Destinații de vacanță în România - top cele mai frumoase locații în funcție de sezon

Destinații de vacanță în România - top cele mai frumoase locații în funcție de sezon

România este o țară a contrastelor, plină de orașe vechi, castele medievale, clădiri istorice sau stațiuni montane excelente. Cu o istorie și un farmec aparte, cu siguranță există o mulțime de destinații de vacanță în România pe gustul și preferințele tuturor. Sunt atât de multe de descoperit aici, încât merită să îți planifici în fiecare an câte o escapadă în diferite locații. În funcție de lista ta de dorințe, vei putea să vizitezi biserici fortificate, sate pitorești, mănăstiri pictate și peisaje de basm care-ți vor încânta privirile. Pentru a afla mai multe despre minunățiile acestei țări, descoperă în acest articol un top al celor mai frumoase locații în funcție de sezon și de sărbători, dar și cele mai atractive destinații turistice din România în ceea ce privește istoria. 

Destinații de vacanță în România în funcție de sezon 

Fie că vrei să te bucuri de o vacanță la schi sau să te relaxezi pe un șezlong la malul mării, în România există o mulțime de destinații de vacanță sau locuri superbe pe care le poți vizita. Iată o listă cu cele mai interesante locații pe care să le ai în vedere în următorul concediu. 

1.1. Destinații de vacanță la munte în România 

România oferă numeroase stațiuni montane extrem de atractive în care poți petrece vacanțe minunate. Iată care sunt cele mai cunoscute opțiuni: 

ADVERTISING

Poiana Brașov - este o stațiune renumită, mai ales pentru sporturile de iarnă, fiind o atracție turistică internațională extrem de importantă din România. Poiana Brașov are nouă pârtii de schi cu diferite niveluri de dificultate și este plină de hoteluri renumite, restaurante, baruri, terase și terenuri de sport. 

Predeal - este preferat de cei care iubesc drumețiile și traseele în natură, dar și de cei care practică sporturi de iarnă. Printre obiectivele turistice din Predeal se numără Peștera de Gheață, Canionul Șapte scări, Mănăstirea Predeal și Cascada Tamina. Pârtia Clăbucet este faimoasă printre iubitorii activităților de iarnă. 

Bușteni - se află la poalele Caraimanului și este situat tot pe Valea Prahovei. În această destinație de vacanță din România poți face trasee pitorești în Munții Bucegi sau poți vizita cascada Urlătoarea, Crucea Caraiman sau Peștera Ialomiței. În Bucegi ai o mulțime de opțiuni de petrecere a timpului, de la schi până la drumeții sau excursii montane. 

Azuga - este printre cele mai frumoase destinații de vacanță din România datorită numeroaselor posibilități de distracție și relaxare. În Azuga poți face trasee turistice ușoare pe diferite niveluri de dificultate sau poți practica sporturi de iarnă pe una dintre pârtiile puse la dispoziție pentru turiști. Pe timp de vară, există numeroase activități de care te poți bucura, printre care pescuit sportiv, fotbal, volei, vânătoare, baschet sau tenis. 

Vatra Dornei - se află în județul Suceava și mai este supranumită Perla Bucovinei. Stațiunea este ideală pentru sporturile de iarnă sau pentru cei care doresc să se relaxeze, oferind numeroase izvoare termale, bicarbonatate, calcice, magnezice și sulfuroase. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cavnic - se află în județul Maramureș și are un domeniu schiabil de 8,5 km lungime, format din pârtiile Roata și Icoana. În zonă există diverse unități de cazare ce oferă terenuri de tenis, facilități spa și spații verzi uimitoare. 

Borșa - este situată la poalele munților Rodnei, oferind numeroase peisaje deosebite și un cadru natural atrăgător. Aici poți vizita câteva parcuri naturale precum Parcul Național Rodna sau rezervații și monumente ale naturii precum Rezervația Cornu Nedeii și Izvorul albastru al Izei. 

Sovata - este locul în care vei uita de griji, destinația având numeroase posibilități de tratament și agrement. Aflată în județul Mureș, stațiunea Sovata este un loc unic datorită aerului curat din zonă, dar și a lacurilor helioterme. Aici poți vizita numeroase obiective turistice printre care Lacul Ursu, Salina Praid, Canionul de sare, Cheile Bicazului și Lacul Roșu. 

Stâna de Vale - este în topul destinațiilor de vacanță din România, oferind peisaje și atracții turistice deosebite. Pe lângă tratamentele pe care le poți face împotriva diverselor afecțiuni, la Stâna de Vale te poți bucura de excursii la Izvorul Minunilor, La Peștera Urșilor sau la Cascada Iadolina. De asemenea, locația este dotată și cu o pârtie de schi.

1.2. Destinații de concediu în România la mare 

Pentru a te bucura de razele îmbietoare ale soarelui, în România există o mulțime de destinații de concediu aflate la malul Mării Negre. Iată câteva dintre cele mai populare locații: 

  • Mamaia - este considerată a fi perla litoralului românesc, oferind numeroase posibilități de relaxare și de petrecere a timpului atât ziua, cât și noaptea.
  • Eforie Nord - este a doua stațiune de pe litoral ca mărime și are avantajul de a fi deschisă pe tot parcursul anului datorită bazelor de tratament din zonă. 
  • Eforie Sud - se află între Eforie Nord și Tuzla și este o stațiune liniștită, perfectă pentru familii. Pe lângă distracția și relaxarea de la plajă, și aici te poți bucura de diverse tratamente și împachetări cu nămol. 
  • Neptun - este o destinație frumoasă de vacanță unde te poți bucura de nisip bun, plaje frumoase, apă curată și multe posibilități de agrement. 
  • Vama Veche și 2 Mai - ambele se află în apropierea graniței cu Bulgaria și sunt recunoscute pentru stilul lor nonconformist de a petrece concediul. 
  • Costinești - este o locație veselă și foarte animată, extrem de populară mai ales printre tineri. Cele două simboluri ale stațiunii sunt Obeliscul și Epava navei Evanghelia. 
ADVERTISING

România impresionează nu doar prin litoral și plajele sale vibrante, ci și prin cea mai minunată regiune turistică - Delta Dunarii. Aceasta este o atracție principală în România si un loc cu totul și cu totul special în Europa. Delta Dunării a fost declarată Patrimoniu Mondial Cultural și Natural și arie protejată UNESCO, având cea mai mare biodiversitate din lume, care se întinde pe suprafețe mari de mlaștini, canale, insule de stuf și lacuri. 

1.3. Destinații turistice în România pe care le poți vizita oricând

Dacă ești în căutarea celor mai bune destinații de vacanță din România, trebuie să știi că țara noastră are o mulțime de orașe frumoase, pline de farmec și de istorie. Pentru o experiență unică și un concediu inedit, trebuie să le pui pe lista ta de obiective turistice. 

Brașov - în topul celor mai frumoase destinații de vacanță în România la munte

Brașovul este una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță din România, fiind străjuit de vârfurile munților Carpaților Meridionali și strălucind prin arhitectura gotică, barocă și renascentistă. Printre cele mai cunoscute atracții ale orașului se numără Biserica Neagră, Piața Sfatului, Turnul alb și Turnul negru, Poarta fierarilor, Poarta Ecaterinei sau Cetatea Brașovului. Dar acestea nu sunt singurele, Brașovul fiind plin de atracții și de locuri interesante care vor impresiona orice călător. Acest oraș istoric poate fi explorat în orice sezon și este o destinație potrivită pentru toată lumea. 

Sighișoara - o destinație reprezentativă pentru istoria României

Acest oraș din Transilvania are un centru vechi cu o mulțime de clădiri medievale și străzi pietruite, desprinse parcă din istorie. Pe lângă faptul că este un oraș vechi săsesc, Sighișoara te va surprinde prin vederea din Turnul cu ceas și prin străduțele pline de culoare. 

Sighișoara este unul dintre cele mai frumoase și mai bine conservate orașe medievale din Europa. Din acest motiv, a fost desemnată ca sit al patrimoniului Mondial de către UNESCO. Așadar, dacă vrei să te bucuri de o destinație deosebită în România, acest oraș trebuie neapărat vizitat. Casele burgheze, bisericile ornamentate și cele nouă turnuri sunt principalele atracții ale acestui loc fermecător.

Sibiu - o destinație deosebită în România

Sibiu este un oraș fermecător și un magnet pentru turiști prin atmosfera liniștitoare din timpul verii și prin peisajele de poveste și târgurile de Crăciun din perioada sărbătorilor de iarnă. Locul atrage în fiecare an vizitatori din întreaga lume care vin să se plimbe pe străzile sale pietruite, să admire bisericile în stil baroc și să descopere arhitectura tradițională a Muzeului Popular Astra. Sibiu impresionează nu doar prin peisajele minunate, ci și prin istoria sa captivantă, iar în 2007 a împărțit titlul de capitală europeană a culturii cu Luxemburg. 

Oradea - printre cele mai frumoase destinații de vacanță din România

Din lista de destinații de vacanță din România nu are cum să lipsească Oradea. Acest oraș are un stil arhitectural aparte, numeroase obiective și locuri care îl transformă într-o atracție turistică, dar și de tranzit, datorită poziției sale strategice. Oradea impresionează prin peisajul arhitectural surprinzător, care include 89 de clădiri și monumente Artnouveau, plus o mulțime de alte clădiri cu o valoare arhitecturală incontestabilă. 

2. Destinații deosebite în România pentru sărbători

România are multe de oferit în ceea ce privește turismul, astfel încât te poți bucura oricând de o vacanță relaxantă într-o stațiune balneară sau de un Crăciun petrecut într-o locație montană faimoasă. Iată care sunt cele mai populare destinații turistice pentru sărbătorile de iarnă și pentru sărbătorile pascale, în care poți petrece un sejur relaxant. 

2.1. Cele mai bune destinații de vacanță în România pentru sărbătorile de iarnă

Sărbătorile de iarnă sunt sărbătorite cu mare fast, majoritatea persoanelor alegând stațiunile montane, care oferă o varietate de opțiuni pe placul tuturor. La munte poți îmbina atât pasiunile pentru sporturile de iarnă, cât și preferințele celor care își doresc să se relaxeze la SPA. Iată câteva destinații de vacanță din România numai bune pentru a sărbători Crăciunul sau Anul Nou. 

Maramureș - Crăciunul în Maramureș are un farmec aparte, fiind animat de glasurile colindătorilor îmbrăcați în haine tradiționale. Aici obiceiurile și tradițiile vechi au fost păstrate până în prezent, motiv pentru care această destinație turistică din România este foarte îndrăgită. În plus, în Maramureș poți admira mai multe atracții printre care orașul Borșa, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Cascada Cailor sau Vișeul de Sus. 

Bucovina - Regiunea Bucovinei este o destinație de concediu din România în care mulți preferă să-și petreacă sărbătorile de iarnă. La fel ca în Maramureș, și aici au fost păstrate tradițiile și obiceiurile locale, pregatindu-se în această perioadă bucate tradiționale extrem de gustoase, pe care nu le găsești în alte părți. Bucovina este o locație plină de istorie, având peste 35 de monumente și rezervații naturale pe care trebuie neapărat să le vizitezi. Acestea au fost incluse și în patrimoniul UNESCO. 

Sinaia - este printre cele mai populare destinații de vacanță la munte din România, fiind considerată printre cele mai bune stațiuni montane. În Sinaia poți petrece un Crăciun de neuitat și poți vizita Castelele Peleș și Pelișor sau diverse simboluri ale zonei cum ar fi Babele și Sfinxul. 

Sâmbăta de Sus - este un sat pitoresc aflat în zona Făgărașului și o locație excelentă pentru a  petrece sărbătorile de iarnă. Și aici ai o mulțime de lucruri de făcut și de vizitat. Printre cele mai importante atracții se numără mănăstirea Sâmbăta de Sus și Castelul Brâncoveanu. 

2.2. Top destinații de vacanță în România pentru sărbătorile de Paște

Stațiunile românești abundă de turiști în preajma sărbătorilor de Paște, preferințele variind de la atracții rurale la stațiuni balneare care oferă diverse facilități. Dar, indiferent de alegere, cu siguranță, fiecare locație are farmecul ei aparte. 

Viscri -  este un sat încărcat de istorie, situat în comuna Bunești din județul Brașov. Printre străini, Viscri este o destinație turistică din România, care a devenit extrem de apreciată. Cel mai important obiectiv aflat aici este Biserica fortificată săsească, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. 

Băile Felix - se află în județul Bihor, la nouă kilometri față de Oradea și este cea mai mare stațiune balneară din România.  Această destinație de vacanță este ideală pentru relaxare în perioada sărbătorilor pascale și pentru facilitățile de tratament pe care le pune la dispoziție. 

Valea Prahovei - este printre cele mai apreciate destinații de concediu din România. Există numeroase orașe și stațiuni în care te poți caza, dar și obiective turistice foarte cunoscute. Cele mai populare sunt Azuga, Bușteni, Predeal, Sinaia sau Cheia. În Valea Prahovei poți vizita Castelul Peleș, Castelul Cantacuzino, Biserica Domnească, Crucea Eroilor Neamului, Sfinxul din Bucegi și Babele. 

Fundata - este un sat turistic aflat în județul Brașov, la jumătatea distanței dintre Bran și Rucăr. Pe lângă peisajele pitorești, aici poți vizita numeroase obiective naturale: Parcul Național Piatra Craiului, Peștera și Cheile Dâmbovicioarei, Satul Șirnea, sau Monumentul Eroilor români. 

Așadar, România este o țară bogată în istorie, artă și frumusețe peisagistică, oferind nenumărate experiențe de călătorie unice. Indiferent de perioada în care vrei să călătorești, fiecare loc reprezintă o oportunitate de a explora, de a observa comorile naturii și de a te relaxa. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇