Cum ar fi să mergi ca robot în vacanţă sau în vizită la rude? Sistemul care va face asta e deja în teste

Cum ar fi să mergi ca robot în vacanţă sau în vizită la rude? Sistemul care va face asta e deja în teste

Un grup de cercetători din Coreea de Sud a dezvoltat un sistem de teleprezenţă care le permite utilizatorilor să controleze un robot umanoid prin intermediul căruia pot explora de la distanţă diverse locuri şi pot interacţiona cu oamenii şi cu obiectele din aceste locuri, ca şi cum ar fi prezenţi ei înşişi acolo.

Robotul e controlat de utilizator, cu o cască montată pe cap și mai multe transportoare pentru voce, vedere și mișcare.

Sistemul creat de o echipă de la Hanyang University şi Duksung Women's University a fost publicat în Jurnalul Internaţional de Robotică Socială, notează TechExplore.

ADVERTISING

Sistemul a fost testat în cadrul mai multor experimente, o parte dintre participanţi fiind „vizitatorii”, adică cei care controlau de la distanţă robotul, în timp ce alţii au jucat rolul „localnicilor”, interacţionând cu maşinăria.

Cercetătorii au ajustat sistemul astfel încât gradul în care robotul să poată fi controlat să varieze de la o prezenţă statică la copierea mişcărilor utilizatorului.

Una dintre concluzii a fost aceea că, atunci când utilizatorii au avut un control mai mare asupra corpului robotului, a existat o mai bună sincronizare cu oamenii cu care au interacţionat în ceea ce priveşte contactul vizual şi stilul de comunicare emoţional, verbal şi prin gesturi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sistemul dezvoltat de cercetătorii sud-coreeni ar putea fi folosit în viitor pentru adăuga o nouă dimensiune aplicaţiilor de teleprezenţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇