Ecuadorul învinge Qatarul la deschiderea Cupei Mondiale 2022

Ecuadorul învinge Qatarul la deschiderea Cupei Mondiale 2022

Ecuador a învins Qatar cu 2-0 în meciul de deschidere al Cupei Mondiale 2022 din țara arabă gazdă, în grupa A a celui de-al 22-lea turneu final de Campionat Mondial.

Golurile au fost marcate, ambele, de Ener Valencia, atacantul lui Fenerbahce, în minutele 16 și 31. Același jucător a avut și un gol anulat în minutul 3.

Cupa Mondială din Qatar a început cu o ceremonie grandioasă în care am putut să ne impregnăm de farmecul Orientului, de mișcările unduioase ale dansurilor arabe, de ritmurile deosebite care parcă pleacă din profunzimile nisipului ars de Soare. L-am putut revedea pe marele actor Morgan Freeman, ne-am amintit de imnurile și de mascotele fostelor Cupe Mondiale, am revăzut puțin din farmecul fiecărei țări prezente la acest festival al fotbalului mondial, care are loc o dată la 4 ani.

După discursurile de rigoare, ale șefului statului Qatar, dar și ale președintelui FIFA, Gianni Infantino, meciul începea pe o căldură înăbușitoare, pe un stadion Al Bayt neîncăpător pentru fanii gazdelor, acompaniați e drept și de circa 5000 de fani pătimași veniți din America de Sud.

Păcat că pe teren lucrurile au stat extrem de rău pentru Qatarul de pe locul 50 mondial FIFA. Ecuadorul începea perfect cu gol în minutul 3, gol semnat de Ener Valencia cu capul din careul mic, însă anulat cumva inexplicabil pentru câteva minute, pentru poziție de offside, după semnalizarea din camera VAR. A fost arătată totuși o imagine după aceea, în care se vede un vârf de gheată al unui atacant ecuadorian, ceea ce dovedește justețea deciziei, conform regulamentelor.

Dar Ecuadorul tot a marcat prima, după un penalti făcut de un portar qatarez Al Sheeb cel puțin..șovăielnic. Același Valencia a marcat fără emoții, iar același atacant al lui Fenerbahce a făcut dubla în minutul 31 după o lovitură de cap splendidă, ulterior centrării de pe flancul drept a lui Preciado.

ADVERTISING

Lucrurile s-au liniștit mult după pauză, Ecuador a văzut cu ce națională are de-a face, a apăsat pe pedala de frână și a lăsat puțin Qatarul să domine jocul, o dominare cu multe ghilimele de rigoare, căci naționala gazdă nu a putut să pună în pericol gruparea ecuadoriană, prin nicio ocazie concretă de gol în toate cele 45 de minute disputate.

Un debut perfect așadar pentru Țara Condorilor, care au mai bifat o victorie și acum 8 ani la precedenta Cupă Mondială la care au participat, 2-1 cu Honduras, un meci în care din nou Ener Valencia a bifat o dublă.

În această grupă A se va mai desfășura în prima etapă un meci, e vorba de Olanda - Senegal, luni de la ora 18.

Desfășurarea întâlnirii:

FINAL de meci, Ecuador învinge cu 2-0!

Min.89: Iese Estrada și intră Rodriguez, iese Caicedo și intră Franco, schimbări la Ecuador.

INFO: Peste 67.000 de oameni prezenți la acest meci.

Min.85: Muntari încearcă o reluare splendidă, un lob superb, Galindez era ieșit din poartă, dar balonul a atins plasa de pe transversală.

Min.79: Sarmiento ratează o ocazie monumentală din mijlocul careului, însă se fluierase offside anterior.

INFO: Afif vede și el un galben.

Min.77: Cifuentes îi ia locul lui Valencia, accidentat între timp.

Min.74: Trage Afif un șut care putea fi periculos pe poarta sud-americanilor. Din păcate departe de țintă.

Min. 71: Două schimbări la Qatar, iese Al Haydous, intră Waad, intră Muntari în locul lui Almoez.

Min.67: Prima schimbare pentru Ecuador, iese Ibarra și intră Sarmiento.

INFO: Ritmul este unul mai lent, Ecuador și-a dat seama cu cine are de-a face pe teren și a apăsat pe pedala de frană după pauză.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Min.61: Primă fază importantă a formației lui Felix Sanchez, diagonală Karim, Miguel vine la finalizare cu o lovitură de cap, mult alături.

INFO: Jhegson Mendez ia și el un cartonaș galben.

Min.55: Ibarra reia frumos de la marginea careului, iar Al Sheeb are o primă intervenție frumoasă, de portar adevărat.

Min.51: Preciado șutează de la mare distanță, mult peste poartă.

ÎNCEPE PARTEA SECUNDĂ!

PAUZĂ, 2-0 pentru Ecuador!

Min.49: Prima ocazie mare a Qatarului! Almoez reia cu capul din 7-8 metri, singur cu portarul, alături...

INFO: 5 minute de prelungire!

Min.42: Valencia, eroul Ecuadorului de până acum, s-a accidentat destul de serios..

Min.36: Încă un galben pentru gazde, mulți nervi deja, Karim Boudiaf.

Min.33: Primul șut la poartă al Qatarului, Hassan încearcă ceva fantezist de la distanță, mult aiurea.

Min.31: GOOOOOOOOOOOOOOL ECUADOOOOR! 2-0, Ener Valencia face dublă, o lovitură de cap impecabilă a atacantului sud-american, după o centrare de mare efect de pe partea dreaptă semnată de Preciado.

Min.28: Un nou șut ecuadorian, de la distanță acum, care se duce însă departe de țintă. Între timp, Caicedo vede și el galben.

Min.20: Inițiativa aparține clar Ecuadorului, Qatar nici măcar nu s-a apropiat de poarta adversă. Qatarul mai primește un galben prin Almoez.

Min.16: GOOOOOOOOOOOOOL ECUADOR!!! Ener Valencia îl păcălește pe portar și de data aceasta nimic nu mai poate opri naționala din America de Sud să conducă pe tabelă, 1-0!

Min.15: Penalti primit de Ecuador! Alsheeb îl faultează pe Valencia, fault fără dubii, Orsato nu are emoții și îi dă și cartonaș galben portarului.

ADVERTISING

INFO: Ni s-a dat imaginea din camera VAR care dovedește offside-ul, e vorba doar de un vârf de gheată în fața liniei fundașilor.

Min.12: Centrare în careu din corner semnată de Gonzalo Plata, respinge Khoukhi.

Min.6: Toate reluările VIDEO nu ne ajută să înțelegem care este motivul real pentru care acel gol a fost anulat de arbitri.

INFO: Atenție! Golul a fost anulat, după o poziție de offside cercetată în camera VAR. Este o decizie cel puțin discutabilă a arbitrilor din camera VAR.....

Min.2: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL ECUADOOOOOR! Primul gol de la acest Campionat Mondial vine după o gafă în lanț în defensiva gazdă. O ieșire total aiurea a portarului qatarez, iar apoi Alsheeb se încurcă cu un fundaș, Ener Valencia primește o pasă în careul mic și punctează cu capul. 1-0!!

A ÎNCEPUT PARTIDA, A ÎNCEPUT ACEASTĂ CUPĂ MONDIALĂ!

INFO: Qatar e pe locul 50 în clasamentul FIFA, Ecuador pe 44. Țara gazdă e evident o debutantă la turnee finale, în timp ce Ecuador are 4 prezențe.

17.54: Cei 22 de jucători intră acum pe gazon. Ne pregătim să ascultăm cele două imnuri de stat.

17.52: Sunt imagini din nou de pe Al Khor din Doha. Urmeza primul meci. Cele două echipe sunt la vestiare încă. Președintele FIFA Gianni Infantino ține un discurs.

Echipele de start: 

Qatar (5-3-2): Saad Alsheeb – Pedro Miguel, A. Hassan, Homad Ahmed, B. Hisham, B. Khoukhi – Hassan Alhaydos, A. Hatem, K. Boudiaf – Akram Afif, A. Ali.

Ecuador (4-4-2): Hernan Galindez – Felix Torres, Piero Hincapie, Estupian, A. Preciado – Romario Ibarra, G. Plata, J. Mendez, Moices Caicedo – M. Estrada, Ener Valencia.

Ceremonia a luat sfârșit. De acum înainte ne pregătim de startul marelui meci, la 18, între gazda Qatar și Ecuador!

17.10: Este un foc grandios de artificii acum pe stadionul Al Khor, mai multe sute de suporteri sunt pe teren și flutură din steaguri, bucurându-se alături de toate mascotele din istoria Cupei Mondiale. O ceremonie de deschidere cu adevărat grandiosă!

17.07: Urmează un discurs ținut de șeicul Hammad Al Tani, conducătorul Qatarului, cel care urează bun venit tuturor țărilor participante, tuturor suporterilor la prima Cupă Mondială găzduită vreodată de o țară arabă.

16.58: Este lansată acum mascota oficială deasupra gazonului, La’eeb, un cuvânt arab ce înseamnă „jucător super talentat”. Se cântă acum imnul oficial al Cupei Mondiale, ”Hayya Hayya (Mai bine împreună)”, prin prezența trupei coreene BTS.

16.55: Trecem acum să ne amintim mascotele și imnurile tuturor celorlalte ediții de Cupă Mondială, toate celelalte 21 la număr mai exact!

16.52: Urmează un omagiu celor 32 de țări care vor concura în Qatar, prin muzica și dansurile tradiționale specifice fiecărei națiuni participante la cel mai grandios eveniment fotbalistic al anului.

16.51: Este o invitație adresată lumii întregi pentru a fi alături de fanii din Qatar. De a fi alături de meciurile acestui Mondial. Și ascultăm acum o fuziune de muzică orientală, combinată cu ritmuri moderne.

16.46: Marele actor Morgan Freeman, câștigător de premiu Oscar, pășește pe arenă. Discută acum cu un copil din Qatar cu dizabilități. Există o discuție între cei doi despre globalizare, despre acceptarea limitelor umane, despre împrăștierea limbilor și națiunilor pe întregul pământ.

16.44: E un prim moment artistic pregătit de organizatori. Se prezintă specificul local, avem în fața noastră mult nisip, cămile și mișcări de dans în ritmuri arabe.

A început acum ceremonia de deschidere de la Doha!

INFO: Istvan Kovacs va fi arbitrul de rezervă, cel de-al patrulea oficial la această partidă, el fiind primul arbitru român care va conduce meciuri la un campionat mondial, după 36 de ani.

16.30: Stadionul „Al Bayt” este deja aproape arhipin. La arenă a ajuns și șeful statului Qatar, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani. Este prezent în loja oficială și președintele UEFA, Aleksandr Ceferin, din Slovenia.

16.20: Festivitatea de deschidere a Campionatului Mondial de fotbal din Qatar este programată azi, 20 noiembrie, cu o oră și 20 de minute înaintea meciului dintre Qatar și Ecuador. Deja, începând cu ora 16, au început mulți suporteri să ajungă în arenă.

Este meciul de deschidere al celei de-a 22-a ediții de Cupă Mondială, una atipică, desfășurată în plină iarnă în emisfera noastră, în Qatar, în lunile noiembrie și decembrie.

Qatar organizează acest Mondial după un amplu scandal de corupție la nivel înalt, scandalul fiind însă unul generalizat dacă ne gândim și la condițiile în care muncitorii din diverse țări de pe planetă au construit stadionele qatareze. Se vorbește de o cifră uriașă de morți, 6500 la număr, după cum informează The Guardian.

Întoarcându-ne la fotbal, Qatar nu este favorită în acest meci și se luptă să nu devină prima țară gazdă care va pierde un meci de deschidere la Mondial din 2006 încoace.

Marile surprize din deschiderea Campionatelor Mondiale de fotbal

Pe temperaturi toride, Ecuador se întoarce la Cupa Mondială după o pauză de 8 ani, pentru a juca un meci de debut ce deja a stârnit controverse după ce un jurnalist britanic cu origini din Bahrein, Amjad Taha, a susținut că oficialii qatarieni ar fi mituit 8 jucători ecuadorieni cu 7,4 milioane de dolari.

Echipe probabile: 

Qatar: Barsham - I. Mohammad, Pedro Correia, Khoukhi, A. Hassan, H. Ahmed - A. Hatem, Boudiaf, Al-Haydos - A. Ali, Afif.
Selecționer: Felix Sanchez.

Ecuador: A. Domínguez - B. Castillo, Porozo, Hincapié, Estupiñán - Franco, Gruezo, M. Caicedo - Plata, E. Valencia, Ibarra.
Selecționer: Gustavo Alfaro.

Stadion: Al Bayt (capacitate: 60.000 de locuri).

Arbitru: Daniele Orsato (Italia).

Partida va fi televizată pe TVR 1.


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din fotbal!