#CONCURS: SpotMedia.ro și Editura Meteor Press te premiază cu cartea „O viață secretă”, scrisă de Benjamin Weiser

#CONCURS: SpotMedia.ro și Editura Meteor Press te premiază cu cartea „O viață secretă”, scrisă de Benjamin Weiser

Câștigă cu SpotMedia.ro și Editura Meteor Press cartea „O viață secretă”, scrisă de Benjamin Weiser.

În august 1972, Ryszard Kuklinski, colonel în armata poloneză și membru al Statului-major polonez, s-a angajat în una dintre cele mai extraordinare operațiuni de informații ale Războiului Rece.

Născut în 1930 într-o familie de muncitori, Kuklinski și-a pierdut tatăl în timpul războiului; acesta a murit într-un lagăr de concentrare nazist, după ce a fost arestat și torturat de Gestapo. Când războiul s-a încheiat, tânărul Kuklinski s-a alăturat armatei, instituție care se bucura de mare reputație în rândul polonezilor, fiind devansată doar de Biserica Catolică, și s-a ridicat rapid în rândurile sale datorită inteligenței sale.

ADVERTISING

În timp, a fost cooptat în Statul-major, unde a avut acces la planurile de luptă ale Tratatului de la Varșovia. Primele îndoieli ale lui Kuklinski față de regimul comunist și forțele sale armate au apărut în timpul implicării Poloniei în invazia sovietică din Cehoslovacia din 1968, văzând indiferența cu care lumea exterioară a reacționat la acest eveniment.

Patriot polonez înflăcărat, el s-a îngrijorat că aceeași soartă ar putea să cadă într-o bună zi asupra țării sale. Kuklinski a fost și mai tulburat de ceea ce a văzut în proiectele sovietice pentru un război ofensiv împotriva NATO, care implica intrarea Armatei Roșii în Polonia, un act ce putea declanșa un răspuns nuclear care i-ar fi nimicit patria.

ADVERTISING

În ciuda riscului extrem pentru el și familia sa, Kuklinski a contactat Ambasada americană din Bonn. În august 1972, el a trimis din RFG, unde era în concediu, o scrisoare către ambasada SUA din Bonn și a organizat o întâlnire secretă. Încă de la bun început, el a lămurit că deplângea dominația sovietică a Poloniei și considera că țara sa era de partea greșită a Războiului Rece.

O viață secretă se citește aproape ca un roman, în care Weiser „țese” scrisori personale între Kuklinski și principalii săi ofițeri de caz și citate din memorandumuri interne ale membrilor Direcției Operațiuni (DO) care erau preocupați de protejarea siguranței sa.

O-viata-secreta

Ce trebuie să faci ca să participi la concurs

Tot ce trebuie să faci este să intri pe postările de pe paginile noastre de Facebook și Instagram care anunță concursul și să urmezi pașii de acolo.

ADVERTISING

Concursul pe Facebook:

LATER EDIT: Stop concurs!Câștigătoarea este Anna Anna! #CONCURS: Câștigă cu spotmedia.ro și Editura Meteor Press...

Posted by spotmedia.ro on Sunday, March 28, 2021

Concursul pe Instagram:

Mult succes și spor la citit!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇