Italia scrie cea mai frumoasă poveste și devine campioana Europei după lovituri de departajare în fața Angliei

Italia scrie cea mai frumoasă poveste și devine campioana Europei după lovituri de departajare în fața Angliei

Italia a devenit campioana Europei pentru a doua oară în istorie, după ce a învins țara gazdă Anglia pe Wembley după executarea loviturilor de departajare.

După 1-1 la capătul celor 120 de minute de joc regulamentar, Italia a învins cu 3-2 la lovituri de departajare pe Anglia, lovituri unde Rashford, Sancho și Saka au ratat unul după altul.

Emoțiile au început încă de la intonarea imnurilor, când God Save The Queen s-a auzit din piepturile a peste 82.000 de englezi, creând o atmosferă de zile mari pe bătrânul Wembley. Iar debutul a fost încântător exact pentru formația Albionului.

În minutul 2, mai exact minutul 1 și 56 de secunde, Luke Shaw a marcat cel mai rapid gol din istoria finalelor Campionatului European. După un contraatac extrem de rapid, imediat după un corner italian, Trippier a centrat perfect din flancul drept, Shaw, starul lui Man.United era singur și nemarcat, iar șutul său tare și pe jos a lovit stâlpul din dreapta mai întâi și a intrat în plasa lui Donnarumma.

Senzația că Italia este buimăcită, fără soluții, senzația că Mancini nu are idei și mai ales că Anglia închide perfect toate culoarele din defensivă a fost una extrem de prezentă pe întreaga durată a primei manșe.

Italia practic a avut o singură mare ocazie, șutul lui Chiesa din minutul 34, de la distanță, șut care a mers foarte puțin alături de poartă.

În rest, multă neputință din partea lui Insigne și compania, iar Anglia a știut foarte matur să conserve acest rezultat fragil, chiar dacă nu a mai avut și alte șanse de gol la poarta lui Donnarumma.

Chiar și cu trei fundași, Southgate a închis la perfecție toate culoarele și la finalul primului mitan englezii se găseau la 45 de minute de cea mai mare performanță din 1966 încoace.

Și așa cum se întâmplă și la un veritabil meci de box de super clasă, cum Angliei i-a aparținut prima repriză, Italia a venit mai bine montată de la cabine și a avut cel mai important cuvânt de spus la reluare.

ADVERTISING

Toată insistența italienilor, care au și schimbat de două ori în minutul 52, Cristante și Berardi intrând pe gazon, s-a concretizat în minutul 67, cu golul veteranului Leonardo Bonucci.

Un gol venit după o lovitură de colț, Chielini l-a blocat în careul mic bine pe Stones, mingea a lovit și bara, a fost atent Bonucci, care a reluat în plasă din câțiva metri pentru 1-1.

Italia era echipa renăscută la viață, plină de energie și forță, care a mai continuat apoi să aibă șanse de gol și după egalare.

Finalul de partidă a găsit două formații care nu au mai riscat foarte mult, de o parte și de alta. S-a intrat în prelungiri cumva meritat, cu scorul de 1-1, așadar un nou meci de 120 de minute pentru ambele eroine.

După prelungiri, perioadă în care nu au fost prea multe faze de gol, o perioadă mai degrabă anostă, s-a trecut la executarea loviturilor de departajare. Italia a început mai slab și a ratat prin Belotti, iar Anglia conducea cu 2-1 după reușita superbă a lui Maguire.

Bătrânul Bonucci a egalat la doi, iar de aici englezii au început o serie monumentală de ratări, prin Rashford, Sancho și apoteotic Saka.

Golul decisiv de 3-2 a fost semnat de Bernardeschi, iar Italia se poate bucura de un nou titlu european, al doilea din 1968 încoace.

Anglia rămâne fără acest trofeu în panoplie, având doar CM din 1966, trofeu cucerit tot pe teren propriu, grație celebrului Bahramov.

Desfășurarea întâlnirii:

APĂRĂ DONNARUMMA LOVITURA LUI SAKA! ITALIA ESTE CAMPIOANĂ EUROPEANĂ!!!

INCREDIBILLLLLL! Pickford o ține în viață pe Anglia. Jorginho ratează după ce trage atât de slab, tocmai el, maestrul penaltiurilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Jadon Sancho ratează și el!!!! Donnarumma scoate, bate Jorginho acum și dacă marchează Italia e campioană europeană!!

GOOOOOL Italia! 3-2, conduc peninsularii, șut Bernardeschi simplu, tare și pe centru!!

Rashford ratează!!! A șutat atât de slab, șut în bara din stânga, nu a avut elan, nu a avut nimic această lovitură..

Bonucci marchează încă o dată în seara asta, face 2-2, cu mari emoții însă!

GOOOOOOL Harry Maguire! 2-1 Anglia, șut la vinclu, Anglia are o mână pe trofeu.

Belotti ratează, Pickford se duce în stânga și scoate în lateral, excepțional!!

GOOOOOL Anglia, 1-1, Harry Kane bate și el impecabil, deși Donnarumma ghicise colțul!

GOOOOL Italia, 1-0, Berardi bate sec în stânga sa!

INFO: Domenico Berardi va deschide seria Italiei.

INFO: Se bate la poarta din stânga, unde sunt suporterii englezi. Italia va începe prima această serie!

INFO: O singură altă finală de European s-a mai terminat la penaltiuri, în 1976, când Cehoslovacia trecea de Germania prin acel celebru Panenka.

FINAL DE MECI, vom avea lovituri de departajare!

Min.120: Două schimbări și pentru englezi, intră Sancho și Rashford, ies Henderson și Walker.

Min.117: Emerson iese și intră Florenzi în echipa Italiei.

Min.114: Jorginho ia doar galben după o fază urâtă la Grealish, foarte dură intrarea!

Min.111: Ce intervenție uluitoare are Chielini în fața lui Steling, intervenție cât un gol, cât un Campionat European practic!

Min.107: Șut de la distanță din lovitură liberă al lui Bernardeschi, se bâlbâie Pickford, dar totuși prinde balonul.

Min.106: Galben pentru Maguire, pentru un fault la Belotti.

ÎNCEPE ȘI ULTIMA PARTE A PRELUNGIRILOR!

ADVERTISING

PAUZĂ, se va schimba terenul, o repriză mai degrabă anostă.

Min.103: Șansă mare Italia, după ce centrarea lui Emerson a fost respinsă de Pickford la timp.

Min.99: Iese și Mount de la englezi, intră Grealish.

Min.97: Philips reia o ghiulea de la 30 de metri, deloc departe de poartă.

Min.95: Chielini salvează o fază grea și respinge în corner o centrare a lui Sterling. Intră Locatelli în locul lui Veratti.

ÎNCEPE PRIMA REPRIZĂ DE PRELUNGIRI!

INFO: Schimbare la italieni, intră Belotti în locul lui Insigne.

FINAL DE MECI, vom avea prelungiri însă, 30 de minute în câte două reprize a 15 minute.

Min.95: Chielini ia un galben după un fault extrem de dur la Saka.

Min.90: 6 minute de prelungire!

INFO: Un spectator a intrat pe gazon, jocul e întrerupt!

Min.85: Chiesa nu mai poate continua, intră Bernardeschi în locul său.

Min.84: Insigne vede galben, pentru o piedică pusă, lovitură liberă Anglia.

Min.80: Pare o accidentare deosebit de serioasă la Chiesa..

INFO: Italia are acum o posesie de 75 la sută!

Min.73: Berardi singur cu Pickford reia din voleu peste bară. Rice iese la englezi și intră Henderson, căpitanul lui Liverpool.

Min.70: Italia pare o echipă renăscută, activată din nou. Saka intră în locul lui Trippier la englezi, se revine la formula 4-3-3.

Min.67: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL Italiaaaaaa! Bonucci egalează pe tabelă după o fază în care în fine defensiva engleză a fost făcută șah-mat, la capătul unui corner. Chielini a știut bine cum să îl încurce pe Stones, balonul a lovit și bara, în fine, e 1-1, avem meci, avem finală de EURO!

Min.64: Donnarumma scoate de sub bară lovitura de cap a lui Stones după un corner.

Min.62: Chiar cea mai bună ocazie a Italiei, iarăși Chiesa iese la rampă! Șutul său de la 15-16 metri după o incursiune impetuoasă e scos în lateral de Pickford. E pentru prima dată când pare că defensiva britanică se clatină!

Min.57: Reluare spre poartă a lui Maguire cu capul, mult alături, însă acesta e doar al doilea șut la poartă al englezilor după gol, cât de ciudat pare. La faza imediat următoare, Italia are o șansă bună, dar șutul lui Insigne din unghi e boxat de portar.

Min.55: Încă un galben văzut de italieni, Bonucci îl vede, pentru un fault la Sterling.

Min.54: Două schimbări făcute de italieni, intră Cristante și Berardi, ies Barella și Immobile.

Min.50: Lovitură liberă deosebit de periculoasă pentru Italia, cental, la 20 de metri, după o împingere a lui Sterling la Insigne. Același Insigne reia mult peste...

Min.47: Barella vede primul galben al partidei, după un fault la Kane.

ÎNCEPE PARTEA SECUNDĂ!

PAUZĂ pe Wembley, Anglia e la 45 de minute de marele trofeu!

Min.48: Șut de la distanță Bonucci, mult aiurea și alături.

Min.46: Șut Immobile de la distanță, Stones se opune cu corpul său, apoi Veratti trage de la 20 de metri, dar slab, prinde Pickford.

Min.45: 4 minute de prelungire!

Min.42: Insigne pierde o minge atât de simplă în atac și e o senzație de neputință în teren din partea italienilor, o senzație pregnantă în toată prima repriză.

Min.34: Cea mai mare șansă de gol a Italiei!! Chiesa trage de la 20-25 de metri, pe jos, puternic, balonul se scurge chinuitor de aproape de bara din stânga a lui Pickford..

Min.30: Englezii se apără perfect, Italia nu găsește niciun culoar de pătrundere în careul lui Pickford.

INFO: Jorginho pare să aibă probleme serioase de sănătate, dar a revenit totuși pe gazon, deși în locul său se pregătea să intre Cristante.

Min.21: Accidentare suferită de Jorginho, răstimp bun pentru ca Mancini să aibă o discuție utilă cu câțiva jucători pentru a mai oferi anumite sfaturi.

Min.17: Italia are o posesie mai mare, de 58 la sută, dar acest lucru nu mai contează acum, având în vedere rezultatul de pe tabelă.

INFO: Prim sfert de oră terminat pe Wembley. Italia nu a pus nici măcar o singură dată pericol la poarta lui Pickford. Mancini are multe răspunsuri de găsit pe parcursul partidei..

Min.12: Corner avut de englezi, dar Donnarumma iese cu calm și prinde balonul.

INFO: A început să plouă pe stadionul Wembley din Londra.

Min.7: Șut Insigne din lovitură liberă directă, ușor peste poarta lui Pickford.

INFO: Italia știe că trebuie să iasă la joc, trebuie să depășească aceste momente de buimăceală, imediat după golul lui Shaw.

Min.2: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL Anglia!!!!! Ce debut nebun de meci, delir pe Wembley! Ce contraatac școală reușit de englezi, Trippier centrează de pe flancul drept, îl vede pe Shaw liber, șut pe jos și tare, mingea atinge bara și intră în plasă. 1-0!!

Min.2: Corner pentru italieni după o neînțelegere crasă între Maguire și Pickford.

ÎNCEPE PARTIDA!

21.58: Emoționante momentele de la imnuri, în special de la imnul gazdelor, cântat din piepturile a peste 82.000 de englezi. În lojă era și familia regală, reprezentată de Prințul William, ducesa Kate, dar și băiatul lor George.

21.55: Urmează chiar acum cele două imnuri de stat!

21.54: Îi vedem și pe cei 22 de jucători la vestiare, pregătiți să intre pe teren. Intră chiar acum trupa Italiei!

21.52: Eder, omul care a marcat golul decisiv al Portugaliei în ultima finală de EURO, aduce trofeul Henri Delaunay și îl prezintă fanilor.

21.46: Începe acum ceremonia de încheiere, peste 90.000 de oameni sunt prezenți în arenă, capacitatea este deschisă la finală la 100 la sută. Peste 150 de oameni ajută pe gazon la această ceremonie, printre care și 24 de dansatori. Muzica este oferită de DJ-ul Martin Garrix.

21.44: Suntem pe Wembley cu imagini. atmosfera este una senzațională, de mare meci, de mare finală. Are loc un joc de lumini interesant chiar pe gazon.

21.30: Italia a triumfat în singurul său Campionat European pe care îl are în vitrină la ediția din 1968, doar a treia ediție de CE, după un ultim act în care a dispus de Iugoslavia. Puteți urmări povestea de atunci în VIDEO-ul de mai jos:

21.27: Primele imagini de la Londra le vom vedea de la 21,30, când vom urmări o mică ceremonie de încheiere a acestei imense competiții care a debutat la Roma pe 11 iunie, acum fix o lună.

21.05: Au fost probleme serioase de securitate de Wembley, după ce sute de fani englezi fără bilet au încercat să pătrundă pe stadion. S-au dat lupte între stewarzi și suporteri, iar oamenii de ordine au fost cumva luați prin surprindere de reacțiile violente ale fanilor.

21.00: Avem echipele de start pentru aceasta întâlnire de gală:

Anglia: Pickford - Walker, Stones, Maguire - Trippier, Phillips, Rice, Shaw - Mount, Kane, Sterling.
Selecționer: Gareth Southgate.

Italia: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson - Barella, Jorginho, Verratti - Chiesa, Immobile, Insigne.
Selecționer: Roberto Mancini.

20.31: ”Vreau să vă transmit tuturor felicitările mele și ale familiei mele pentru că ați ajuns în finala Campionatului European și să vă trimit urările mele de bine pentru mâine cu speranța că istoria va înregistra nu numai succesul dumneavoastră, ci și spiritul, angajamentul și mândria cu care v-ați condus voi înșivă”, a fost scrisoarea trimisă de Regina Elisabeta către echipa Angliei, înainte de această mare finală.

20.20: Fondul de premii pentru Euro 2020 este de 331 de milioane de euro, astfel că dacă Anglia va triumfa la ea acasă, va primi din partea UEFA suma de 33,25 milioane de euro, dacă se impune în premieră la Campionatul European, în timp ce Italia va câștiga suma de 34 de milioane.

20.10: Cu ceva ore înainte de start, zeci de mii de fani englezi și nu numai sunt în fața stadionului Wembley, iar atmosfera este una senzațională:

Italy fans celebrate beating England in Euro 2020 final at Wembley

20.00: Vă prezentăm mai jos parcursul celor două formații până să ajungă în această finală continentală, o premieră pentru Anglia:

Italia

Grupa A

3-0 cu Turcia
3-0 cu Elveția
1-0 cu Țara Galilor

Optimi: 2-1 cu Austria (după prelungiri)
Sferturi: 2-1 cu Belgia
Semifinala: 2-1 cu Spania (după penaltiuri)

Anglia

Grupa D

1-0 cu Croația
0-0 cu Scoția
1-0 cu Cehia

Optimi: 2-0 cu Germania
Sferturi: 4-0 cu Ucraina
Semifinala: 2-1 cu Danemarca (după prelungiri)

Va fi cel mai urmărit meci de până acum de la EURO 2020, marea finală, ultimul act care le opune pe cele două mari forțe ale Bătrânului Continent, Italia vs Anglia. Italienii au avut un parcurs fantastic la acest European, par de departe marii favoriți prin prisma jocului prestat, însă nu trebuie să uitam că Anglia joacă acasă și are șansa de a câștiga primul mare trofeu după 55 de ani de așteptare. Spinazzola și Foden sunt singurii indisponibili ai acestei finale. Cele două grupări s-au întâlnit ultima dată în 2018, meci amical terminat la egalitate, scor 1-1.

Ca joc oficial, avem o ultimă partidă la CM 2014, în grupe, când Italia se impunea cu 2-1. Avem însă și partida de la EURO 2012, când tot Italia triumfa la penaltiuri în sferturi de finală. Ultima victorie a Albionului vine tot din 2012, meci amical, scor 2-1.

Echipele probabile:

Italia: Donnarumma - Emerson, Chiellini, Bonucci, Di Lorenzo - Verratti, Jorginho, Barella - Insigne, Immobile, Chiesa.

Italy vs. England Euro 2020 final: Tale of the tape | ESPN FC

Anglia: Pickford - Shaw, Maguire, Stones, Walker - Phillips, Rice - Sterling, Mount, Saka - Kane.

Arbitru: Bjorn Kuipers (Olanda).

Partida va fi televizată pe ProTV.

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Darren Cahill i-a transmis un mesaj emoționant lui Ashleigh Barty, după titlul cucerit la Wimbledon

Dinamo București are un nou antrenor - oficial

Papa Francisc a ţinut slujba de duminică de la balconul spitalului în care e internat (Video)

Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro

Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din fotbal!