Valurile cauzate de furtunile puternice din ultimele zile au distrus o bucată din plaja de la Mamaia care a fost extinsă în ultimii cinci ani. S-au format dune mari de nisip pe aproape un kilometru. În plus, plaja de la Tuzla (mult mai mică) a dispărut cu totul.
Specialiștii spun că fenomenul este normal, iar la Mamaia totul va fi refăcut înainte de sezonul estival.
„Acest fenomen este unul normal, iar plaja încă nu a ajuns la nivelul maxim de eroziune. În urma eroziunii puternice a plajei se va stabiliza profilul acesteia, astfel încât intrarea în apă va fi una foarte lină”, a afirmat Administrația Bazinală Apele Române Dobrogea-Litoral, potrivit Știrile ProTV.
Potrivit lui Adrian Bîlbă, cercetător ştiințific, la mal s-a format o terasă de nisip înaltă, de aproape doi metri.
„Efectul de săpare a valului, brizanții de furtună sapă pe fund, mai aduc din scoicile proaspete, dar trag partea fină a nisipului. Imediat la mal deja avem un metru jumătate, doi, aproape spre doi metri", a declarat Adrian Bîlbă, vorbind despre situaţia de la Mamaia.
Plajele din Mamaia s-au lărgit în două etape, care s-au încheiat în 2015, respectiv 2021. Majoritatea au fost extinse cu cel puțin 300 de metri, iar lucrările costă un miliard de euro.
Situaţie dramatică la Tuzla
Acelaşi fenomen al valurilor uriaşe formate de vânt s-a întâmplat şi la Tuzla, unde o plajă superbă a dispărut peste noapte, după ce marea a înaintat 10-15 metri.
Valurile puternice din ultimele zile au tras nisipul în apă, iar acum pe plajă a rămăs o diferență de nivel de jumătate de metru. Cum nu există dig de protecție, aici forța valurilor este mai mare decât în alte locuri de pe litoral.
Aici plaja nu a fost cuprinsă în planul de combatere a eroziunii costiere.
"Această problemă rămâne și pe timpul verii, pentru că plaja la Tuzla este foarte, foarte mică. Sunt turiști mulţi, dar plaja e mică. Din păcate, nu a fost aprobat proiectul de înnisipare", spune primarul Rașid Taner, la Digi24.
De ce nu s-a lucrat şi la Tuzla explică Hristu Uzun, directorul ABADL: "În primul rând, se analizează zonele rezidențiale, în zona lui (Tuzla) e teren arabil la ora actuală. Concluziile ACB-ului, analiză cost - beneficiu, nu încadrau aceste zone ca să fie reabilitate. Pe de altă parte, erau alte zone cu potențial mult mai mare care trebuiau rezolvate".