Să ne amintim de ei. Mari sportivi care ne-au părăsit în 2020 - Maradona și Kobe Bryant, printre ei

Să ne amintim de ei. Mari sportivi care ne-au părăsit în 2020 - Maradona și Kobe Bryant, printre ei

AFP a trecut în revistă principalele decese din lumea sportului în anul 2020, în care ne-au părăsit doi uriaşi, Diego Maradona şi Kobe Bryant, precum și marele atacant italian Paolo Rossi.

1 ianuarie – David Stern

Fostul conducător emblematic al NBA între 1984 şi 2014 a decedat pe 1 ianuarie, la două săptămâni după ce a suferit o hemoragie cerebrală. Acest fiu al unui băcan din New York a transformat NBA într-o marcă mondială.

În mandatul său, Liga a trecut de la 23 la 30 de francize, unele mutându-se în alt oraş. Toate şi-au mărit considerabil veniturile, la fel ca jucătorii, dintre care unii, ca Michael Jordan sau Magic Johnson, au devenit vedete planetare multimilionare.

26 ianuarie - Kobe Bryant

Fostul baschetbalist vedetă din NBA a murit pe 26 ianuarie, când elicopterul său s-a prăbuşit lângă Los Angeles, în condiţii de ceaţă deasă. Alte opt persoane, printre care fiica sa Gianna, au decedat în acccident. Jucător emblematic al echipei Los Angeles Lakers între 1996 şi 2016, Kobe Bryant a câştigat de cinci ori NBA şi a fost de două ori campion olimpic cu "Team USA".

Criticat un timp pentru aroganţa şi egoismul său, sportivul născut în Philadelphia a fost capabil de o transformare salutară, arătând mai mult spirit de echipă şi devenind o vedetă de necontestat. A fost ales cel mai bun baschetbalist din NBA în 2008 şi se numără printre cei şapte jucători ce au înscris mai mult de 30.000 de puncte. S-a retras în 2016.

ADVERTISING

Anchetă în cazul morții lui Kobe Bryant: Ce a încercat pilotul să facă cu câteva clipe înainte de prăbușire

21 martie - Lorenzo Sanz

Cel care a fost preşedintele lui Real Madrid între 1995 şi 2000 a decedat pe 21 martie, după ce a contractat Covid-19. Sub conducerea sa, Real a câştigat de două ori Liga Campionilor, în 1998, după o pauză de 32 de ani, apoi în 2000. Sanz a fost înlocuit câteva luni mai târziu de Florentino Perez.

26 martie - Michel Hidalgo

Fostul selecţioner al echipei de fotbal a Franţei a decedat pe 26 martie, după ce a fost bolnav în ultimii ani. Cu "Les Bleus", avându-l cel mai bun jucător pe Michel Platini, a câştigat EURO 1984, primul mare trofeu al fotbalului francez, la doi ani după traumatizanta înfrângere la lovituri de departajare în faţa Germaniei în semifinalele Cupei Mondiale din 1982.

Cunoscut pentru aerul său bonom şi pentru că a îndrăgit jocul spectaculos, Hidalgo a fost numit selecţioner în 1976, în locul lui Ştefan Kovacs, şi a pregătit naţionala Franţei până în 1984, ceea ce a însemnat un record de longevitate pentru acest post.

12 aprilie - Stirling Moss

Legendă a sportului automobilistic, englezul s-a stins pe 12 aprilie, după o lungă suferinţă. Supranumit "campionul fără coroană", Moss a încheiat de patru ori pe locul 2 în Campionatul Mondial al piloţilor de Formula 1 (1955, 1956, 1957, 1958), eclipsat de argentinianul Juan Manuel Fangio, care i-a fost coechipier.

ADVERTISING

Între 1951 şi 1961, a câştigat 16 Mari Premii. A câştigat de asemenea Cursa de 24 de Ore de la Le Mans în 1956. Şi-a încheiat cariera în 1962 după un accident violent în urma căruia a fost o lună în comă şi a suferit o paralizie parţială timp de şase luni.

15 noiembrie - Ray Clemence

Portarul lui Liverpool (1967-1981) şi Tottenham Hotspur (1981-1988) şi al echipei Angliei a decedat pe 15 noiembrie. Suferea din 2005 de cancer de prostată.

A murit un portar legendar al lui Liverpool

25 noiembrie - Diego Maradona

Legendarul fotbalist argentinian a murit pe 25 noiembrie, din cauza unei crize cardiace, la trei săptămâni după ce fusese operat pentru îndepărtarea unui hematom subdural. Considerat unul dintre cei mai mari fotbalişti din toate timpurile, Maradona a dobândit statutul de "semizeu" în Argentina şi pentru numeroşi fani din lumea întreagă.

Acest dribleur fără pereche, înalt de 1,65 m, a lăsat o urmă de neşters la Boca Juniors, echipa de suflet din Buenos Aires, şi la Napoli, unde a evoluat între 1984 şi 1991, după o experienţă la Barcelona. Cu echipa Albiceleste (91 de selecţii, 34 de goluri), a fost campion mondial în 1986 cu o echipă pe care a dus-o aproape de unul singur la câştigarea trofeului, construindu-şi legenda cu faimosul gol înscris cu "mâna lui Dumnezeu", apoi cu incredibilul său slalom în acelaşi meci cu Anglia din sferturi de finală.

ADVERTISING

După ce a agăţat ghetele în cui, celebrul număr 10 a avut mari probleme cu drogurile şi alcoolul, fiind de mai multe ori aproape de moarte. A fost şi antrenor cu rezultate neconvingătoare, mai ales la naţionala Argentinei (2008-2010).

Diego Armando Maradona a murit

8 decembrie - Alejandro Sabella

Sabella, selecţionerul Argentinei la Cupa Mondială 2014 din Brazilia, unde Messi şi colegii săi au ajuns până în ultimul act, a încetat din viaţă pe 8 decembrie, în urma unui cancer, la vârsta de 66 ani. Spitalizat la Buenos Aires de la finele lunii noiembrie din cauza unor probleme cardiace legate de cancerul său, Sabella a contractat acolo o infecţie nosocomială.

Selecţioner al naţionalei Albiceleste între 2011 şi 2014, Sabella a pus capăt carierei sale de antrenor după Mondialul brazilian, la care Argentina a fost învinsă în finală, cu 1-0 după prelungiri, de Germania.

Fotbalul mondial, în doliu după un nou deces în Argentina

9 decembrie - Paolo Rossi

Fostul atacant al lui Juventus Torino şi al naţionalei Italiei a decedat pe 9 decembrie. Rossi a condus Squadra Azzurra la câştigarea Cupei Mondiale 1982 din Spania, fiind cel mai bun marcator al competiţiei, cu şase goluri, dintre care trei împotriva Braziliei.

Alături de Platini şi Boniek a format un redutabil trio la Juve, unde a colecţionat trofeele: Cupa Campionilor Europeni, Serie A, Cupa Italiei, Cupa Cupelor şi Supercupa Europei.

O legendă a fotbalului din Italia a murit

13 decembrie - Otto Baric

Fostul selecţioner al Croaţiei şi o figură emblematică a fotbalului din această ţară, a încetat din viaţă pe 13 decembrie, la Zagreb, la vârsta de 87 de ani. Pe parcursul unei cariere de 44 ani, Otto Baric a condus numeroase echipe din Croaţia, Germania, Turcia şi Austria, ţară a cărei naţională a pregătit-o între 1999 şi 2001.

14 decembrie - Gerard Houllier

Fostul antrenor al lui PSG, Lyon şi Liverpool s-a stins în noaptea de 13 spre 14 decembrie, la câteva zile după o operaţie pe cord. Houllier i-a adus lui PSG în 1986 primul său titlu de campioană a Franţei, dar Anglia este ţara în care fostul profesor de engleză a devenit o legendă: sub conducerea sa între 1998 şi 2004, Liverpool a fost aproape de câştigarea campionatului şi a reuşit un an 2001 excepţional, cu cinci trofee cucerite (Cupa, Cupa Ligii, Supercupa Angliei, Cupa UEFA şi Supercupa Europei).

Cu Lyon, acest tehnician novator a adăugat palmaresului său două titluri de campion al Franţei în 2006 şi 2007. A fost selecţioner al reprezentativei Franţei în 1992 şi 1993, numele fiind asociat pentru totdeauna cu una din cele mai mari traume din istoria acestei naţionale, ratarea calificării la Cupa Mondială 1994 după meciul pierdut cu Bulgaria (1-2) pe Parc des Princes.

Gerard Houllier a murit

25 decembrie - K.C. Jones

Legenda echipei Boston Celtics, de 12 ori campion al NBA ca baschetbalist şi antrenor, a încetat din viaţă pe 25 decembrie, la vârsta de 88 de ani.

A murit K.C. Jones, una dintre legendele NBA


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇