Rase de papagali: cele mai frumoase rase de papagali vorbitori, mari, mici sau de casă

Rase de papagali: cele mai frumoase rase de papagali vorbitori, mari, mici sau de casă

Natura ne surprinde cu toate minunăţiile ei, de la peisajele naturale incredibil de frumoase, până la rasele variate de animale sau păsări. Printre cele mai îndrăgite tipuri de păsări se regăsesc şi papagalii. Există sute de rase de papagali în întreaga lume, cum ar fi papagalii vorbitori, mai exact, cei care au capacitatea de a imita cuvintele exprimate de oameni, papagalii exotici, sălbatici sau de casă.

Fiecare rasă are trăsăturile sale speciale, precum dimensiuni mai mari sau mai mici, dar şi un spectacol de culori al penajului cu nuanţe de albastru, verde, galben, portocaliu, roşu, gri şi multe alte combinaţii de culori încântătoare. 

În acest articol vei afla care sunt cele mai frumoase rase de papagali vorbitori, mari, mici sau de casă.

1. Rase de papagali - informaţii generale despre papagali

Există peste trei sute de rase de papagali care sunt răspândite pe tot globul. Peruşii sunt cei mai cunoscuţi, aceştia fiind şi printre primele opţiuni ale persoanelor care îşi doresc să adopte un papagal de casă. Sunt renumite şi rasele de papagali din Amazon sau Africa de Sud, spre exemplu Macau, Laurie sau Cacadu, despre care vei putea afla mai multe informaţii pe parcursul articolului. De asemenea, aceştia se pot găsi şi în Australia. Aşadar, iată cum papagalii din regiunile urbane din Australia i-au lăsat pe cercetători cu gura căscată!

Papagalii sunt păsări care se disting de celelalte specii prin ciocul lor curbat şi picioarele, respectiv membrele inferioare, care au doar patru degete pe fiecare. Cu toate acestea, dacă te întrebi cum le poţi recunoaște mai bine, acestea se remarcă prin poziţia în care stau, adică cu două degete îndreptate în faţă şi două în spate, conform manualelor de specialitate. 

ADVERTISING

Ca la orice altă specie de animale sau păsări, dimensiunile papagalilor sunt foarte variate. Aceştia pot avea mărimi cuprinse între 8 centimetri până la 100 de centimetri, în funcţie de zona în care s-au dezvoltat. 

Se consideră că cel mai mic papagal este cel care poartă denumirea “Pigmeu” şi trăieşte în junglele şi pădurile tropicale. Îl putem găsi pe următoarele continente: America de Sud sau de Nord, Australia, Asia, Africa, chiar şi Europa. Cât despre cel mai mare şi greu papagal, “Kakapo”, care cântărește aproximativ 3 kilograme, trebuie să ştii că este o specie aparte, deoarece este nocturnă şi nu poate zbura. În plus, papagalii Kakapo trăiesc doar în Noua Zeelandă. 

Papagalii sunt păsări speciale, deoarece se adaptează cu uşurinţă la diverşi factori externi, necesită multă atenţie, sunt drăgăstoşi şi afectuoşi cu persoana care îi îngrijeşte. În plus, anumite rase de papagali, cum ar fi rasele de papagali vorbitori, sunt foarte receptive să asculte şi să reproducă diverse cuvinte sau expresii pe care le aud la oamenii din jurul lor. Iată un alt detaliu interesant, un papagal a depăşit studenţii de la Harvard într-un joc de memorie, după cum poţi vedea în acest articol. Cu alte cuvinte, au şi o capacitate de memorare fantastică, fiind păsări foarte isteţe şi iscusite. 

2. Rase de papagali vorbitori, mari, mici sau de casă - informaţii esenţiale despre fiecare rasă

Fiecare rasă de papagali are modul său de adaptare şi dezvoltare şi se pot clasifica, în linii mari, astfel: rase de papagali vorbitori, mari, mici sau de casă. În continuare vei putea să descoperi câteva informaţii esenţiale despre cele mai frumoase rase de papagali, în funcţie de categoria din care fac parte. De asemenea, te vei putea bucura de toate pozele cu aceste rase de papagali.

ADVERTISING

Rase de papagali vorbitori, mari, mici sau de casă 

  • Jako este o rasă de papagali vorbitori ce are capacitatea de a reproduce cu uşurinţă cuvintele spuse de oameni, memorând chiar şi câteva sute de cuvinte, faţă de celelalte rase de papagali vorbitori care asimilează doar câteva zeci de cuvinte. Foarte multe persoane aleg un papagal din această specie drept animal de companie, pentru că este foarte sociabil, inteligent, energic, cu un ton al vocii plăcut şi neobositor. Cât despre dimensiune, acesta are o dimensiune medie, ce se încadrează la rasele de papagali de casă. Îşi are originea în Africa Centrală, Congo şi i se mai spune şi “papagalul gri african”.
  • Peruşii sunt papagali vorbitori de dimensiuni mici şi se potrivesc de minune pentru a fi ţinuţi în casă sau apartament. De aceea, această rasă de papagali de casă se va adapta foarte bine în astfel de spaţii, pentru că este foarte sociabilă şi disciplinată. Au un aspect foarte plăcut, iar penele acestora se disting prin următoarele combinaţii de culori: verde și galben, albastru, alb sau mov, în unele cazuri. Este important de reţinut că nu toţi papagalii din această rasă pot să imite cuvinte, ci doar unii masculi.
  • Papagalii Amazonieni se găsesc, de cele mai multe ori, în ţările de pe continentul Americii Latine. Această rasă de papagali se evidenţiază prin aspectul lor masiv, spectaculos şi viu colorat, cu nuanţe de roşu, galben şi albastru. Au capacitatea de a învăţa să vorbească şi pot fi dresaţi să facă diverse lucruri amuzante pe care le execută fără probleme. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că sunt păsări sălbatice şi pot deveni şi agresive în unele situaţii. Sunt longevivi, deoarece pot să trăiască câteva zeci de ani. 
  • Papagalii Agapornis sau cum mai sunt cunoscuţi sub denumirea populară, papagalii amorezi, sunt papagali monogami, foarte loiali partenerului sau partenerei. Adesea se găsesc în pădurile din insula Madagascar. Sunt papagali de mici dimensiuni şi un aspect foarte interesant. Penajul acestora poate fi albastru deschis, verde şi galben.
  • Papagalii Ara Macau au cele mai mari dimensiuni dintre toate rasele de papagali. Sunt foarte inteligenţi, adoră compania oamenilor. Penele se evidenţiază prin combinaţiile de culori deosebite, acestea fiind în nuanţe de albastru şi auriu de cele mai multe ori. Această rasă de papagali îşi are originile în Amazon.
  • Papagalul nimfă face parte dintr-o specie de papagali care se pot domestici foarte uşor, fiind foarte docili şi receptivi la tot ceea ce îi înconjoară şi sunt învăţaţi să facă. Este esenţial de ştiut că această rasă de papagali nu poate să imite cuvinte, dar poate reproduce cu succes diverse cântece sau sunete pe care le aud. Sunt destul de mici ca dimensiune şi au un penaj ieşit din comun, aşa cum poţi vedea în următoarea poză.
  • Papagalii Cacadu sunt foarte longevivi, putând să atingă vârsta de 100 de ani. Fac parte dintr-o specie de papagali destul de rară şi sunt de dimensiuni mari. Aceştia necesită mai multă atenţie din partea îngrijitorilor faţă de celelalte rase de papagali. De asemenea, sunt foarte prietenoşi, sociabili şi se remarcă prin frumuseţea lor. Trăiesc în Australia, Filipine, Indonezia sau în insulele din Pacific, deoarece preferă zonele mai umede şi răcoroase. 
ADVERTISING

Acestea sunt printre cele mai cunoscute, îndrăgite şi frumoase rase de papagali care există în diverse colţuri ale lumii. Iată mai multe poze cu rase de papagali deosebite:

3. Rase de papagali - cum se îngrijesc şi cu ce alimente se hrănesc

Majoritatea raselor de papagali necesită foarte multă atenţie, grijă şi timp. Se consideră că nu sunt animale de companie potrivite pentru oricine, cu atât mai mult pentru familiile cu copii, deoarece aceştia sunt foarte sensibili la zgomote şi pot deveni şi ei, la rândul lor, foarte gălăgioşi. De aceea, trebuie să ai în vedere că îngrijirea lor este mai amplă, pentru că sunt destul de pretenţioşi. În general, păsările au nevoie de foarte multă libertate pentru a putea să zboare, la fel poate fi şi în cazul celor mai multe rase de papagali.

Cu toate acestea, dacă ai un papagal sau îţi doreşti foarte mult să adopţi unul pentru a fi animalul tău de companie, trebuie să ştii că va fi necesar să cureţi colivia foarte des. În caz contrar, se vor aduna foarte multe bacterii sau germeni, care vor fi dăunători atât pentru tine, cât şi pentru papagalul tău. Este recomandat să cureţi şi să dezinfectezi inclusiv vasele din care mănâncă sau bea apă, pentru că şi acestea se pot infecta. 

În ceea ce priveşte hrănirea sa, este esenţial să i se achiziţioneze hrană specială pentru rasa din care face parte, pentru a nu face diverse forme de alergii. De asemenea, pot fi hrăniţi cu seminţe, în cantităţi moderate, adaptate dimensiunilor şi vârstei lor. Pare de necrezut cum o specie de papagali foloseşte ustensile pentru mâncat, în sălbăticie, dar este adevărat după cum poţi observa şi tu aici!

Pentru a-i oferi un climat care imită spaţiile din care provine, precum pădurile umede şi răcoroase, îţi recomandăm să-i amplasezi în interiorul coliviei şi un bol mai mare cu apă la temperatura camerei, pentru a se putea scălda în ea. Este important să ştii că nu trebuie lăsat să zboare atunci când are penele umede, deoarece nu mai are aceeaşi capacitate de a zbura şi poate exista riscul să se accidenteze.

Nu în ultimul rând, trebuie să ţii cont şi de stilul tău de viaţă. Dacă ai un program aglomerat, trebuie să ai în vedere că cele mai multe rase de papagali nu tolerează singurătatea prea multe ore. Aşa că, papagalul tău va avea nevoie să îi acorzi foarte multă atenţie şi afecţiune, pentru că altfel se va întrista foarte rău şi va începe să roadă obiectele din jurul său. De aceea, trebuie să te asiguri că îi vei amplasa colivia într-o zonă ferită de prea multe obiecte. 

În concluzie, papagalii sunt păsări sociabile, iubitoare şi foarte inteligente. De la rase de papagali vorbitori, la rase de papagali mici, mari sau de casă, fiecare are trăsăturile sale speciale şi se remarcă prin capacitatea de a învăţa diverse lucruri, fie că pot sau nu să imite cuvintele pe care le aud de la oameni. Nu-i de mirare că se numără printre cele mai îndrăgite animale de companie, având atâtea calităţi, precum diversele modele şi culori splendide ale penelor, adaptabilitatea, iscusinţa, devotamentul şi capacitatea de memorare şi imitare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇