Cercetătorii au construit un robot care ucide gândacii țintindu-i cu laser (Video)

Cercetătorii au construit un robot care ucide gândacii țintindu-i cu laser (Video)

Cine a avut vreodată în casă un gândac de bucătărie ar fi dat orice să-l poată extermina imediat. Acum, oamenii de știință au construit un robot în stare să ucidă astfel de insecte țintindu-le cu laser.

Cercetătorii de la Universitatea Heriot-Watt, din Edinburgh, Scoția, sunt cei care au construit robotul inteligent, scrie New Scientist.

Deși ideea de a ținti dăunătorii cu un fascicul de lumină ucigaș pare desprinsă din filmele SF, dispozitivul nu a fost realizat pentru a aduce la realitate astfel de fantezii. Inventatorii mașinăriei cred că dispozitivul ar putea fi un înlocuitor ieftin și ecologic pentru insecticidele încărcate cu toxine, care fac rău mediului înconjurător.

ADVERTISING

În timp ce inginerii care au creat robotul spun că invenția lor ar putea fi folosită pentru a viza o varietate de insecte nedorite, ei cred că gândacii de bucătărie sunt subiectul ideal de testare, dată fiind rezistența acestora.

”Dacă îi poți ucide pe aceștia, atunci poți ucide orice dăunător”, a spus Ildar Rakhmatulin, coordonatorul proiectului.

Dispozitivul ucigaș este compus dintr-un computer minuscul, două camere și un laser de 1.600 de miliwați.

Deși testele de până acum au fost promițătoare, cercetătorii spun că există loc de îmbunătățire. Următorii pași sunt antrenarea robotului să lovească anumite părți ale corpului insectelor, în special abdomenul.

AI Laser Shooter That Can Kill Cockroaches..!!

Există o mulțime de feluri în care un astfel de robot s-ar putea face util. ”Dacă vorbim despre aplicații industriale sau agricole, este o posibilitate foarte serioasă. Este foarte ieftin, chiar și în comparație cu pesticidele, pentru că prețul laserului nu este atât de mare”, a spus Rakhmatulin.

ADVERTISING

Din păcate, însă, nu va putea intra prea curând în bucătăria noastră, pentru că, măcar pentru moment, nu este considerat destul de sigur.

”Nu va fi niciodată complet sigur”, a spus cercetătorul, explicând că laserele pot provoca leziuni oculare grave. „Părerea mea este că nu poate fi folosit pentru aplicații casnice”, a concluzionat inventatorul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇