Pleci în Bulgaria, Grecia sau Cipru? Iată cele mai noi veşti despre restricțiile Covid

Pleci în Bulgaria, Grecia sau Cipru? Iată cele mai noi veşti despre restricțiile Covid

Se apropie sezonul estival şi pentru români foarte atractive rămân Bulgaria, Grecia sau Cipru. Aceste state, dar şi altele au anunţat noile condiţii de intrare în ţară. Să le luăm pe rând.

Bulgaria și Cehia au eliminat condiția prezentării la intrarea în țară a unui certificat european valid pentru Covid-19, iar Cipru și Malta au relaxat și ele o parte din restricțiile impuse anterior. De asemenea, Grecia se pregătește să ridice restricțiile în perioada 1 mai – 31 august

Astfel, începând de miercuri, 13 aprilie, persoanele care intră în Bulgaria venind din mai multe state, printre care și România, nu mai sunt obligate să prezinte certificatul care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală, informează agenția BTA.

ADVERTISING

Ordinul semnat de ministrul Sănătății are în vedere, cel mai probabil, încurajarea turismului.

Informațiile actualizate permanent de MAE privind condițiile de intrare în Bulgaria pot fi găsite AICI.

Anterior, și Cehia a anunțat că a eliminat toate restricțiile de călătorie impuse anumitor state din cauza pandemiei, prin urmare cetățenii români pot intra în Cehia doar pe baza actului de identitate.

Restricțiile au fost ridicate pentru statele membre UE și pentru alte 10 state europene (Andora, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția și Vatican), informează MAE.

Cipru și Malta, mai prudente

Cipru, o altă țară turistică, a decis să relaxeze estricțiile începând din data de 18 aprilie.

ADVERTISING

Astfel, potrivit noului Plan de acțiune stabilit de Ministerul Transporturilor cipriot citat de MAE, începând de luni ”obligația de a completa și prezenta la intrarea în Republica Cipru formularul CyprusFlightPass va fi eliminată”.

Documentele solicitate la intrarea în Republica Cipru vor fi următoarele:

  • Persoanele cu vârsta de 12 ani și peste, care sosesc din România sau din alte state ale Uniunii Europene, care au fost vaccinate și/sau au trecut prin Covid-19, certificatul EUDCC (Certificatul Digital European)
  • Pentru persoanele provenind din state terțe, echivalentul EUDCC

Condițiile acceptării certificatului de vaccinare de către Cipru pot fi consultate AICI.

ADVERTISING

În schimb, persoanele cu vârsta de 12 ani și peste, care sosesc din România și care nu sunt vaccinate sau nu dețin un certificat de vaccinare sau de vindecare valabil, trebuie să efectueze un test tip PCR cu 72 de ore înainte de plecare sau un test antigen rapid în termen de 24 de ore înainte de plecare, iar rezultatul să fie negativ. Testele rapide efectuate personal (self-test) nu sunt acceptate, informează MAE.

”Persoanele cu vârsta sub 12 ani nu sunt obligate să se supună testelor PCR sau antigen rapide sau să dețină un certificat de vaccinare sau vindecare. Totuși, Republica Cipru își rezervă în continuare dreptul de testare aleatorie a oricărei persoane care sosește în acest stat. (...)

Cei care refuză testarea aleatorie vor fi supuși unei carantine de 10 zile, a cărei durată poate fi redusă dacă prezintă mai devreme un test PCR cu rezultat negativ. Costurile măsurii de carantină vor fi suportate de persoana care a refuzat testarea aleatorie pe aeroport”, informează MAE.

De asemenea, Malta a anunțat că relaxează doar parțial restricțiile pentru cetățenii din statele UE, mai exact doar pentru cei care s-au recuperat după Covid-19 sau pentru cei care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR.

Documente obligatorii la intrarea în Malta:

”Declarațiile vor fi prezentate companiei aeriene sau maritime la îmbarcare. În cazul în care pasagerul refuză să prezinte formularul PLF European, i se va interzice îmbarcarea la bordul navei/aeronavei”, precizează Ministerul de Externe.

Toate detaliile privind intrarea în Malta sunt actualizate pe site-ul MAE AICI.

De asemenea, Ministerul de Externe monitorizează schimbările condițiilor de călătorie în Europa AICI, iar pentru statele din alte regiuni AICI.

Grecia anunță ridicarea restricțiilor de la 1 mai

De asemenea, Grecia se pregătește să ridice restricțiile în perioada 1 mai – 31 august, urmând să reevalueze situația pandemiei la începutul lunii septembrie, informează Reuters.

Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Sănătății, Thanos Plevris, care a precizat că decizia s-a bazat pe datele epidemiologice și pe recomandările experților în politici de sănătate publică.

Printre restricțiile care vor fi ridicate pe perioada sezonului estival se numără purtarea măștii în interior și prezentarea certificatelor Covid în restaurante, dar și la intrarea în țară.

Toate detaliile exacte vor fi anunțate în perioada următoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇