Haosul continuă pe aeroporturile din Europa. Lista țărilor unde sunt greve în următoarele săptămâni

Haosul continuă pe aeroporturile din Europa. Lista țărilor unde sunt greve în următoarele săptămâni

După doi ani de pandemie, prima vară fără restricții i-a făcut pe mulți să-și ia bagajul și să meargă la aeroport pentru vacanțele mult visate și așteptate. Însă pentru unii drumul s-a oprit la aeroport, în timp ce alții au avut de așteptat foarte mult pentru zbor și bagaje.

Publicitate

Lipsa de angajați după restructurările din ultimii doi ani și nemulțumirea celor existenți pe fondul exploziei inflației la nivel global au blocat aeroporturile din multe colțuri ale lumii. Și situația va persista și în perioada următoare.

Iar incertitudinea care planează asupra sectorului aviatic are încă o consecință neplăcută - biletele de avion s-au scumpit. Potrivit ANSA, prețurile au crescut, în medie, în Italia cu 90,4%, aproape dublu în comparație cu 2021.

Zeci de mii de zboruri anulate din cauza grevelor

Publicitate

Acțiunile sindicale din transportul aerian au început în luna mai și s-au intensificat în iunie în Franța, Italia, Marea Britanie, Spania și Germania, dar probleme au fost și în multe alte țări.

În ultimele 15 zile, companiile europene au anulat din cauza grevelor 41.000 de zboruri programate între 1 iulie și 30 septembrie, conform Tgcom24.

Cele mai multe greve au avut loc la aeroporturile din Paris, unde săptămâna trecută un zbor din șase a fost anulat. Aici, sindicaliștii cer mărirea salariilor cu 300 de euro, pentru a putea face față creșterii inflației, ajunsă în iunie la 6,5% în Franța.

Cum previziunile economice la nivel global sunt tot mai sumbre, nici situația de pe aeroporturi nu va fi remediată curând. Deja sunt anunțate greve pentru toată luna iulie și amenințări că vor continua și în august.

Iată care este situația la acest moment:

Franța, în grevă din 8 iulie

Personalul de la sol de pe aeroportul parizian Roissy-Charles de Gaulle a depus preaviz pentru o nouă grevă, care va începe vineri, 8 iulie, la ora locală 5:00 și se va încheia duminică, 10 iulie, la miezul nopții, anunță France Info. Pompierii care asigură securitatea pistelor se vor alătura protestelor.

Salariații subcontractanţilor aeroporturilor din Paris plănuiesc alte greve în perioada 13-17 iulie. "Grevele se vor repeta, vom continua toată vara dacă e nevoie", a avertizat Christelle Auster, șefa sindicatului național al personalului navigant comercial.

Marea Britanie, 7 iulie

700 de tehnicieni, ingineri și personal însoțitor din cadrul companiei British Airways (BA) de la aeroporturile londoneze Heathrow și Gatwick pregătesc noi greve de-a lungul verii, întrucât conducerea nu a anulat reducerea salariilor cu 10% impusă în timpul pandemiei.

Datele protestelor nu au fost stabilite, însă acestea ar putea începe pe 7 iulie, când expiră preavizul obligatoriu, urmând să se intensifice în restul lunii, dar și în august, relatează BBC.

Italia, 15 iulie

După protestul din 25 iunie, angajații companiilor Ryanair, EasyJet și Volotea se pregătesc să intre din nou în grevă. Potrivit Rai News, salariații de la EasyJet au programat 8 zile de protest, două dintre ele având deja loc în weekend, pe 2 și 3 iulie.

Restul calendarului de protest se desfășoară începând cu 15 iulie și continuă pe 16, 17, 29, 30 și 31 iulie.

Spania, 12-28 iulie

Personalul navigant al Ryanair va organiza mai multe greve în perioadele 12-15, 18-21 şi 25-28 iulie, în cele 10 aeroporturi spaniole în care operează compania low-cost, în Madrid, Barcelona, Mallorca, Malaga, Sevilla, Alicante, Valencia, Girona, Ibiza și Santiago de Compostela.

Danemarca, Suedia, Norvegia

Compania aeriană SAS a ajuns la un acord cu piloții pentru prelungirea, luni, a negocierilor, în speranța evitării unei alte greve.

Peste 1.000 de piloți din Danemarca, Suedia și Norvegia intenționează să intre în grevă dacă discuțiile vor eșua. Nu este fixată încă o dată în cazul în care negocierile eșuează, dar dacă se vor produce, protestele vor afecta aproximativ 30.000 de pasageri zilnic, relatează The Guardian.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇