Dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon: Rafila cere demisia managerului și a directorului medical

Dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon: Rafila cere demisia managerului și a directorului medical

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a solicitat, miercuri, demisia managerului şi a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sfântul Pantelimon”, în urma unor deficienţe grave în funcţionarea unităţii şi a pierderii încrederii publice.

Decizia vine pe fondul unor anchete în desfăşurare şi a unor evenimente recente care au afectat grav încrederea publică în respectiva unitate medicală, arată Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

”Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgenţă este esenţial pentru a duce la bun sfârşit reformele şi investiţiile derulate de Ministerul Sănătăţii. Orice comportament sau acţiune care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat", a afirmat Rafila.

ADVERTISING

Potrivit sursei citate, Spitalul ”Sfântul Pantelimon” a fost în centrul unui scandal major, după ce 17 pacienţi internaţi la secţia de Terapie Intensivă au murit în condiţii suspecte.

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a făcut o serie de verificări şi a constatat deficienţe în gestionarea situaţiei de către conducerea spitalului.

Raportul Corpului de Control a evidenţiat lipsa de comunicare eficientă între conducerea spitalului şi personalul medical, precum şi necesitatea reevaluării codurilor de conduită profesională. De asemenea, s-a subliniat că soluţiile temporare adoptate pentru gestionarea crizei, cum ar fi utilizarea paturilor din UPU ca zonă tampon pentru secţia ATI, nu sunt sustenabile pe termen lung.

ADVERTISING

Ministerul Sănătăţii şi Spitalul ”Sfântul Pantelimon” au pus la dispoziţia Parchetului toate datele şi documentele necesare investigaţiei, precizează MS.

”Situaţia de la Spitalul Sfântul Pantelimon rămâne în continuare sub supravegherea autorităţilor, iar măsurile luate vor fi esenţiale pentru restabilirea încrederii publicului în sistemul de sănătate din România”, arată sursa citată.

Procurorii şi poliţiştii au făcut, miercuri, percheziţii la locuinţele unor angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” din Bucureşti.

ADVERTISING

La sediul Serviciului Omoruri au fost aduse patru cadre medicale, în vederea audierii.

În acest dosar au mai avut loc audieri de martori, iar o asistentă medicală a fost reţinută pentru mărturie mincinoasă, ulterior fiind pusă în libertate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇