MApN confirmă că a găsit resturi de dronă în Tulcea. Reacție și de la NATO UPDATE

MApN confirmă că a găsit resturi de dronă în Tulcea. Reacție și de la NATO <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Ministerul Apărării confirmă că au fost găsite resturi de la o dronă rusească lângă localitatea Plauru, din județul Tulcea. Încă de ieri presa ucraineană a relatat că mai multe drone lansate de Rusia au căzut la noi în ţară, dar oficial România a recunoscut asta abia azi. Și NATO a avut astăzi o reacție față de evenimentele din România.

Ministerul Apărării confirmă

“În ceea ce privește investigațiile începute ieri, 24 iulie, de către specialiști din cadrul MApN, SRI și MAI, până la acest moment, la prima dintre cele trei locații identificate ca posibile zone de incidență, din proximitatea localității Plauru, jud. Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Geran1/2.

Cercetările vor continua și astăzi, pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locațiile identificate drept posibile zone de incidență se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură”, transmite MApN într-un comunicat remis joi.

ADVERTISING

Totodată, MApN anunță că forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și infrastructură portuară din Ucraina, în noaptea de miercuri spre joi, în proximitatea frontierei cu România.

Ministerul precizează că a intensificat măsurile de monitorizare și supraveghere a spațiului aerian național cu forțele și mijloacele aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană.

„Începând cu ora 1.32, două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Finlandeze au decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru monitorizarea situației aeriene. Aeronavele au revenit în bază în jurul orei 3.25”, transmite MApN.

Reacție de la MAE

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat că România condamnă acţiunile "iresponsabile" ale Rusiei.

"Rusia a comis alte atacuri atroce împotriva infrastructurii civile ucrainene. Resturi au fost găsite pe teritoriul României. I-am informat pe aliaţi şi ne coordonăm cu ei pe această temă. România condamnă cu fermitate aceste acţiuni iresponsabile", a scris şefa diplomaţiei române, pe platforma X.

Totodată, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei la București a fost convocat la MAE. Reprezentantul MAE a transmis protestul ferm al autorităţilor române şi a condamnat atacurile repetate ale forţelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, solicitând încetarea imediată a acestora.

ADVERTISING

Reacția NATO

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat joi că nu are niciun indiciu că resturile de drone de provenienţă rusească găsite în România sunt dovada unui atac intenţionat asupra teritoriului NATO, dar a atenţionat cu privire la acţiuni „iresponsabile şi potenţial periculoase'', relatează agenţia de presă Reuters.

„Deşi NATO nu are nicio informaţie care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliat, aceste acte sunt iresponsabile şi potenţial periculoase'', a declarat un purtător de cuvânt al Alianţei într-un comunicat.

NATO mai informează că în ultimele zile, și-a intensificat măsurile de supraveghere şi monitorizare în regiunea Mării Negre, inclusiv prin patrulare aeriană.

Unde au căzut dronele

Zona de nord a judeţului Tulcea a fost vizată joi, pentru a doua noapte consecutiv, de mesaje RO-Alert referitor la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în apropierea graniţei cu Ucraina.

ADVERTISING

”În cursul nopţii trecute, în jurul orei 01:20, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis un mesaj de tip RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea, prin care informa populaţia despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, pe teritoriul din apropierea graniţei cu Ucraina.

Menţionăm încă o dată că rolul mesajului este unul de informare şi prevenire a populaţiei din zona în care acesta este transmis şi trebuie tratat ca atare!”, anunţă joi dimineaţă ISU Tulcea.

Autorităţile au emis şi în noaptea de marţi spre miercuri un mesaj RO-Alert în nordul judeţului Tulcea, după ce au fost observate mai multe drone care se apropiau de graniţă.

Forţele ucrainene au anunţat joi că au distrus 25 din cele 38 de drone ruseşti de atac lansate peste noapte, precizând că alte trei drone "au fost pierdute" după ce au trecut frontiera de stat cu România. Unele drone lansate de ruși au vizat portul Izmail din regiunea Odesa, care se află lângă granița cu România.

Și miercuri surse citate de presa ucraineană au spus că mai multe drone lansate cu o noapte în urmă de Rusia au căzut în apropiere de localitatea Niculițel, din județul Tulcea, la 7 kilometri de granița cu Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇