"Nu am spus niciodată că cineva m-a agresat sexual" | Îngrijorare după ultima apariție a lui Shuai Peng

"Nu am spus niciodată că cineva m-a agresat sexual" | Îngrijorare după ultima apariție a lui Shuai Peng

WTA, instanţa care patronează circuitul profesionist feminin de tenis, şi-a reafirmat luni „îngrijorarea” privind soarta jucătoarei Shuai Peng, în ciuda unui interviu acordat de jucătoarea chineză pentru prima oară de la mesajul său exploziv privind agresiunile sexuale la care ar fi fost supusă, relatează AFP.

În prima sa luare de poziţie publică în acest caz, jucătoarea a respins orice agresiune sexuală.

"Mai întâi, vreau insist asupra unui punct foarte important: eu nu am spus niciodată că cineva m-a agresat sexual", a declarat Shuai Peng pentru jurnalul singaporez Lianhe Zaobao, un cotidian în limba chineză, dar inaccesibil în China, cu ocazia unui eveniment sportiv desfăşurat duminică la Shanghai.

ADVERTISING

"Sunt multe neînţelegeri în această afacere de ordin personal", a adăugat campioana chineză, în cursul unui interviu filmat cu telefonul mobil.

Anterior, o jurnalistă chineză a postat duminică pe Twitter o scurtă înregistrare video cu Shuai Peng. În videoclipul respectiv, care durează doar şapte secunde, Shuai Peng poate fi văzută discutând cu Yao Ming, legendarul baschetbalist chinez care a evoluat în NBA.

Shuai Peng şi Yao Ming pot fi văzuţi, de asemenea, într-o fotografie realizată cu ocazia unui eveniment de promovare a schiului nordic la Shanghai. În fotografia publicată duminică mai apar alte două personalităţi ale sportului chinez, navigatoarea Xu Lijia şi fostul jucător de tenis de masă Wang Liqin. În spatele lor se vede podul Yangpu din Shanghai şi banner-ul "FIS Cross-Country Skiing China City Tour".

ADVERTISING

Dar WTA şi-a exprimat din nou, luni, "îngrijorarea" faţă de subiectul Shuai Peng.

"Aceste apariţii publice nu risipesc temerile WTA în privinţa siguranţei jucătoarei şi a capacităţii sale de a comunica fără cenzură şi impunere", a reacţionat WTA.

Shuai Peng a asigurat, duminică, pentru jurnalul Lianhe Zaobao că este un om liber.

La începutul lunii noiembrie, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare chineză Weibo, care a dispărut rapid, Shuai Peng (35 ani) a descris o relaţie sentimentală sinceră, dar controversată cu fostul vicepremier chinez Zhang Gaoli.

ADVERTISING

Jucătoarea a făcut referire la un raport sexual "forţat" cu oficialul chinez, căsătorit şi cu 40 de ani mai în vârstă, înainte şi după ce acesta nu a mai ocupat funcţii la vârful regimului comunist.

Gaoli Zhang a fost în perioada 2013-2018 unul din cei şapte cei mai importanţi oameni politici din China.

Mesajul a fost rapid şters de cenzura chineză şi Shuai Peng, fostă numărul unu mondial la dublu, a dispărut timp de mai multe zile în noiembrie. Jucătoarea a reapărut pe 21 noiembrie, într-un restaurant din Beijing, iar apoi la un turneu organizat în capitala Chinei, potrivit mai multor videoclipuri publicate de presa oficială. Ea a avut ulterior două videoconferinţe cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic.

De asemenea, o copie a unui e-mail atribuit jucătoarei şi în care era scris "totul este bine", a fost, de asemenea, făcută publică, însă WTA a pus la îndoială autenticitatea documentului.

Drept urmare, conducerea circuitului profesionist feminin de tenis a decis să anuleze toate turneele WTA programate în perioada următoare în China, până la lămurirea situaţiei lui Peng Shuai.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇