Ninge în nordul Moldovei și la munte. E și ceață pe șosele și au fost emise trei noi coduri galbene

Ninge în nordul Moldovei și la munte. E și ceață pe șosele și au fost emise trei noi coduri galbene

Aproximativ 100 de utilaje de deszăpezire au intervenit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe drumurile naţionale din judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Suceava, ca urmare a ninsorilor din jumătatea nordică a Moldovei, au anunţat reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi.

Potrivit acestora, utilajele au acţionat şi duminică dimineaţă, carosabilul fiind preponderent umed, cu un strat de zăpadă frământată de până la 2 cm pe unele sectoare din judeţele menţionate. Au fost folosite peste 300 de tone de material antiderapant.

Condiții de iarnă la peste 800 m altitudine

Și în pasurile montane Gutâi (900 metri altitudine) şi Prislop (1.400 metri altitudine) din Munţii Pietrosul Rodnei a nins şi se circulă în condiţii de iarnă, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş, Dan Bucă.

"A nins pe DN18, în Pasul Gutâi (din Munţii Gutâi), între km 21 şi km 29. Partea carosabilă este curată şi umedă. Angajaţii secţiei de drumuri naţionale au intervenit cu două utilaje şi au împrăştiat 16 tone de material antiderapant.

Pe DN 18 în Pasul Prislop a căzut lapoviţă, între km 160 şi km 181. Partea carosabilă este curată şi umedă. Pe acest sector de drum s-a acţionat cu un utilaj şi s-au răspândit şase tone de material antiderapant", a spus Dan Bucă.

Borsec a rămas parțial fără curent

Oraşul Borsec a rămas parţial nealimentat cu energie electrică, duminică, în urma ninsorii căzute în zonă, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita. Potrivit sursei citate, au fost afectate opt posturi de tranformare şi o linie de medie tensiune, iar 229 de consumatori nu au energie electrică.

Echipajele distribuitorului de energie electrică acţionează în teren pentru remedierea defecţiunilor, mai precizează sursa citată.

Ceață densă pe mai multe drumuri și pe autostrăzi

De duminică la prânz sunt semnalate condiţii de ceaţă densă, fenomen meteo care reduce vizibilitatea în trafic sub 200 metri, pe alocuri chiar sub 50 de metri, pe mai multe artere rutiere din judeţele Botoşani, Tulcea şi Constanţa.

Sunt semnalate şi precipitaţii sub formă de ploaie şi se circulă în condiţiile unui carosabil umed, cu vizibilitatea bună, pe majoritatea arterelor rutiere din ţară.

De asemenea, ceaţa afectează vizibilitatea în trafic sub 200 de metri pe autostrada A2 Bucureşti- Constanţa, pe tronsonul cuprins între kilometrii 160 - 212. Şi pe A4 Ovidiu – Agigea se circulă în condiţii de ceaţă, vizibilitatea fiind redusă sub 200 de metri.

Noi coduri cod galben au fost emise

Meteorologii au emis duminică alte trei avertizări cod galben, semnalând vânt şi ploi în mai multe zone ale ţării, dar şi ninsori la peste 1500 de metri altitudine în Carpaţii Meridionali şi Orientali, precum şi în jumătatea nordică a Moldovei. De asemenea, luni va fi vânt în Dobrogea şi în sudul Olteniei. În Bucureşti, temporar va ploua, mai ales sub formă de aversă şi vor fi posibile descărcări electrice. Temperaturile maxime se vor situa în intervalul 11 - 13 grade.

Ploi abundente - De duminică 20 noiembrie, ora 10:00 până luni, 21 noiembrie, ora 10:00, sunt anunţate ploi însemnate cantitativ în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, precum şi în zonele montane aferente, până la altitudini de 1700 m. Ploile vor avea şi caracter de aversă, iar cantităţile de apă vor depăşi 25...35 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp.

Temporar va ploua şi în restul regiunilor, pe arii restrânse se vor acumula cantităţi de apă de 15...20 l/mp, iar în Dobrogea şi Bărăgan vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, ce pot lua aspect de vijelie.

Ninsori - O altă avertizare cu interval de valabilitate 21 noiembrie, ora 5:00 – 21 noiembrie, ora 18:00, anunţă ninsori moderate cantitativ.

”Local, la altitudini în general de peste 1500 m în Carpaţii Meridionali, precum şi în Carpaţii Orientali şi în jumătatea nordică a Moldovei va ninge moderat cantitativ şi se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri în jurul a 10 cm. În zona deluroasă şi montană a Moldovei, precum şi în Carpaţii de Curbură trecător vor fi şi precipitaţii mixte şi izolat se va depune”, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie.

Intensificare vânt - De luni dimineaţă, de la ora 5:00 până la ora 18:00, ANM anunţă intensificări ale vântului în sudul Olteniei şi în Dobrogea.

 ”Vântul va prezenta intensificări în sudul Olteniei şi în Dobrogea, unde vor fi rafale de 55...60 km/h şi izolat de peste 70 km/h în zona costieră. Local şi temporar vor mai fi intensificări ale vântului şi în Muntenia şi Moldova, cu viteze în general de 45...55 km/h”, precizează meteorologii.

București - Temporar va ploua, mai ales sub formă de aversă şi vor fi posibile descărcări electrice. Cantităţile de apă acumulate vor fi în medie de 20...30 l/mp. Vântul va sufla în general moderat (viteze de până la 40...45 km/h). Temperatura maximă va fi de 11…13 grade, iar cea minimă de 5...7 grade.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇