Radu Paraschivescu explică de ce nu îl consideră rasist pe Sebastian Colțescu

Radu Paraschivescu explică de ce nu îl consideră rasist pe Sebastian Colțescu

Scriitorul Radu Paraschivescu a explicat motivul pentru care nu îl consideră rasist pe Sebastian Colțescu, arbitrul acuzat că a avut o astfel de remarcă la adresa antrenorului secund de la Istanbul BB, Pierre Webo.

Analistul Digi Sport a menționat că e o mare diferență între a te adresa cuiva cu „ăla negru” față de a i te adresa cu „negrul ăla”.

"Poți să-i zici 'negru' cu condiția să accepți, printr-o demonstrație filologică, că 'negru' nu e un cuvânt rasist. L-am văzut pe Mbappe jignit de insultarea colegului său de competiție. M-aș duce la Mbappe și l-aș întreba dacă 'Le Rouge et le Noir', romanul lui Stendhal, e un titlu rasist. Aș fi curios ce spune el despre asta. Nu vă supărați, e un bulgăre de inflamare care nu are nimic de-a face cu rasismul.

ADVERTISING

Cei de la PSG s-au simțit jigniți prin contaminare. Primii jigniți au fost cei de la Istanbul. S-au simțit jigniți pentru că 'negru' seamănă cu 'negro' (n.r. - termen jignitor în spaniolă), 'nigger' (n.r. - în engleză), 'negre' (n.r. - în franceză). Dacă arbitrul era neamț sau austriac și ar fi spus în limba sa, nimeni n-ar fi sesizat nimic. Nu s-ar fi întâmplat nimic, nu era nimeni acuzat. Este un giumbușluc filologico-semantic. Atâta tot. Dacă izgonim cuvintele din limbă, trebuie s-o facem până la capăt. De pildă, mișcarea BLM e una fondată și denumită de negri. Ei au numit-o așa. Noi, dacă folosim substantivul 'negru', devenim rasiști. Ei îl pot folosi. Înseamnă monopol asupra cuvintelor. Ne ducem în Orwell cu așa ceva, nu vă supărați. Da? Pe de altă parte, 'ăla negru' nu e deloc același lucru cu 'negrul ăla'. E o diferență aici, una la care țin", a explicat Radu Paraschivescu la Digi Sport.

ADVERTISING

Amintim că arbitrul român Sebastian Colțescu e acuzat de rasism, pe motiv că i s-ar fi adresat unui antrenor secund de la Istanbul BB, Piere Webo, cu apelativul „negru”.

Totul a început în minutul 13, când antrenorul secund de la Basaksehir arbitrul de rezervă Sebastian Colțescu l-a numit „negru” pe Webo.

Imediat, atacantul Demba Ba, aflat în tribună, a venit la Colțescu și l-a întrebat: „Ai spus negru? De ce ai spus negru?”.

„Ești rasist”, i-a spus și antrenorul Okan Buruk lui Colțescu.

Totodată, Demba Ba l-a întrebat pe Colțescu de ce nu le spune „albi” jucătorilor cu acest ten.

ADVERTISING

Meciul s-a reluat abia miercuri, dar brigada din România nu s-a mai aflat pe teren, fiind trimisă acasă de UEFA.

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro

Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇