Grevele dau peste cap transporturile în luna mai: Țările din Europa în care activitatea va fi afectată

Grevele dau peste cap transporturile în luna mai: Țările din Europa în care activitatea va fi afectată

Grevele din sectorul transporturilor au devenit o obișnuință în Europa, unde angajații continuă să lupte pentru condiții mai bune de muncă. Multe călătorii planificate din timp sau pe ultima sută de metri vor fi afectate și în luna mai din această cauză.

Acțiuni sindicale ale lucrărilor din transporturi vor avea loc în această lună în Marea Britanie, Italia, Franța și chiar Islanda. Euronews a grupat datele despre grevele anunțate până acum.

Marea Britanie: Grevă pe aeroportul Heathrow și trenuri oprite

După ce lucrătorii de la Controlul de Frontieră de la aeroportul Heathrow din Londra au organizat un protest la începutul lunii, o grevă organizată între 3 și 18 mai ar putea provoca perturbări suplimentare, întrucât personalul îndeplinește doar activitatea minimă prevăzută în contractul de muncă.

ADVERTISING

O altă acțiune sindicală va avea loc tot în această lună pe cel mai mare aeroport britanic, când 800 de angajați din diferite departamente vor înceta lucrul pentru a protesta față de unele planuri de externalizare a unor servicii. Greva urma să înceapă pe 7 mai, dar a fost suspendată timp de două zile pentru a permite desfășurarea negocierilor. Dacă nu se va ajunge la un acord, angajații vor opri lucru în perioada 9-13 mai și ar putea provoca serioase perturbări în activitatea aeroportului.

Și circulația trenurilor va avea de suferit din cauza protestelor sindicale. Mecanicii de locomotivă sunt în grevă în perioada 7-9 mai, ca urmare a unui îndelungat conflict de muncă. Sindicaliștii de la mai multe companii feroviare sunt grevă în zile diferite:

ADVERTISING
  • marți au început cei de la c2c, Greater Anglia, Great Northern, Southeastern, South Western Railway și Thameslink and Southern.
  • miercuri fac grevă mecanicii de tren de la Avanti West Coast, London Northwestern Railway, Chiltern, CrossCountry, East Midlands Railway, GWR și West Midlands Trains.
  • joi este rândul celor de la la LNER, Northern and TransPennine Express.

Membrii sindicatului mecanicilor de locomotivă ASLEF participă la protest între 6 și 11 mai, ceea ce va duce la anularea unor trenuri pe anumite rute.

Italia: Circulația trenurilor, dată peste cap

Activitatea companiilor feroviare Trenitalia și Trenord va fi afectată pe 19 mai de o grevă națională a mecanicilor de tren. Circulația trenurilor regionale va fi perturbată în Napoli pe 10 mai, în regiunea Friuli-Veneția Giulia pe 17 mai și în Liguria pe 27-28 mai.

ADVERTISING

Sunt și alte acțiuni sindicale programate în această lună în Italia: pe 16 mai se va desfășura o grevă de 24 de ore a transportului public local în Sicilia, iar în transportul aerian trebuie urmărite două date: 12 și 29 mai. Pe 12 mai va avea loc o grevă de patru ore pe aeroporturile Malpensa din Milano și din Verona, iar pe 28 mai este prevăzută o grevă de 24 de ore a personalului de securitate și control de la aeroportul din Veneția.

Franța: Olimpiada de la Paris, amenințată de greve

Membrii personalului de cabină din sindicatele SNPNC-FO și CGT amenință cu greva în perioada 8-12 mai. 90% din personalul de cabină va lua parte la protest.

Acțiunea va afecta activitatea companiei aeriene spaniole low-cost Vueling. Conflictul de muncă ar putea continua și luna viitoare dacă cererile angajaților nu sunt îndeplinite.

De asemenea, membrii uniunii sindicale CGT-RATP au transmis o notificare de grevă valabilă din 5 februarie până în 9 septembrie care poate afecta circulația autobuzelor și a metroului în regiunea Ile-de-France.

Teoretic, sindicaliștii ar fi putut declanșa greva chiar în perioada Olimpiadei de la Paris, însă Senatul a adoptat pe 9 aprilie un proiect de lege care interzice grevele din transporturi în anumite perioade din fiecare an pentru a evita perturbarea unor evenimente importante precum Paris 2024. Legea criticată trebuie să fie adoptată de Adunarea Națională a Franței pentru a intra în vigoare.

Islanda: Grevă pe cel mai mare aeroport

Angajații de la aeroportul Keflavík, cel mai mare din țară și care deservește capitala Reykjavík, amenință că vor intra în grevă în perioada 9-12 mai dacă nu va fi rezolvat conflictul de muncă.

Sunt așteptate perturbări ale activității, întrucât personalul de securitate va înceta activitatea timp de la ora 4:00 la 8:00, în fiecare zi. O interdicție pe termen nedeterminat a efectuării orelor suplimentare pentru membrii de sindicat, de joi, ora 16:00, ar putea genera probleme suplimentare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇