă, deci nu am cunoştinţă de astfel de afirmaţii”. 

Poliţiştii au deschis o anchetă penală, iar Medicina Legală a efectuat necropsia şi a emis un certificat constatator al decesului şi sunt recoltate probe care au fost trimise la Institutul de Medicină legală din Iaşi.

"A fost o evoluţie fulminantă spre gravitate din primele rezultate ale anchetei, nu cauza ginecologică a fost cauza către această evoluţie. Diagnosticul medicului legist a fost şoc toxico-septic, coagulare intravasculară diseminată şi sarcină oprită din evoluţie”, a adăugat directorul medical.

Reprezentanţii Poliţiei Bacău au declarat că partenerul femeii a depus o plângere, o anchetă fiind deschisă pentru ucidere din culpă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇