Vremea rea pune stăpânire pe țară. Pe Transalpina a nins

Vremea rea pune stăpânire pe țară. Pe Transalpina a nins

Patru avertizări de cod galben și portocaliu sunt în vigoare duminică dimineață, care anunță ploi puternice, vijelii și reducere semnificativă a temperaturilor. De asemenea, astăzi a nins deja pe Transalpina.

Vântul puternic deja face ravagii. În mai multe județe, au căzut copaci care au distrus mașini și au blocat drumuri.

Avem un cod galben de ploi însemnate cantitativ valabil până duminică la ora 12:00, în județe din nordul și vestul țării, potrivit hărții de mai jos.

În intervalul menționat, local în vestul, nordul, centrul țării și la munte temporar va ploua însemnat cantitativ. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40...50 l/mp, informează ANM. De asemenea, în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade în care pe alocuri instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii.

ADVERTISING

De asemenea, tot până la ora 12:00 este valabil un cod portocaliu de ploi abundente în unele județe din nord și vest (conform hărții de mai jos).

În Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, precum și în sudul Banatului se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp, informează ANM.

harta-duminica-18-septembrie

Un alt treilea cod de vreme rea este valabil duminică, până la ora 20:00. Este vorba de un cod galben de intensificări ale vântului, emis pentru cea mai mare parte din țară (conform hărții de mai jos).

ADVERTISING

Potrivit ANM, începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, estul, centrul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55...75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80...100 km/h.

harta-cod-vant-18-septembrie

Avem și un cod portocaliu de vânt puternic în zonele montane din opt județe din Moldova, Muntenia și Ardeal. Potrivit meteorologilor, la altitudini de peste 1600 de metri vor fi intensificări ale vântului cu rafale de 90...110 km/h, iar la altitudini mai mari de 2000 metri va ninge viscolit

ADVERTISING

Zonele vizate sunt în județele Bacău, Suceava, Neamţ și Vrancea din Moldova, și în Buzău, din Muntenia. Cod portocaliu este și în zonele montane din Covasna, Harghita și Mureș. Avertizarea este valabilă duminică până la ora 16.00.

De asemenea, meteorologii avertizează că vremea se va răci accentuat în toate regiunile, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte.

Și în București, temperaturile scad cu 10 grade față de sâmbătă. Pe parcursul zilei de duminică, vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze la rafală în general de 55...65 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 22 de grade.

Lapoviță și ninsoare pe Transalpina

Duminică, serviciul de drumuri naționale Gorj a anunțat că a nins pe Transalpina. Mașinile care ajung în zonă trebuie să fie echipate de iarnă, iar utilajele companiei de drumuri acționează cu un utilaj echipat cu lamă și material antiderapant.

Șoseaua nu este închisă, dar șoferii mașinilor neechipate corespunzător sunt rugați să evite șoseaua montană.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇