Știai că există un gândac care poate susține de aproape 40.000 de ori greutatea sa? Secretul micului indestructibil, care poate duce o maşină în spate

Știai că există un gândac care poate susține de aproape 40.000 de ori greutatea sa? Secretul micului indestructibil, care poate duce o maşină în spate

Există o specie de gândac cu totul deosebită. Fără a arăta special, la prima vedere, acesta este extrem de rezistent, supraviețuind chiar și atunci când este călcat de o mașină.

Milioane de ani de evoluție au făcut ca această ”inginerie” a naturii să fie privită cu mare interes de oameni, care încearcă să înțeleagă și să reproducă armura insectei. Modelul viu pe care oamenii de știință încearcă să-l recreeze este Phloeodes diabolicus, o specie de gândac care trăiește în zonele deșertice din SUA.

Când tactica de a face pe mortul, semănând cu o piatră, nu funcționează cu prădătorii, atunci insecta poate suporta presiuni ce ar fi letale pentru alte viețuitoare - și de 39.000 de ori mai mari decât propria greutate, arată IFL Science.

ADVERTISING

Cum s-ar traduce o astfel de rezistență? O persoană de 82 de kilograme ar putea suporta o greutate de peste 3,1 milioane de kilograme.

Gândacul nu poate zbura, așa că trebuie să aștepte și să suporte până ce prădătorul se va plictisi și va pleca, după cum explică unul dintre autorii studiului, David Kisailus, de la Universitatea din California.

Gândacul este ca un fel de tanc pe șase picioare și aproape că este indestructibil datorită microstructurilor din corpul său ce conține părți extrem de rezistente, dar și părți flexibile. Combinația este atât de reușită, încât insecta are armura ideală pentru a suporta greutăți inimaginabile.

ADVERTISING

Citește și Un stat american a fost invadat de creaturi ca niște ”peruci mergătoare”. Atenție, sunt veninoase!

Rezistența sa vine din existența unor structuri ermetic interconectate care pot absorbi șocurile.

Exoscheletul său este compus din două părți care se îmbină perfect, ca un puzzle. În partea din față, în zona organelor vitale, conexiunea este puternică, precum dinții unui fermoar, astfel că rezistența la presiune este mare. Spre spatele insectei, legăturile nu sunt atât complicat prinse, astfel că partea de sus și cea de jos a exoscheletului pot ”să se încalece” pe o suprafață redusă.

ADVERTISING

Cele două părți sunt ținute laolaltă, precum un super-glue, de proteine, prezente în număr mult mai mare decât la alte insecte. Când gândacul este presat, apar mici fisuri în ”lipiciul” de proteine. Aceste crăpături vindecabile permit insectei să absoarbă impactul fără a ceda.

Diabolical Ironclad Beetle: Unlocking the secrets of its super-tough design

Vezi și Iată ce pățesc păianjenii atunci când sunt stresați


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇