Cum mai poate Biden să câștige acum? Niciun manual de campanie nu te pregătește pentru așa ceva

Cum mai poate Biden să câștige acum? Niciun manual de campanie nu te pregătește pentru așa ceva

Înainte ca glonțul să-l atingă pe Trump, președintele american Joe Biden se afla deja sub o enormă presiune politică. Eforturile sale de a-și reveni după prestația din dezbaterea televizată au avut un efect limitat, iar tot mai mulți membri ai Partidului Democrat îi cereau să se retragă din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă. Acum trebuie să lupte cu imaginea unui Trump mai îndârjit și indestructibil, iar opțiunile sale sunt limitate.

Atacul asupra lui Trump a schimbat din nou cursa electorală din Statele Unite. În timp ce Biden încă se luptă cu percepția că este prea fragil pentru funcția de președinte, adversarul său a supraviețuit unei împușcături și a părăsit scena cu pumnul ridicat. Niciun manual de campanie nu te pregătește să lupți cu așa ceva, scrie Newsweek.

Democrații sunt îngrijorați că tentativa de asasinat i-a mărit lui Trump șansele de a câștiga alegerile în noiembrie sau, în cel mai bun caz, i-a complicat lui Biden calea spre realegere.

Biden a vorbit public împotriva violenței, iar alți democrați s-au alăturat republicanilor în condamnarea atentatului. Însă acest "armistițiu" nu poate fi de durată, întrucât luni începe Convenția Națională a republicanilor în Milwaukee.

ADVERTISING

Cum să lupți cu un martir

Din discuțiile purtate de jurnaliștii de la Newsweek cu mai multe surse democrate rezultă că în partidul lui Biden există două tabere. Unii democrați cred că echipa de campanie a lui Biden ar trebui să aștepte câteva săptămâni, chiar mai mult, înainte de a declanșa un atac nemilos asupra caracterului și capacității lui Trump de a îndeplini un al doilea mandat la Casa Albă.

"Tentativa de asasinare îi cimentează avansul lui Trump", a spus Hank Sheinkopf, un consultant democrat. Vânarea lui Trump chiar acum s-ar întoarce împotriva lui Biden, argumentează acesta. "Aceasta e problema cu care se confruntă Biden. Cum te raportezi la un martir? Pentru că ăsta e modul în care republicanii îl vor prezenta pe Trump", a spus el.

Alții spun că Biden ar trebui să revină la ofensivă ca să nu rămână și mai mult în urma adversarului său. Trump a început să se distanțeze în multe sondaje naționale după dezbaterea din Atlanta.

"Biden trebuie să-l lovească", a spus un democrat, argumentând că renunțarea la atac ar fi o greșeală acum, cu mai puțin de patru luni înainte de ziua alegerilor. "Înțeleg acum reacția inițială a echipei de campanie a lui Biden de a aștepta câteva zile. Dar Donald Trump nu-și va opri campania. Îi vor ataca pe democrați la convenție și trebuie să răspundem".

ADVERTISING

Aceste strategii diferite reflectă provocarea pe care Biden o înfruntă în timp ce republicanii se adună în Milwaukee pentru a-i acorda lui Trump a treia nominalizare consecutivă la alegerile prezidențiale.

În timp ce democrații analizau cea mai bună variantă pentru Biden în weekend, președintele a lăsat campania deoparte după atentat. El a condamnat imediat atacul și a renunțat la deplasarea de la sfârșit de săptămână în Delaware, întorcându-se la Casa Albă. A vorbit la telefon cu Trump, iar echipa de campanie a oprit toate mesajele împotriva lui Trump pentru a sublinia condamnarea tentativei de asasinat de către președinte.

În scurtele remarci făcute duminică după-amiază, Biden s-a declarat recunoscător că Trump este bine și a descris convorbirea cu acesta drept "o conversație scurtă, dar bună".

Singurul câștig pentru Biden: nu se mai vorbește de vârsta lui

Reacția inițială a lui Biden semnalează modul în care el plănuiește să abordeze situația în următoarele zile.

ADVERTISING

Comentariile au coincis cu dorința sa adesea declarată de a depăși divizările partizane, una dintre temele centrale ale campaniilor sale din 2020 și 2024.

Însă concentrarea lui Biden pe ideea de a uni țara a servit, de asemenea, unui scop politic, îndreptând atenția către mesajul său principal de campanie și îndepărtând-o de subiectul vârstei și al capacității sale de a fi preşedinte încă patru ani, au arătat democrații și analiștii politici independenți.

"Partea bună pentru Biden în acest caz este că nu mai vorbim despre vârsta și acuitatea lui și despre posibilitatea ca el să se retragă", a declarat Rob Casey, partener la Signum Global Advisers, o firmă de politici și strategie.

Glonțul îl obligă pe Biden să meargă înainte

În sânul Partidului Democrat, atât susținătorii lui Biden care cred că ar trebui să rămână, cât și cei care doresc ca el să iasă din cursă au spus că tentativa de asasinat poate reduce șansele ca președintele să se retragă din joc.

Membrii democrați ai Congresului care se gândeau dacă să se alăture numărului tot mai mare de oameni care i-au cerut lui Biden să renunțe la candidatură sunt acum mai puțin dispuși să facă acest lucru, au declarat mai multe surse democrate. Dar alții consideră că trebuie mărită presiunea asupra președintelui.

"Trump e deja în față. Argumentul că trebuie să schimbăm lucrurile ar trebui să fie și mai puternic", a spus Aaron Regunberg, membru al Pass the Torch, un grup democrat care a organizat campania de convingere a lui Biden să renunțe.

Biden a rezistat apelurilor de a părăsi cursa și a insistat în mod repetat, în ultimele săptămâni, că poate câștiga în noiembrie, în ciuda îngrijorărilor publice că e prea bătrân pentru acest post.

Un oficial de campanie a lui Biden a declarat pentru Newsweek că mesajul din Biroul Oval al lui Biden face parte dintr-un efort de a transmite că americanii trebuie să pună capăt violenței politice în această țară odată pentru totdeauna. Biden intenționează să reitereze această idee într-un interviu pe care îl va acorda NBC luni seară, în prima seară a convenției republicane.

"În urma interviului președintelui de luni seară, atât DNC (Comitetul Național al Partidului Democrat - n. red.), cât și echipa de campanie vor continua pe parcursul săptămânii să creeze contrastul între viziunea noastră pozitivă pentru viitor și agenda lui Trump și a republicanilor", a adăugat sursa citată.

Trump va reveni la stilul lui

Cu un lucru sunt, însă, de acord și democrații și republicanii care urmăresc răspunsul lui Biden: reacția lui Trump când a fost împușcat poate avea un impact mai mare asupra alegerilor decât orice altceva.

Imaginea emblematică a fost transmisă în direct la televizor și s-a răspândit apoi pe rețelele de socializare și pe primele pagini ale ziarelor a doua zi, oferindu-le americanilor o reamintire puternică a instinctelor politice ciudate ale lui Trump, notează publicația citată.

"Trump s-a descurcat foarte bine", a spus Sheinkopf, strategul democrat.

Candidatul republican a avut și o reacție neașteptat de rezervată imediat după atac, îndemnând la unitate.

Însă democrații și republicanii au avertizat că Trump și-ar putea pierde rapid capitalul de simpatie dacă retorica lui se schimbă.

În săptămânile de după dezbatere, Trump s-a abținut în mare măsură să atace vârsta lui Biden, în timp ce a abordat o poziție mai moderată cu privire la probleme precum avortul și s-a îndepărtat de controversatul grup Project 2025, o platformă care promovează o serie de propuneri de politică conservatoare și de dreapta publicate de Heritage Foundation pentru a remodela guvernul federal al SUA și a consolida puterea executivă în cazul câștigării alegerilor prezidențiale din 2024.

Antecedentele lui Trump arată că această orientare "potolită" nu va dura mult, a spus un democrat. "Pune-l în fața unei mulțimi care țipă și îi scandează numele, nu l-am văzut niciodată să nu joace pe placul mulțimii. Nu reușesc să văd o situație în care el iese în fața Convenției și nu reia vechile lui hituri", a spus acesta.

"Este o șansă pentru Trump de a schimba complet scenariul și de a aduce oamenii împreună. Dar nu acesta este ADN-ul lui. El nu-i așa", adaugă un fost consilier al lui Trump care a dorit să-și păstreze anonimatul.

"Trump este incredibil de priceput. El știe că astăzi nu e ziua în care să strângă șurubul. Dar la convenție îl vom vedea pe Trump exploatând la maximum acest lucru în beneficiul său".

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇