Are Kamala bani? Ce se întâmplă cu sutele de milioane de dolari strânși pentru campania lui Biden

Are Kamala bani? Ce se întâmplă cu sutele de milioane de dolari strânși pentru campania lui Biden

Președintele Joe Biden, după ce și-a încheiat campania pentru un al doilea mandat, îi oferă acum „sprijinul total” vicepreședintelui Kamala Harris. Dar cum rămâne cu banii strânşi pentru campania lui?

Echipa lui Biden a raportat recent că are 91 de milioane de dolari la îndemână, dar comitetele de campanie aliate ale democraților au ridicat suma de care dispune preşedintele la mai mult de 240 de milioane de dolari, scrie The Hill.

Acum, că Biden a ieșit din cursă, experții în finanțarea campaniei spun că Harris ar putea profita de o parte din acești bani fără prea multe obstacole - dar ar fi mai greu pentru orice alt candidat democrat să facă același lucru.

ADVERTISING

Campania a fost organizată atât în numele lui Biden, cât și pentru Kamala Harris, ceea ce înseamnă că ea are acces și la milioanele colectate pentru efortul de realegere, a spus Kenneth Gross, consilier senior în drept politic și fost consilier general al Comisiei Federale Electorale.

Saurav Ghosh, un avocat la Centrul juridic nepartizan al campaniei, susţine că Harris ar avea dreptul să folosească banii pentru campanie, dacă ar rămâne pe buletinul de vot ca vicepreşedinte al unui alt candidat.

În ambele cazuri, un profesor de drept citat de Reuters se așteaptă ca republicanii să depună o plângere legală, dacă banii sunt transferați către Harris, deoarece ea nu este încă „oficial nominalizata”.

Dacă orice alt candidat va fi nominalizat oficial, banii ar trebui dați înapoi donatorilor.

ADVERTISING

Dar există și alte lucruri pe care echipa de campanie le-ar putea face în mod legal cu fondurile adunate - cum ar fi donarea lor către Comitetul Național Democrat. În acest caz, partidul ar deține controlul asupra banilor. Însă suma pe care partidul o poate cheltui în coordonare cu noul candidat este limitată la puțin peste 32 de milioane de dolari, iar acesta din urmă nu ar avea niciun control asupra modului în care se foloseşte restul banilor.

Biden ar putea dona și partea sa din banii adunaţi din campania democrată unui Super-Pac.

Super-Pacurile sunt comitete de acțiune politică independente, care pot strânge sume nelimitate de bani pentru a sprijini un candidat.

ADVERTISING

Însă un astfel de grup ar putea transfera doar câteva mii de dolari unui nou candidat într-un singur ciclu electoral.

În plus, astfel, acești bani ar avea mai puțină putere, având în vedere că Super-Pacurile nu se bucură de aceleași tarife reduse pentru publicitate, ca și candidații, a subliniat New York Times.

Democrații, totuși, s-ar putea să nu fie nevoiți să-și facă griji cu privire la aceste ultime scenarii dacă Kamala Harris îi ia locul lui Biden pe buletinul de vot, așa cum și-a dorit chiar el.

În plus, duminică, după anunțarea retragerii lui Joe Biden, s-a înregistrat cea mai mare colectare de fonduri într-o singură zi - 46,7 milioane de dolari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇