Grecia prelungeşte restricţiile Covid de intrare în ţară. Care sunt condiţiile

Grecia prelungeşte restricţiile Covid de intrare în ţară. Care sunt condiţiile

Grecia a decis să aplice în continuare măsurile impuse din cauza pandemiei de Covid-19, cel puțin până în data de 4 aprilie, contrar poziției majorității statelor membre ale Uniunii Europene, unde restricțiile au fost ridicate.

Autoritatea pentru Aviație din Grecia (CAA) a anunțat într-o conferință de presă că rămân în continuare obligatorii pentru călători testele PCR făcute cu 72 de ore înainte de intrarea în țară sau testul antigen făcut cu 24 de ore înainte de aterizarea în Grecia, excepție făcând anumite categorii de state, menționate special, relatează SchengenVisaInfo.com.

De asemenea, copiii peste 5 ani vor respecta aceleași condiții, informează sursa citată.

ADVERTISING

În schimb, cine deține certificat Covid-19 emis în state din UE, Spațiul Schengen, precum și în Australia, SUA și Canada este exceptat de la testare. La fel, cetăţenilor din țările conectate la baza de date EU DCC li se recunosc certificatele de către autoritățile grecești, prin urmare intrarea fără testare este permisă.

Lista acestor state poate fi consultată AICI.

Prin urmare, Ministerul de Externe precizează explicit că, cel puțin până în data de 4 aprilie, românii pot călători în Grecia în baza prezentării unuia din următoarele documente:

  • certificat de vaccinare european în termen de valabilitate (9 luni de la finalizarea imunizării cu doza dublă, doza unică pentru serurile care se administrează astfel sau doza booster);
  • certificat care atestă trecerea prin boală și care să fi fost emis ca urmare a obținerii unui rezultat pozitiv, prin intermediul unui test PCR ori a unui test rapid (antigen). Certificatul trebuie să fi fost emis după 14 zile de la obținerea primului rezultat pozitiv și are o valabilitate de maxim 180 de zile de la confirmarea acestuia;
  • rezultatul negativ al unui test PCR (efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Republicii Elene) ori al unui test rapid (efectuat cu maximum 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Republicii Elene).
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Toate celelalte categorii de persoane trebuie să prezinte, în continuare, OBLIGATORIU, unul dintre următoarele documente referitoare la COVID-19 (nu se aplică copiilor cu vârsta sub 5 ani):

  • rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Republicii Elene

SAU

  • rezultatul unui test rapid antigen negativ care să fi fost recoltat cu maximum 24 de ore anterior intrării în Republica Elenă. Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
ADVERTISING

Autoritățile elene pot efectua teste rapide, algoritmic, la punctele de control a trecerii frontierei. Fiind vorba de o testare rapidă, călătorul așteaptă pe loc, la frontieră, rezultatul testului”, mai informează MAE.

Conform SchengenVisaInfo.com, dacă rezultatul este pozitiv, persoana va intra în carantină timp de 5 zile și va putea ieși din izolare imediat ce simptomele dispar. Acestor călători li se mai cere și să poarte măști de tip FFP2 or N95 pentru cel puțin 5 zile după aceea. De asemenea, pasagerii și echipajul de pe aeronave trebuie să poarte măști pe parcursul zborului.

Menținerea restricțiilor nu este pe placul hotelierilor din Grecia, îngrijorați și de posibilele evoluții ale războiului din Ucraina.

De exemplu, președintele Asociației Hotelierilor din Thassos, Paris Paraschoudis, a declarat că până acum nu există anulări ale rezervărilor făcute anterior, dar nici nu există noi rezervări făcute din statele din vestul Europei, singura țară care manifestă un interes semnificativ pentru sezonul estival în Thassos fiind România, relatează publicația greacă ERT NEWS, citată de Rador și preluată de Profit.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇