Cel mai mare avion din lume care va transporta turbinele eoliene XXL (Galerie foto & Video)

Cel mai mare avion din lume care va transporta turbinele eoliene XXL (Galerie foto & Video)

Turbinele eoliene mai mari produc mai multă energie decât cele de dimensiuni standard, însă componentele sunt prea lungi pentru a fi transportate pe șosele. O companie americană are o soluție – construirea celui mai mare avion din lume.

Radia, o companie din Colorado (Statele Unite), lucrează la proiectul celei mai mari aeronave din istoria aviației. Acesta se va numi WindRunner, iar misiunea sa va fi să transporte palele uriașe, de aproape 100 de metri lungime, către parcurile de turbine eoliene, relatează CNN.

ADVERTISING

Pentru a contribui la atingerea obiectivelor de decarbonizare, aeronava va folosi combustibil de aviație durabil și va avea nevoie de o simplă pistă de pământ sau pietriș pe care să aterizeze. Potrivit companiei, aeronava va decola din centre regionale și va ateriza pe piste de 1.800 de metri lungime, ceea ce niciun alt avion comercial nu poate.

Un avion cât trei piscine olimpice

Pentru a transporta pe cale aeriană cele mai mari încărcături, nu este de ajuns să le reduci la maximum dimensiunile. În unele cazuri e nevoie pur și simplu de un avion mare. Iar WindRunner punctează decisiv la acest capitol, cu un volum interior de 7.702 metri cubi (72.575 kg), cât trei piscine olimpice. Adică de 12 ori volumul unui Boeing 747-400.

ADVERTISING

Cu o lungime de 108,5 metri, avionul uriaș depășește cu 38,71 metri Boeing 747-400. Iar anvengura aripilor este de 79,55 metri. WindRunner depășește și Antonov An-225, cel mai greu avion construit vreodată, distrus în timpul invaziei ruse în Ucraina.

Deși dimensiunile aeronavei sunt inovatoare, ingineria nu este. Radia a anunțat că se concentrează "pe tehnologia și normele de siguranță existente, prin utilizarea, acolo unde este cazul, de materiale, componente și tehnici de fabricație testate și adevărate care au aprobarea FAA (Administrația Federală a Aviației din SUA), sunt deja în producție în masă și prezintă cel mai scăzut risc".

ADVERTISING

Ideea companiei americane este să creeze o flotă rapidă, bine construită, care să îndeplinească standardele sectorului aviatic. Operațiunile comerciale ar putea începe în 2027, dar Radia încă nu a comunicat un termen oficial.

Ceva potrivit pentru turbine XXL

Proiectul avionul gigantic se bazează pe estimarea organizației de cercetare Bloomberg NEF, conform căreia până în 2050 se vor cheltui până la 10 trilioane de dolari pentru energia eoliană terestră. Construirea avionului WindRunner va permite trasportarea GigaWind, turbinele XXL fabricate de partenerii companiei Radia, printre care se numără cinci dintre cei mai mari șase producători de turbine din lume.

În prezent, palele turbinelor eoliene au o lungime de 70 de metri, însă Radia vrea să transporte turbine de până la 104 metri. Compania spune că turbinele GigaWind ar putea fi de două până la trei ori mai puternice și de tot atâtea ori mai profitabile decât cele utilizate astăzi.

Cu un fondator și CEO de profesie inginer aerospațial școlit la MIT, Mark Lundstrum, și cu o echipă de consilieri veniți, printre altele, de la Boeing, MIT, Rolls-Royce și FAA, compania din Colorado a făcut o alegere inteligentă axându-se pe tehnologia existentă, care oferă siguranță, dar rămâne de văzut dacă WindRunner va decola până la sfârșitul acestui deceniu, notează CNN.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇