Atenție, turiști! Vi se pregătește o nouă taxă la Mamaia

Atenție, turiști! Vi se pregătește o nouă taxă la Mamaia

Cine merge la vară la Mamaia va plăti o nouă taxă.

Turiștii vor fi puşi să achite la recepţia hotelului o taxă de oraș sau taxă turistică – 1% din valoarea totală a sejurului.

"În momentul de față taxa este în vigoare, doar că nu este încasată de la turiști, ci de la agenții economici cu unități de cazare. A fost introdusă la solicitarea patronatelor din Constanța-Mamaia. Ei au propus, în octombrie-noiembrie 2022, introducerea taxei turistice (...) Nu s-a putut vota această taxă de la finalul anului trecut (când s-au aprobat taxele și impozitele locale) deoarece, fiind vorba despre o taxă nouă, nu era timp să treacă etapele de transparență publică și riscau să rămână fără ea. Așa că au ales să o plătească ei câteva luni, apoi să facem această schimbare”, a explicat pentru Adevărul George Măndilă, consilier personal al primarului Vergil Chițac.

ADVERTISING

Patronii de hoteluri au solicitat acum însă ca taxa să nu mai fie încasată de la ei, ci de la turiști, aşa că aparatul Primăriei Constanța lucrează la proiectul de modificare şi până la mijlocul lunii mai taxa ar urma să fie încasată de la cei veniţi în vacanţă.  

Pe litoral, mai exista deja această taxă şi se încasează de la turişti la Mangalia, unde este 5 lei/zi şi la Eforie - 3 lei/zi.

La Mamaia, toți banii din taxa turistică vor ajunge în contul Organizației de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța, pe care o conduce chiar consilierul Măndilă. Acesta a calculat că va primi astfel sute de mii de euro pe an de la turiști şi susţine că banii vor fi investiți în promovare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Nu cred că taxa turistică va speria turiștii. Patronii, dacă exista riscul să sperie turiștii cu această taxă, și-ar fi asumat-o ei, dar au spus că așa îi va responsabiliza mai mult pe turiști. Sunt și alte orașe care au așa ceva. E vorba de 3 lei sau 5 lei. Cei 1% vor fi încasați la recepție. I-am întrebat pe patroni dacă nu iau în calcul că se vor certa cu turiștii care și-au achitat prin agenții, din timp, sejurul, iar când ajung la recepție li se cer banii pentru această taxă de 1%? Mi-au spus că o s-o plătească cu drag ”, susţine consilierul Măndilă.

ADVERTISING

Amintim că anul trecut în vară Primăria Constanța a fost acuzată că a alungat turiștii prin tarifele exagerate la parcare din Mamaia. Ulterior, taxa de parcare a scăzut de la 4 lei/ora la 1 leu/oră.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇