Destinație excelentă de vacanță: Alonissos, insula eco a Greciei (Galerie foto)

Destinație excelentă de vacanță: Alonissos, insula eco a Greciei (Galerie foto)

Dacă ți-ai propus o evadare în Grecia cu familia, într-un loc sigur, unde să ai garanția că ai ce privi, admira și gusta, atunci insula Alonissos e destinația către care trebuie să te îndrepți.

Insula Alonissos face parte din grupul insular Sporadele de Nord. Stă de mult timp în umbra suratelor sale mai faimoase, precum Skiathos și Skopellos. Dar Alonissos are farmecul său. Este o insulă ideală pentru cei care caută acel farmec pur grecesc.

Este o insulă verde, cu păduri întinse de pini și de stejari, cu plaje izolate, plină de comori și de frumusețe. Și este o insulă micuță: doar 64 de kilometri pătrați, 20 de kilometri pe lungime.

ADVERTISING

În Alonissos nu sunt decât un pic peste 2.000 de locuitori, 12 familii extinse, toată lumea se cunoaște. Este un loc foarte sigur pentru călătorii singuri, pentru familiile cu copii, pentru oricine.

Situată în cel mai mare Parc Marin din Europa, din Alonissos se pot explora cu ușurință insulițele din jur, în timpul croazierelor de o zi.

Insulei Alonissos i se mai spune și insula eco. Nu doar pentru că a devenit prima insulă din Grecia care a interzis folosirea pungilor de plastic, dar și datorită grijii deosebite pentru natură a locuitorilor. Aici, dacă nu este sezon, nu veți găsi anumite produse în meniu. Tot ce este servit în taverne este produs pe insulă sau pescuit.

ADVERTISING

Alonissos, cu țărmurile sale înțesate de delfini și foci, invită la relaxare și zile lungi petrecute în soare, departe de griji și planuri de viitor. Dacă vă veți aventura în drumeții, veți fi întâmpinați de vegetație luxuriantă și păduri dese, pline de ierburi cu proprietăți vindecătoare. Tocmai de aceea, insula este recunoscută pentru practicarea medicinii tradiționale și găzduiește Academia Internațională a Homeopatiei.

Alonissos se poate vizita tot timpul anului: primăvara și toamna este ideal să vii aici pentru natură și pentru plajă, cu mențiunea că apa este mai caldă în septembrie decât în mai, ca peste tot. Se face și plajă în această perioadă, dar sunt și festivaluri unde pot fi degustate tot felul de bunătăți.

ADVERTISING

Plaje micuțe, dar pentru toate gusturile

În insula Alonissos sunt puține plaje cu nisip fin sau foarte întinse. Majoritatea sunt în golfuri izolate, între mare și munte. Sunt peste 30 de plaje superbe, iar apa este incredibil de limpede.

Cele mai faimoase sunt Agios Dimitrios, Chrissi Milia (ideală pentru familiile cu copii mici, deoarece apa este mică pe o distanță uriașă și foarte calmă), Glyfa, Tzortzi Gialo, Leftos Gialo, Votsi, Megalos Mourtias sau Megali Ammos. Peste tot veți găsi cel puțin o tavernă, cu produse excelente, majoritatea tradiționale, făcute în casă.

Locuitorii au o mare pasiune pentru carnea de capră, iar plăcintele de aici sunt deosebite, au un gust divin.

Dacă vă place snorkelling-ul, nu ratați Tsoukalia, un mini sit arheologic. În apă sunt multe obiecte din ceramică, rămase din timpurile când locuitorii se îndeletniceau cu olăritul. Se pot admira ușor pe fundul mării.

Pe insula Alonissos sunt 14 trasee de drumeție, cu diferite niveluri de dificultate. Se pot face expediții, întrerupte de o oprire pentru o gustare ici-colo, sau pentru a face baie în mare. Totuși, nu toate locurile sunt accesibile publicului larg, pentru că vorbim de un parc marin, cu specii protejate, amintește The Crazy Tourist.

În Alonissos se pot închiria bărci și caiace, pentru a explora pe cont propriu împrejurimile insulei. Mulți turiști fac trasee cu bicicleta, de la un capăt la altul al insulei.

Cel mai comod este să explorați insula cu o mașină închiriată, dacă nu ați venit cu mașina personală. Deși există transport public, veți pierde mult timp așteptând prin stații pentru distanțe relativ scurte, așa că nu prea merită. Se pot închiria biciclete, dar mulți preferă să meargă pe jos. Până la urmă, poți lejer să străbați insula de la un capăt la altul, la picior, într-o zi, cu toate că relieful este destul de dantelat.

Parcul Național Marin din Alonissos și insulele Sporade de Nord reprezintă cea mai mare zonă protejată marină din Europa. Din parc fac parte insulele Alonissos, Peristera, Kira Panagia, Gioura, Psathoura, Piperi și Skantzoura. Alonissos este cea mai mare și singura locuită.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇