La ce se poate aștepta Ucraina dacă alegerile din SUA vor fi câștigate de Kamala Harris

La ce se poate aștepta Ucraina dacă alegerile din SUA vor fi câștigate de Kamala Harris

Alegerile prezidențiale din Statele Unite vor influența și evoluția războiului din Ucraina. Dacă de la Trump Kievul știe la ce să se aștepte, se pune întrebarea ce va întâmpla dacă alegerile vor fi câștigate de Kamala Harris.

După retragerea lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă, toți ochii sunt ațintiți asupra Kamalei Harris, cea care are acum cele mai mari șanse să obțină nominalizarea Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

Dacă Harris va deveni oficial candidatul democrat care îl va înfrunta pe republicanul Donald Trump și apoi va deveni președintele Statelor Unite, întrebarea este ce va însemna acest lucru pentru Ucraina și pentru cursul războiului.

Primele indicii vin de pe scena internațională

Deși e de așteptat ca, în cazul victoriei, viziunea Kamalei Harris asupra Ucraina să rămână similară celei a lui Biden, apariția sa la trei ediții consecutive ale Conferinței de Securitate de la Munchen oferă câteva indicii despre modul în care ea va aborda războiul din Ucraina, se arată într-o analiză publicată de Kyiv Independent.

ADVERTISING

Ca reprezentant al Statelor Unite la această conferință, Harris s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, folosind platforma de la Munchen pentru a reitera sprijinul american pentru Ucraina.

La întrunirea din acest an, ea chiar a făcut un fel de campanie, trimițând săgeți către Trump și politica externă a republicanilor.

Ea a reprezentat Statele Unite și la summit-ul de pace pentru Ucraina din luna iunie, unde a anunțat un ajutor de 1,5 miliarde de dolari pentru energie și asistență umanitară și a condamnat din nou Rusia pentru războiul brutal pe care l-a declanșat.

"În trecut, aceste momente pe scena mondială au fost bune pentru Harris. A arătat ca un președinte și foarte capabilă printre liderii mondiali", a spus în iunie Matt Bennett, ex-consilier al fostului vicepreședinte Al Gore, pentru CBS News.

ADVERTISING

John Herbst, fostul ambasador al SUA în Ucraina, nu se așteaptă ca politica americană față de Ucraina să devieze mult de la linia trasată de administrația Biden, în cazul în care Harris câștigă alegerile în noiembrie.

Kamala Harris are asigurată nominalizarea democraților. Merge în campanie în unul dintre statele-cheie unde Trump conduce în sondaje

Chiar dacă Harris nu are încă validarea oficială a Partidului Democrat pentru alegeri, Herbst se așteaptă la o politică în mare parte asemănătoare cu cea a lui Biden, indiferent ce democrat ar câștiga scrutinul din toamnă, mai ales dacă nu se vor face schimbări majore în fruntea unor sectoare importante, precum Departamentul Apărării.

Un fost procuror acuză Rusia

Aparițiile Kamalei Harris pe scena internațională au ilustrat și experiența ei profesională ca fost avocat și procuror general. La conferința de la Munchen din 2023 ea a spus că Statele Unite au constatat că Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina.

ADVERTISING

"Le spun tuturor celor care au comis aceste crime și superiorilor lor care sunt complici la aceste crime, veți fi trași la răspundere! Există drepturi ale omului inalienabile, pe care guvernele trebuie să le respecte, iar statul de drept trebuie păstrat", a declarat ea.

Ideea de a face Rusia să plătească a fost prezentă constant în declarațiile Kamalei Harris despre războiul din Ucraina. Ea crede că, dacă Statele Unite stau deoparte în timp ce un agresor invadează o țară vecină, istoria se va repeta și atrocitățile vor continua.

Abordarea ei pe Ucraina la fiecare conferință s-a concentrat pe pace și pe întoarcerea copiilor ucraineni răpiți de Rusia. La conferința de la Munchen din acest an ea a spus că este în interesul strategic al Statelor Unite să continue să sprijine Ucraina.

Sunt în joc regulile și normele internaționale… inclusiv principiile fundamentale ale suveranității și integrității teritoriale.

Harris a mai spus că Statele Unite vor sprijini eforturile Ucrainei pentru a ajunge la o pace de durată, prin care această țară va ieși din război ca "o națiune liberă, democratică și independentă".

Săgeți către Trump și republicani

Fără a-l numi pe fostul președinte american Donald Trump, remarcile lui Harris despre război s-au îndreptat și către tabăra republicană.

"În aceste vremuri neliniștite, este clar că America nu se poate retrage. America trebuie să fie puternică pentru democrație. Trebuie să apărăm regulile și normele internaționale și trebuie să fim alături de aliații noștri", a subliniat Harris la conferința din 2024.

Unii din Statele Unite nu sunt de acord, a punctat ea. "Ei sugerează că este în interesul poporului american să se izoleze de lume pentru a estompa înțelegerile comune între națiuni, pentru a îmbrățișa dictatorii și a adopta tactici represive și a abandona angajamentele față de aliații noștri în favoarea acțiunii unilaterale".

"Această viziune despre lume este periculoasă, destabilizatoare și prin urmare mioapă", a adăugat ea.

Experiența de politică externă a Kamalei Harris, în special cea din ultimii ani, reprezintă un angajament strâns față de Ucraina, notează publicația citată.

Peter Rough, membru al Institutului Hudson, arată însă că nu este încă clar cum va aborda Harris situația Ucrainei dacă va deveni președintele Statelor Unite, dar e de așteptat ca ea să rămână pe traiectoria democrată.

"Deși nu știm cum va gestiona Kamala Harris dosarul Ucraina ca președinte, știm că ea nu este un specialist în politică externă și are valori progresiste. Deocamdată, mă aștept la o continuitate a campaniei ei electorale, deoarece apără istoricul administrației și încearcă să mobilizeze Partidul Democrat", a afirmat expertul.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇