Avem eclipsă de lună în noaptea de duminică spre luni. Sfaturi de la astronomi

Avem eclipsă de lună în noaptea de duminică spre luni. Sfaturi de la astronomi

Duminică spre luni, în noaptea de 15 spre 16 mai, din România va fi vizibilă spre dimineaţă o eclipsă de Lună.

Eclipsa începe când Luna se apropie de apus, la ora 4:31, iar faza cea mai spectaculoasă are loc în timp și după ce Luna apune în România, transmite Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Pentru a vedea fenomenul trebuie să găsiți un loc de unde se vede apusul Soarelui. Priviți Luna începând cu ora 4:31 și veți vedea cum în următoarea oră discul ei va deveni mai puțin strălucitor, începând cu partea de stânga-sus.

De la ora 5:28 veți vedea cum Luna începe să se înroșească în partea din stânga. De acum înainte începe cea mai interesantă parte a fenomenului, intrarea Lunii în umbra Pământului. La numai 20 de minute după, Luna apune la București, adaugă specialiştii de la Observator, care ilustrează comunicatul cu imaginile de mai jos:

Trebuie să aveţi în vedere că Luna apune cu 20 de minute mai târziu în vestul țării decât în est, deci puteți vedea mai mult din fenomen din acea parte a țării.

Pe parcursul eclipsei Luna se va afla în constelația Libra. La stânga de Lună va fi vizibilă steaua Antares din constelația Scorpius.